Elizo, nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że nie jest to Hot Line? Obie są bardzo podobne do siebie, z tym, że Hot Line wyprodukowano wcześniej.
Inez, moja azjat. Landini jest 100%, mam ją , gdy jeszcze nie było Dimension i podobnej Mapira.
A poza tym odmian lilii jest już kilkanaście tysięcy i nawet doświadczonym hodowcom trudno jest rozpoznać niektóre odmiany.
Howlit Ty znasz swoje lilie ja swoje. Moja nazywa się The Edge bo taką kupiłam w tym roku w Lililpolu. To jest moja lilia a Ty żądasz ode mnie podstaw dlaczego ona tak się nazywa, śmieszne (Zmoderowano./Iwona)
Według mnie wszystkue lilie są piękne! Howlit widząc Twoją Landini można zauważyć, że ma śliczne ogromne kwiaty rozkładające się w dół, wpadajace w kolor czerwony. Przy czym Landini ma stosunkowo niewielki kwiat, płatki wąskie skierowane w górę w ciemniejszym kolorze oraz jasne pylniki. Nie jest tak atrakcyjna jak Twoja lilia. Cudne są te Santini, Morini i Orania. Eliza52 ma rację, to jest z pewnością The Edge, ponieważ Hot Line jest bardzo niska i z czasem cały kwiat przebarwia się na różowo.
Czy ktoś jest w stanie skutecznie mi pomóc...
Zauważyłam na kilku zdjęciach Waszych lilii, że na kwiatach mają białe plamy. W tym roku zakupiłam mnóstwo cebulek w znanej wysyłkowej firmie. Wiele lilii zakwitło ogromnymi kwiatami lecz z tymi białymi plamami. Czy to jest pozostałość po jakiejś chorobie grzybowej czy może nieuleczalny wirus. Komuś udało się to skutecznie zwalczyć? Doradźcie czym z tym walczyć czy może jednak lepiej pozbyć się tych chorych.
Eliza52, howlit, nie sprzeczajcie się, The Edge i Hotline są do siebie podobne (obejrzałam w necie) postaram się kupić którąś z nich ich różnica w wielkości nie przeszkadza mi, znajdę miejsce dla takiego ładnego kwiatu.
Ines, znam Twoje lilie z różnych forum, są piękne, czy Lankon jeszcze o tej porze Ci kwitnie? U mnie również wyrosło kilka z plamami ale nie przejmuję się, bo i tak są cudowne. Polewam glebę wodą z nadmanganianem potasu, bo możliwe że to jakiś wirus. Jedna Pani radziła mi ściółkować lilie pokrzywą zaczęłam to robić, ale na razie jest kilka lilii z plamami
Zaczynają pełne, kwitną również tegoroczne nowości
Elizo, Ty masz jedną, a ja mam obydwie odmiany. A pytałem, na jakiej podstawie twierdzisz, że lilia Anastazji to nie jest Hot Line. Proponuję czytać dokładnie.