Trzy rabatki...to jeszcze nie ogród II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Trzy rabatki...to jeszcze nie ogród II

Post »

Beatko, twój pomocnik to prawdziwa słodycz. Co te nasze chłopaki mają, że serce rozpływa się jak z cukru przy takich słodkich minkach ;:173 Kochana, powiedz mi gdzie zamawiałaś swoje floksy?? Masz śliczne odmiany, czy to od kogoś z forum??
Pisałaś o zachwycie nad liliami OT (tym razem już napisałam bezbłędnie ;:131 ) przyznam, że dopóki nie zakwitła u mnie pierwsza trąbkowa, to nie wiedziałam, że lilia potrafi aż tak intensywnie pachnieć. Zaczęłam poszukiwania i natrafiłam na mieszańce i orientalne. Po pierwszym zamówieniu i kwitnieniu wpadłam jak śliwka w kompot :;230 Żałuję tylko, że nie chcą się tak szybko rozmnażać jak azjatki..
kryzysowa
---
Od: 9 kwie 2014, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatko, a tego przystojniaka poznajesz? :heja

Obrazek
Awatar użytkownika
manenka71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sty 2011, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rozbroiłaś mnie tymi zdjęciami ,wszystkie kwiaty które kocham najlepiej ,bardzo dobrze wyglądają takie już rozrośniete.
Pozdrawiam Marzena
Mój ogród Mój ogród cz.2
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Z tego co piszesz wiatr to czasem dobry ogrodnik :wink: Zestawienie wyszło piękne :)

Liliowce masz piękne i chyba nie ma co się tutaj rozpisywać bo co jeden to ładniejszy i cieszy oczy ;:oj
Na Dawida Kirchofa też miałam chęć ale te dwa powyżej wydają mi się ładniejsze. A może to jego pierwszy kwiat? Pierwsze najczęściej nie oddają całej urody.

Doczytałam też, że uwiodły Cię lilijki :) To piękne kwiaty i u mnie też sporo ich jest :) Niektóre mają "dzieci". Jeśli chcesz przygarnąć kilka sierotek to jesienią mogą być do adopcji :wink: bo przesadzanie się szykuje :)

Pozdrawiam i ;:196
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Beatko znowu długo mnie u Ciebie nie było.

Liliowiec 'Edge Of Your Seat' cudny ,jaki duży ma kwiat ?
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Beatko,dziękuję za namiary ,teraz wyjeżdżam na chwilę na urlop,ale na pewno skorzystam ,bo chciałabym powiekszyć kolekcję tych pięknych kwiatów,masz cudne floksy też je uwielbiam i już troszkę nazbierałam,pozdrawiam i milej niedzieli życzę ;:196
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Fakt, pas startowy dość długi, ale wg zdjęć, to już dość 'szczelnie' zagospodarowany :;230 .
Mnie też w tym sezonie zafascynowały lilie i to te pachnące, ale nie wiem, czy im się spodoba moja piaszczysta gleba ;:224 . W każdym razie trochę dokupię, co by nie było ;:223 .
Śliczne te Twoje liliowce, floksom też nic nie brakuje, a mutant ożywi rabatę, bo trochę inaczej wygląda :tan . Mnie powoli przeraża zagęszczenie, które się tworzy, bo rośliny się rozrastają ;:oj . Ta świadomość jakoś nie może wpłynąć na ograniczenie moich zachcianek ;:306
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Przepiękne liliowce pokazałaś! U mnie 'Clothed in Glory' zastrajkowała. No właśnie - evergreen, o czym zapomniałem i nie okryłem. Ale drugi evergreen pięknie zakwitł, bo i zima była znośna.
Cieszę się, że dalia tak ładnie kwitnie 8-)
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej, hej! Gdzieś zniknęła?
Chciałam zameldować, że wszystko się przyjęło :tan a jak tam roślinki ode mnie ? Żurawki dały radę czy trzeba będzie powtórzyć, bo niedługo sadzonki będę robić :)
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Kochani wybaczcie ciszę ,ale przez te afrykańskie upały i suszę złapałam jakiegoś doła :( Zamiast cieszyć się latem od rana haruję ,żeby utrzymać rośliny przy życie :( Deszcz miała co prawda dwa tygodnie temu ,ale starczyło go na dwa dni
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Sabinko floksy kupowałam w od różnych osób w zależności od tego co mi akurat w oczka wpadło,ale najwięcej od Marcina
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 88&start=0
Lilie są naprawdę niesamowite i na pewno będę ich mieć więcej nawet nie tylko dla kwiatów co dla zapachów :D
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Kasiu cieszę się ogromnie ,że rośliny ode mnie cieszą cię kwiatami :D to tak motywuje do dalszej pracy i zakupów ;:306 Jak dzieliłam dla ciebie Gaudy Gaudy to niechcący oderwała mi się taka sadzoneczka prawie bez korzonków ,wsadziłam w ziemię bez wielkiej nadziei ,że coś z tego będzie a teraz mam go w dwóch miejscach :D

