Myślałam od dłuższego czasu nad tym, czy pokazać wam moją kolekcję. Nie byłam tego pewna, bo nie mam ich za wiele około 50 sztuk.
Dysponuje tylko parapetem wschodnim o długości 1,5 m, więc mają światło od 15 lub 16. Niektóre kaktusy są ze mną od 5, 6 lat. Popełniłam na początku wiele błędów. Począwszy od złej ziemi, a skończywszy na wełnowcach. Jednak poprawiłam się i mam swoją grupkę

Moje ulubione kaktusy? wszystkie z wyjątkiem opuncji. Lubię kupować kaktusy w różnego rodzaju sklepach. Dawać im dom, dobrą ziemie ( poznałam tajemniczy skład już jakieś dwa lata temu ;) ) i patrzeć jak ładnie rosną, kwitną. Widzę jak wiele z nich marnuje się w słynnych sklepach ogrodniczo-budowlanych. Jak stoją na półkach i gniją, albo jak ktoś ozdabia je w głupie ozdóbki gorącym klejem. Dlatego tak lubię je ratować ze sklepowych półek.
Zrobiłam zdjęcia każdego kaktusa i na niektórych zdjęciach mogą mieć na sobie biały nalot, a to dlatego, że w domu mam twardą wodę. Za co przepraszam, bo wiem, że to nie wygląda estetycznie.
Kolekcję będę powiększać i obecnie kombinuje z miejscem ;)
Oto one:
Ten uwielbia kwitnąć przez cały rok. Czy to lato, czy to zima nie ma różnicy. Zawsze w gotowości . Mam go kilka lat.

Dwa lata. Ma największą średnicę ze wszystkich.

Neocardenasia Herzogiana- śą ze mną najdłużej. Rosną w grupce

Żeby zyskać więcej miejsca posadziłam je w jednej doniczce:

Zdjęcia wilczomlecza i trzech haworsji. Jedna jest klonem drugiej ;) Ma jakiś roczek, wyrosła z boku doniczki koło osobnika macierzystego.

Rośnie w oczach....

Był ładnie zaszczepiony, jednak gymnocalycium po kilku dniach zgnił. Została mi podstawka, która bardzo szybko rośnie w oczach. Kolejne człony podwiązuje.

Ulubieniec mamy....

Maleństwa ;)

Echinocactus i ferocactus. Jeden z nich zahaczył o firankę spadł i połamały mu się ciernie...
Ten ma 3 lata

Ma kilka lat. Ofiara ciemnej półki... Brzydko się wyciągnął . Ale puszcza pączki po tym jak chciałam go wyrzucić. Dostał nowe życie na parapecie. Ten drugi nosi znamię walki z wełnowcami. Stąd te plamy. Też dostał nowe życie na parapecie i wypuszcza swoją mini kopię na wierzchołku ;)

Kolejne ;)

Te dwa są najświeższe. Mają dopiero tydzień. Reszta ma rok, dwa lub więcej. Ten mały ma 1 cm średnicy i był bonusowo, przy gymnocalycium.

Staruszki

Plus trzy opuncje (oczywiście klony)....

Opuncji małych mam więcej. To tylko 3 przykładowe.
Grupowe:

To wszystko. Pozdrawiam