Na parapecie DAK

Zablokowany
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na parapecie DAK

Post »

a kto Ci to wszystko zapyla?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37

Post »

zbiory nasion wyglądają obiecująco :)
ja to nie mam cierpliwości do wysiewów
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Lucy, Notocactus roseoluteus jest samopylny, a gymnola nie wiem co zapyliło, bo akt zapylania odbył się zapewne w Czechach (kupiłam z przekwitającym pąkiem) i kto był ojcem , a także kto był pośrednikiem NIE WIADOMO ;:185
Jeśli jednak to będą kundelki, to Portos (jako potomek rasowej mamusi z zapewne powabnym rezydentem dachów) będzie czuł z nimi więź. :wink:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Portos nie zdradzi Echinopsis - no chyba, że zapach będzie jednak czymś szczególnym. W końcu uczucie nie wybiera :D
Życzę miłego wyjazdu i udanego szczepienia (w sensie kaktusowego bakcyla ;:oj )
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:180 ;:180 ;:180 Wielkie podziękowania dla Piotra za ostatni cudowny prezent - to Gymnocalycium anisitsii v. volkerii STO 98-1408/1 - maleństwo 1,5cm średnicy zakwitło w różowe paski - cudo:
Obrazek Obrazek

I kilka kwitnień po powrocie mnie uraczyło swoim widokiem. Pierwsze kwitnienia Gymnocalycium euryplerum i Gymnocalycium vatteri P 108:
Obrazek Obrazek

Mój niezawodny duży G. damsii i G. anisitsii Strigl:
Obrazek Obrazek

Gymnocalycium ragonesei:
Obrazek Obrazek

Gymnocalycium papschii i Gymnocalycium leeanum:
Obrazek Obrazek

Eriocactus warasii, Hamatocactus i Coryphantha bumamma:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I na koniec relacja z zasiewów z przed tygodnia:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Istne morze kwiatów, szczególnie tym razem Eriocactus warasii się popisał niesamowicie... ;:oj

Gymnokalicja u Ciebie są naprawdę niezawodne. ;:173

Sposób wysiewania masz oryginalny - chyba siatka była wcześniej na piasku narysowana. :wink:
Pokazuj rezultaty systematycznie.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie mogę patrzeć na gymnoki :D ;:138 Zazdroszczę kwiatów u N. roseoluteus ;:oj Bajka :!: Mój nie kwitnie :(
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Danusia, u Ciebie wiadomo, że będzie obficie ;:oj No szaleją te Twoje kaktusy. Masz jakiś złoty środek na takie kwitnienia? Jakiś nawóz, czy coś?
Eriocactus zdecydowanie bryluję ;:215
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku - kratki nie rysowałam, tylko po pierwszym w życiu pikowaniu poprzedniej porcji doszłam do wniosku, że nie taki diabeł straszny z tym ujmowaniem pęsetą (poszło jak z płatka i szybko), to czemu tej samej metody nie zastosować przy wysiewie. ;) Nie tylko o estetykę tu chodzi (to też moją wada), ale rzutem oka widzę, jaki % zasianych wzeszło i teraz to jest na oko 90%.

Zuza twój N. roseoluteus też zakwitnie. Ja swojego to w ubiegłym roku postraszyłam eksmisją (bo się kwiecia nie mogłam go doprosić) i od razu wypuścił pąki, więc z wygnania znów wrócił na parapet.

Magduś kwitną sobie ot tak sobie. W kwietniu, maju i czerwcu dostają nawóz, teraz przerwa, a potem jeszcze raz w sierpniu. W tym roku nawożenie było w takiej kolejności: w kwietniu - na pocz. oprysk z humusem i pod koniec nawóz POKON do kaktusów (NPK=4:7:7), w maju i czerwcu nawóz do pomidorów (w stężeniu mniejszym niż na opakowaniu) (NPK=4:3:8), a w sierpniu znów będzie ten POKON. Ostatnie podlanie z Bi58 we wrześniu i potem spanko. Na zimowisko wstawiam jak już zapowiadają w nocy około zera (częściej to jest listopad), a wystawiam na wiosnę wcześnie już w marcu, muszę to skorygować i feraki wystawiać znacznie później. Zimują w chłodzie i z dostępem światła. Górale stoją w ażurowych skrzynkach przy uchylonym balkonie (mają tam minimalne temperatury nawet poniżej zera, a maksymalne różnie nawet 20 jak zimowe słonko przygrzeje). Pozostałe stoją w nieco cieplejszych rejonach na parapetach ze średnią temp. ok. 15 stopni i są wśród nich gymnole, feraki, mammillarie. Zamierzam w tym roku też część gymnoli wstawić na chłodniejsze miejsce (oprócz korytka z anisitsi (damsii), mihanovichii i friedrichii), bo te to lubią ciepełko i kwitną niemal cały rok.