Obrazek Obrazek
Marzenko witam nowego gościa ,muszę znaleźć wolną chwilę ,żeby zajrzeć do ciebie :D
Ewuniu wszystkie trzy kwitły u mnie po raz pierwsz :D Roślinki od ciebie żyją choć ta pogoda żurawkom nie sprzyja :? a na liliowe sierotki jestem jak najbardziej chętna ;:196
Geniu w opisie Emila ten liliowiec powinien mieć 15 cm ,ale to jego pierwsze kwitnienie u mnie i podobnie jak Levi Devis ,który też powinien być większy nie popisał się w tym roku ,zobaczymy co pokażą w przyszłym sezonie ,bo jak na razie to te dwa właśnie lekko mnie rozczarowały
Obrazek
Martuniu widzę ,że już wróciłaś z wyjazdu i znów rozpieszczasz nas zdjęciami z twego cudownego ogrodu ;:196 Moje floksy przegrywają właśnie walkę z suszą ,większość rośnie na słonecznej patelni i praktycznie już przekwitły jedynie te posadzone w cieniu domu dają radę

Obrazek Obrazek
Aneczko ani zagęszczenie ,ani brak przygotowanego do nowych nasadzeń miejsca nie powstrzymują przed kolejnymi zakupami,wiem coś o tym ,bo właśnie liczba irysów znów mi wzrosła ;:170
Jacku ,zabawna sprawa ,wybierając liliowce ,czy irysy ,szukam ostrych połączeń kolorów ,najbardziej podobają mi się takie kontrastowe ,które z daleka rzucają się w oczy ,natomiast wybierając dalie szukała raczej subtelnych ,jasnych barw i tej szczypty romantyzmu :D
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No wreszcie jesteś ;:168

Moje liliowce też niektóre pierwszoroczne mają jeszcze daleko do ideału. Twój chociaż kolory ma wyraźne :) Sama mi kiedyś napisałaś, że niektórym trzeba dać ze 2 lata ale to tak jest, że chciałoby się już, od razu mieć 100% satysfakcji ;:224 A taki jeden nn dla mnie pastelowy ideał : duży kwiat na długiej łodydze, sztywny i taki dostojny, po przesadzeniu w zeszłym roku jesienią zrobił się mizerny, kwiatki malutkie i na niskich łodygach :( Gdyby nie był podpisany to bym go nie poznała ;:306
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Beatko wszędzie susza, u mnie też. Dwa razy dziennie podlewamy i rośliny jakoś żyją. Coraz bardziej podobają mi się te piegowate lilie, a żadnej takiej nie mam. Trzeba będzie kilka kupić :).
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Beatko, ciekawe podejście do doboru kolorów :roll: Mi bez różnicy, czy pastelowe czy jaskrawe kolory mają liliowce, irysy, dalie. Wszystkie lubię i najlepiej jak zestawione są kontrastowo. Więc zazwyczaj tak sadzę.
Liliowce takie rześkie i z kropelkami jakby świeżo po delikatnym deszczyku. A to chyba Ty im ten deszczyk zafundowałaś? :lol:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Beatko, dziękuję bardzo ;:196 Już napisałam do Marcina z prośbą o ofertę ;:108
Co do pogody musisz zacząć na nią konkretnie narzekać i to najlepiej na głos, przy podlewaniu :;230 ja tak robiłam przez kilka tygodni i proszę, oto efekty. Rano upały do 34 stopni, popołudniami niby burze, które zamiast straszyć pięknie podlewają ;:108 Lilie ;:167
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Też kiedyś bardzo lubiłam irysy . Sporo ich uzbierałam ale jakoś mi tak przeszło bo nie chciały kwitnąć wtedy mi troszkę przeszło i przestałam o nie dbać i sporo ich wyginęło , teraz mało co zostało i raczej już nie dokupię zresztą nie ma już na nie miejsca .
Jaki wielki kawał trawnika ...tyle miejsca się marnuje :wink: ja to bym zaraz zagospodarowała .
Widzę że na warzywniaku nie tylko groszek , fasolka i ogórki rosną ale i jajeczka :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”