Tytoń ozdobny(Nicotiana)
Re: Tytoń ozdobny
Ja pachnący tytoń kupiłam w Macro. Niestety obawiam się, że burza, która przeszła nad moim miastem, a raczej ulewny deszcz wypłukał nasionka 

- -Neo-
- 50p
- Od: 26 maja 2011, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
asta6265 - zeszłoroczne próby kończyły się kupnem nasion reklamowanych jako tytoń pachnący wysoki a wyrastało coś co jest niższe od typowego tytoniu i do tego nie pachnące, jak widzisz można kupić jedno a dostaje się drugie, także u producenta. Nasiona w sklepach internetowych są często źle opisane a mówiąc o allegrowych nasionkach miałem na myśli właśnie przypadki wcześniej przeze mnie opisane jak i nasiona oferowane jako 'własny zbiór'. Dlatego akurat w przypadku nasion tytoniu jestem raczej sceptyczny.
- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dlatego warto kupować od zaufanych, stałych i zwracać uwagę na to kupując np. na All...jak sprzedający oferuje -czy podaje że oryginalnie zapakowane nasiona i wtedy nie ma się o co bać. Gorzej jest z pseudo sprzedawcami ale to już osobny temat.
Ja Ci polecam nasiona od Leg...Kiedyś nie miał dobrej opinii ale teraz jest ok. Kupuję u nich co roku wszystkie nasiona które potrzebuję. Dostępne praktycznie już od końca grudnia i jestem bardzo zadowolona. Nie zdarzyła mi się sytuacja, żeby coś nie tak było a naprawdę dużo sieję.
Ja Ci polecam nasiona od Leg...Kiedyś nie miał dobrej opinii ale teraz jest ok. Kupuję u nich co roku wszystkie nasiona które potrzebuję. Dostępne praktycznie już od końca grudnia i jestem bardzo zadowolona. Nie zdarzyła mi się sytuacja, żeby coś nie tak było a naprawdę dużo sieję.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- -Neo-
- 50p
W takim razie będą polował na nasiona Leg.. 

- stapeliowaty
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 17:03
Kupiłem biały karłowaty tytoń ozdobny w doniczce. Czy te karłowate odmiany tak mają, że bardzo słabo pachną? Liczyłem na wieczorny zapach, a tu niemiłe rozczarowanie 

- -Neo-
- 50p
Nie dość, że nie pachną to są też podatne na mączniaka.. 

- stapeliowaty
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 17:03
Szkoda z tym zapachem... Chyba za późno wysiałem "normalny" tytoń ozdobny 

- asta6265
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
-
- 200p
- Od: 19 mar 2013, o 16:19
U mnie z kupnych nasion w tym roku jakieś olbrzymy rosną. Liście mają już po ok. 30 cm każdy i nadal rosną. Kilka sztuk ma pąki.
Martwi mnie wielkość tych liści bo zagłuszają kwitnące obok kwiaty. Moża je częściowo usunąć?
Martwi mnie wielkość tych liści bo zagłuszają kwitnące obok kwiaty. Moża je częściowo usunąć?
Oprócz tytoniu ozdobnego kiedyś sadziłem w ogrodzie tytoń szlachetny,ale niestety nigdy nie zdążył mi zakwitnąć.bardzo chciałem zobaczyć kwiaty. Ponoć te kwiaty bardzo przyciągają motyle.
- asta6265
Bietka zapewne masz tytoń leśny. Ma ogromne liście i jak kwitnie, pięknie pachnie. Spójrz na 16 str mój post.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
-
- 200p
- Od: 19 mar 2013, o 16:19
Na szczęście zaczął kwitnąć ale wielkość lisci powlająca.Zagłuszają wszystko wokół.Nie miałam pojęcia o ich rozmiarze i posadziłam w sąsiedztwie inne kwiaty.Niektóre nadłamałam by dać światło sąsiadom.
- asta6265
Moje tytonie kwitna na calego:

Lesny lada chwila:

Dla porownania lisc tytoniu lesnego i lisc tytoniu karlowatego:

Proszę pisać poprawnie./Iwona

Lesny lada chwila:

Dla porownania lisc tytoniu lesnego i lisc tytoniu karlowatego:

Proszę pisać poprawnie./Iwona
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Cześć Aniu. Jak pachnie ten tytoń karłowy mix ?? Tzn czy w ogóle pachnie i czy to zapach taki , że czuć na odległość ?? Zastanawiam się czy go nie wysiać.