W moim ogródku Cz.5 Becia

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mirekjm
200p
200p
Od: 20 gru 2011, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na powitanie Becia Cz.5.W moim ogródku 2015

Post »

Ja swój urządzam juz siedem lat.Kupiłem pole na którym rosło zboże.Sadziłem co roku mnóstwo roślin,zakładałem klomby z kwiatami a złodzieje ciągle mi kradli a ja się nie dawałem i sadziłem nowe.W tym roku przebudowałem działkę,zakładając ścieżki i nowy trawnik tylko na środku ,zeby nie trzeba było omijać drzewek z kosiarką.Dokończyłem w tym roku tez oczko,które było wykopane juz cztery lata :),pozostało tylko je zagospodarować. Troche zainwestowałem ,zeby było mniej pracy,ale efekty sa zadowalajace :). Teraz trawnik strzygę przez 15 min,a nie jak wczesniej 3 godziny. I tak jest sporo pracy: pielenie ,pryskanie,przycinanie i podlewanie,które jak do tej pory najwięcej czasu mi zabiera.Teraz troche pada,to jest mniej pracy z podlewaniem.
Śliczna jest ta Twoja pysznogłówka biała,nie mogę takiej dostać ,kupiłem kiedyś w necie ale okazało się,ze tez jest różowa jak inne :).W ubiegłym roku zrobiłem tez oswietlenie działki.W przyszłym roku planuje zrobić automatyczne podlewanie,gdyz podlewanie zajmuje mi duzo czasu,a lata ostatnie sa suche i nie starcza mi czasu na inne prace.
Rozpisałem sie troche i pewnie Cie przynudzam. ;)
pozdrawiam:Mirek
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 14&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45

Post »

Mirku niegdy sie nie przynudza rozmawiając na temat ogrodu z ogrodniczką.
Beciu zgubiałam Cię ale już jestem i stwierdzam że bogato u Ciebie w kwiaty i kolorowo, strasznie kolorowo .Piszesz że masz duży remont więc w gosci lepiej sie nie pchac hi hi ale za to Ty możesz z dziecmi wpasc do mnie ,bardzo by było mi miło a i dzieciaki by miały coś w wakacje jakiś wyjazd w nieznany teren.
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dorkow0 DorotkoKwitnie dużo ,dużo już przekwitło a jeszcze będą kwitły jak to rośliny.Wiesz ,ze lubię kolorki.Co do roślin cóż lubię się dzielić jak tylko można .Z pustą ręka nie wypuszczam :;230 .Ja też nie zmechanizowana więc wszędzie musi mnie zawieść eM albo siostra .Czy zorganizować sobie jakoś muszę transport ale mój dobry chłopak nie narzeka. :D
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mirekjm Mirku wszystko co związane z ogrodem ,działką jest ciekawe i nigdy nie nudzi ,Tym bardziej na szczerym polu trudniej bo łatwiejszy dostęp mają osoby niepowołane.ja mam działkę wokół domu jest pola 3 hektary część nie duża zajmują ogrodzone dwa części ogródka .Z kolei skalniak mieści się w miejscu po stogu słomy tez namęczyłam się tu ale po trochu można. i trochę terenu obok Rabata pod jabłonią kiedyś składowano kamienie jak uprzątałam teren zeszło tydzień bo sama z dwójką maluchów niemowlakiem i dwulatkiem Dalej jest długa dwudziesto metrowa na 7-8metrów z pergolami wokół są liliowce z trzech stron.Tu kiedy uprzątałam ugór wyrwałam wóz 1,5 metrowych pokrzyw .Za ta rabatą rośnie rząd tujek a za nimi jest sad stare drzewa orzechy włoskie grusza jesienna i młodych czereśni,brzoskwiń jabłoni ,grusz,śliw . po trosze ,by było wszystko brzoskwinie i czereśnie już owocowały z młodych .Dalej Mieliśmy wykopany staw obsadzony jest wierzba ,która wycinamy co dwa lata i tniemy rębakiem ale staw wysechł może pogłębimy go jeszcze ale to za kilka lat. staw.Do sadu jesienią przeniosę maliny ,polany złote rosy i jeżyny potem jeszcze porzeczki ale to w przyszłym roku ..Truskawki tez tu zagoszczą bo te rosnące już do likwidacji przeznaczone.na jesień jeszcze planuje włókninę położyć pod rozchodniki okazałe i iglaki ,które rosną jakby na jednej rabatce za skalniakiem ale czy się wyrobie nie wie,m.Idąc do pracy i mając trójkę maluchów do szkoły zbyt duzo czasu nie ma .Plan na kolejny rok ścieżki wysypac kamieniem i zrębkami co można i altanka
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

