Catalpa bignonioides 'Aurea'
- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Catalpa bignonioides 'Aurea'
Wszystko zależy od nabytej odmiany. Jeżeli jest to odmiana szczepiona na wysokim pniu Catalpa bignonioides 'Nana' o kulistej koronie, to nie zakwitnie. Jest kilka postów na forum opisujących ten temat. Liście ma duże ciemno zielone. Dobra do nasadzeń ulicznych i pojedynczych na małych działkach. Również przyzwoicie prezentuje się w parach np. przy bramie wjazdowej na posesję.
Pozostałe odmiany Catalpy zakwitają, ale to duże drzewa i należy o tym pamiętać.
Poniżej zdjęcie z netu C.b.'Nana'
http://images66.fotosik.pl/464/e2181a067858c910.jpg
Pozostałe odmiany Catalpy zakwitają, ale to duże drzewa i należy o tym pamiętać.
Poniżej zdjęcie z netu C.b.'Nana'
http://images66.fotosik.pl/464/e2181a067858c910.jpg
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
To moja młoda katalpa Aurea , jak podrośnie to pewnie będzie łamana tak jak rosnący obok tulipanowiec . Mam ponad 16 letnią katalpę , ale była i łamana przez wiatr i mokry śnieg i wymarzła ze dwa razy . Dwie zwykłe mocno tnę na wiosnę ,żeby nie były dużymi drzewami , a kupione były jako krzaki ale postanowiłam zrobić z nich drzewa . Na ostatnim zdjęciu katalpa pośrednia lub żółtokwiatowa ,nie zapisałam i teraz nie wiem , ale na pewno ładniejsza od tej zwykłej .
Beata

Beata

- Kawu
- 200p
Widzę, że powstaje ciekawa kolekcja. To piękne drzewa, ale na mniejszych działkach coroczne przycinanie korony obowiązkowe. Nie przycinałem przez 2 lata i teraz mam czym palić w piecu. W parku kaśtelu Betliar (południowa Slovacja) widziałem Catalpę ok. 30 m wysokości.
To gdzieś po prawej od frontu kaśtelu na zdjęciu

To gdzieś po prawej od frontu kaśtelu na zdjęciu

- Kawu
- 200p
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Kaziu, podziwiam Twoją Katalpę, piękna - jestem ciekawa czy moja kiedykolwiek zakwitnie, jest szczepiona.
Ale na pocieszenie mam drugą która długo nie odbijała aż pokazały się nowe odrosty od korzenia, teraz rośnie w formie krzewu, ale jeszcze trochę poczekam i wybiorę najładniejszy pęd, resztę wytnę i nie będę miala szczepionej.
Jeszcze raz
dla katalpy.
pozdrawiam w upalne południe
Ale na pocieszenie mam drugą która długo nie odbijała aż pokazały się nowe odrosty od korzenia, teraz rośnie w formie krzewu, ale jeszcze trochę poczekam i wybiorę najładniejszy pęd, resztę wytnę i nie będę miala szczepionej.
Jeszcze raz

pozdrawiam w upalne południe
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- Kawu
- 200p
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Doczekałam się kwiatów, skromne ale jakie cudowne.
Przy okazji mam pytanie Kaziu czy swoją formujesz, podcinasz? Bo taka jest gęsta.

Przy okazji mam pytanie Kaziu czy swoją formujesz, podcinasz? Bo taka jest gęsta.
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Kawu
- 200p
Minionej wiosny część cienkich pędów nie wypuściła liści. Powodem były słabe opady zimą. Corocznie formowana korona jest przez to mniej wypełniona. Jednak kwitnienie było rekordowe
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Kawu a kiedy ją formujesz?
- Kawu
- 200p
Formuję w właściwie skracam niekiedy 2 metrowe jednoroczne pędy po opadnięciu liści. Najczęściej jest to koniec października.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kawu Katalpa ma cudowne kwiaty - wielkie gratulacje dochować się takiego drzewa.
To już solidny okaz bo widać po pniu .
U siebie mam 4-letnią ale każdej wiosny tnę sporo bo przymrozki majowe ją niszczą i musi startować od nowa.
To już solidny okaz bo widać po pniu .
U siebie mam 4-letnią ale każdej wiosny tnę sporo bo przymrozki majowe ją niszczą i musi startować od nowa.
- Kawu
- 200p
U mnie krótkie końcówki pędów bywają podmarznięte, ale nic z tym nie robię do czasu pełnego ulistnienia korony. Trzeba nieco poczekać, co się będzie działo. W Ostródzie może być nieco chłodniej niż w okolicach Bydgoszczy. Ponadto moje drzewo rośnie na żwiro-piachu, a nie na glinie i może to jest powodem, że nie mam z drzewem problemów.
- mirekjm
- 200p
- Od: 20 gru 2011, o 16:40
Witam , piękne macie te katalpy. Moja też w tym roku się pięknie rozrosła i ładnie kwitła jak nigdy,w tym roku w ogóle nie przymarzła.Dokupiłem jeszcze dwa okazy o purpurowych liściach i nakrapianych.

pozdrawiam:Mirek
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 14&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 14&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;