Z tym kwitnieniem to bywa różnie, ale zdecydowanie warunki zimowania to najpoważniejszy argument. Na podstawie obserwacji widzę też, że mam pewnie znacznie bogatszy substrat niż hodowcy, od których nabywałam niektóre okazy. Widzę to po wyglądzie moich i tych u nich, moje są większe i jak pączki w maśle - chyba je przekarmiam ;) Ale jakoś się ciągle boję brać je na tak mocno mineralny substrat. Poza tym może tak rosły, bo przez złe zimowanie nie kwitły, więc szły w łodygą. Teraz gdy kwitły i to dość obficie przystopowały ze wzrostem i tyciem. :wink:

Kilka moich wczorajszych, bo dziś słoneczko nie wyszło więc stoją w pąkach (jeśli im wczorajszy upał nie ściął kwiatków na amen):
Następny rzut kwitnienia Lobivii aurea i Chamaecereusa:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I dalsze losy kwiatków gymnoli, u których uwielbiam ten perłowy blask na płatkach różnych kolorów -

G. baldianum - dzieciorób spisuje się na medal i kwiatkom daje dojrzeć, a i maluchy na grzbiecie też rosną
Obrazek Obrazek

Gymnocalycium anisitsii, a maluszek kwitnie dzielnie - ładnie wygląda, gdy się cały otworzył
Obrazek Obrazek

Gymnocalycium papschii jaśnieje wraz z wiekiem, a Gymnocalycium euryplerum różowieje
Obrazek Obrazek

Ponownie zakwitł Gymnocalycium hyptiacanthum ?odoratum? i Gymnocalycium platense
Obrazek Obrazek

I doczekałam się czerwonych ozdóbek na Epithelantha micromeris. Kwiatuszki były takie tycie i tak krótko, że nawet nie zdążyłam ich uwiecznić. Zakwitła maleńka, a większa stoi bezdzietna ;) :
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

;:oj ile kwiecia, ile piękna ;:138
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Piękne kwitnienia. Jak zwykle dużo :D Czyli jednak dokarmianie (bo jednak na zimowanie nie mogę u siebie narzekać). Ja nie nawożę w ogóle od blisko trzech lat. Może jakbym znowu zaczęła to w przyszłym sezonie doczekam bukietów. Generalnie nie mogę marudzić, bo mi kwitną, tylko trochę skąpo :wink:
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Kwiecia jak zwykle u Ciebie dużo :!:
Ja też nie dokarmiam ,może dlatego mają po jednym kwiatku, góra dwa .Tylko jeden baldianek się wyrwał i ma trzy pączki.
Rekordzistą jak do tej pory jest G.neuhuberi ,cały czas kwitnie .Jeszcze mi się to nie zdarzyło :D
Ogólnie jednak muszę powiedzieć , że szału nie ma ,dużo w tym roku nie zakwitło :wink:
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ty Magduś to masz tak piękne okazy i tak cudowne kwitnienia, że tylko ci pozazdrościć. To fakt, że czasem bukiety ładnie wyglądają, ale czasem ich pełni uroku nie da się uchwycić, bo ściśnięte jak snopek zboża np. Gymnocalycium neuhuberi - pojedynczy kwiat ma niepowtarzalny urok, bukiet też ładny, ale wtedy każdy nie do końca otwarty i nieregularny.
Poza tym ja nie zawsze jestem zadowolona z obfitych kwitnień, bo to wiele roślinę kosztuje, po licznym potomstwie czasem bidak trudno dochodzi do siebie jak np. Echinopsis subdenudata.
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękności Danusiu.Mam straszne zaległości na forum po urlopie więc przeglądam tylko na bieżąco bo do tyłu nie ogarnę
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Piękna paleta barw na Twoich roślinach. Tutaj zawsze coś ciekawego można zobaczyć. ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”