manenka71 pisze:Mirku niegdy sie nie przynudza rozmawiając na temat ogrodu z ogrodniczką.
Beciu zgubiałam Cię ale już jestem i stwierdzam że bogato u Ciebie w kwiaty i kolorowo, strasznie kolorowo .Piszesz że masz duży remont więc w gosci lepiej sie nie pchac hi hi ale za to Ty możesz z dziecmi wpasc do mnie ,bardzo by było mi miło a i dzieciaki by miały coś w wakacje jakiś wyjazd w nieznany teren.
Marzenko wiesz ja gości lubię jak tylko wiem ,ze ktoś ma być to przygotuje się i mimo ,remontu ,bałaganu ludzie są ludżmi a remont rzecz ludzka każdy zna.My rozbieraliśmy piec kaflowy w ścianie dwustronny ,stawiał ściankę eM potem otynkował teraz zrywa podłogi w dwu pomieszczeniach zrobi podsypkę ubije i fachowiec przyjedzie zrobi izolację zaleje chudziak potem ocieplenie i kolejna warstwa wylewki na to gres w tych dwu pomieszczeniach przed tym em musi wstawić drzwi niżej bo mamy dofinansowanie z PCPR na likwidacje barier architektonicznych ,likwidacja progów czyli pomieszczenia muszą być na jednej wysokości dostosowane do osoby niepełnosprawnej a mama jest praktycznie osoba niewidoma .więc na ten cel ma dodatek do remontu .Ważne ,by spełniono normy antypoślizgowości ,grubości ,materiałów i wkladu własnego finansowego i robocizny .Potem kolejne dwa pomieszczenia zostaną nam na dole do zrobienia i dól będzie skończony
Marzenko nie proponuj gościny bo od poniedziałku moja połowa ma tydzień urlopu wiec moglibyśmy Cie nawiedzić. :;230 .co prawda dzieci mamy w podobnym wieku a do Torunia muszę podjechać w jakiś sierpniowy czwartek do kardiologa odebrać Zuzi wyniki z badań ;:196 :wit
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beciu wiec zapraszam ,mój mąz może będzie na polu bo będzie młocił ale chyba Twoj mąż by sie nie pogniewał co?
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko no co ty :D my też mamy zboże do młócenia tylko ,że swojego kombajnu nie mamy więc uzależnieni jesteśmy od tego kiedy ktoś przyjedzie nam wymłócić . :D Spiszemy się jeszcze na dzień dzisiejszy ma urlop od poniedziałku a kardiolog jest nasz tylko w czwartki .jak będę wiedziała to dam znać.Popatrz sobie co ty byś chciała ode mnie?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko :wit
Piękne róże ;:108 ;:108
chyba na jesieni jeszcze jakąs czerwoną sobie dokupię :wink:
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu .Róznigdy dośc zaczynam chorować na rosariozę :;230 :;230 :;230 Ja kupiłam trzy białe Artemis Jan Paweł II a trzecia bez nazwy ale czerwona to tez dobry pomysł.
Awatar użytkownika
mirekjm
200p
200p
Od: 20 gru 2011, o 16:40

Post »

Witam becia123.Co do mojego oświetlenia działki to w całości mam elektryczne.Mam 12 lamp o różnych kloszach( 3 rodzaje),dwie lampy nad wiazdem,jednąpod studnią i jeszcze dwa halogeny z czujnikami ruchu :).Co to obrzeży to są ekobordy. U mnie poszło około 300 m ekobord,trzy przyczepy kory i około 18 t żwiru na ścieżki.
Dzięki za pysznogłówkę,przypomnę Ci jesienia :)
pozdrawiam:Mirek
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 14&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirku Konkretnie ale pięknie jest
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

becia123 pisze:Halls
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
co to jest na 3 zdjeciu takie kolorowe liście czy by to była szałwia ,jeśli masz odnóżke mozesz mi przywiesc bo ja mam biało zieloną
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko pierwszy liliowiec ,trzecia szałwia zobaczę czy jest obejde ogródek liliowce tez obejde .
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam .kwitnień ciąg dalszy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek