Moja Oaza

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Bizu
100p
100p
Od: 28 cze 2014, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja Oaza

Post »

Niedługo Wam pokażę moje paczki. Tu muszę się pochwalić, bo w odpowiednim wątku nie mogę. Doszły 3. Niestety czwarta paczka od filigranowej zaginęła w akcji z czym jest mi okropnie źle... ciągle myślę o tych roślinach tam czekających na mnie bez wody i światła... :( :( :(

Mam już kilka nowych zdjęć moich starych i tegorocznych roślinek.
Zacznę od storczyków, które często widuję tu na forum. Mam je od niedawna. Pączki, ktore były w momencie zakupu się nie rozwinęły, lecz zmiękły i je oderwałam. Na razie na nich będę się wszystkiego uczyć.
Biały - gigantyczne, delikatne kwiaty.
Obrazek
Oraz brokatowy, gumowy w dotyku :D
Obrazek
Obrazek
Tu wiecznie kwitnąca na fioletowo maranta. Odrywanie kwiatów nie pomaga, poza tym boję się, że oderwę coś potrzebnego.
Obrazek
Obrazek
Młodzież. Bardzo wdzięczna zresztą. Nic nie trzeba przy nich robić.
Obrazek
Marakuja. Te sprężynki mnie wciąż kuszą, bo tak fajnie się nimi strzela :oops:
Obrazek
Ma wuchtę pączków, ale czy się rozwiną to nie wiem bo jest świeżo po przesadzeniu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tryamour
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak kwitnąco ;:oj Z niecierpliwością czekam na kwiaty Passiflory ;:65 Bardzo mi się podobają, ale jakoś nie miałam szczęścia do tej, którą miałam... Jednak postanowiłam spróbować ponownie i liczę na to, że oprócz liści pojawią się jakieś kwiaty :D
Bizu
100p
100p

Post »

Tryamour ja również do wielu roślinek miałam kilka podejść, tak jak Ci pisałam np. nigdy nie utrzymałam żadnej paprotki dłużej niż tydzień. Z marakują też nie robiłam sobie wielkich nadziei, choć była moim wielkim marzeniem, długo wyczekiwanym i udało się za pierwszym razem. Miałam po prostu głupie szczęście widać. Marakuja znów kwitnie. Pachnie. Ma jeszcze 10 pączków, a raczej pąków. Kwiatek musiała rozwinąć błyskawicznie bo wczoraj wieczorem go nie było. Ale przestała rosnąć i ten czubek zwiędnął, ma taki jakiś ciemny kolor :( Listki na czubku się nie rozwinęły, a wąsy bezwładnie dyndają wyprostowane... Nie wiem co mam zrobić. Odciąć ten czubek? Ona ma tylko jeden pęd. Na razie ją podleję i odezwę się potem.
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Liście w słońcu to to co najbardziej kocham :)
Bizu
100p
100p

Post »

Ja również, niestety słonka mało u mnie nawet latem (brakuje tu emotikona rozkładającego ręce) ;:190
Na dodatek jak w zegareczku po skończeniu gwarancji aparat kaput w tym poszło niestety makro... i robi dobrze tylko z oddali ;:145
Ale będę się bardzo, bardzo starać żeby zdjęcia nie były brzydkie i żeby miło było na nie rzucić okiem.

Chciałam się pochwalić czymś, co dla większości będzie śmieszne. Ukorzeniłam fiołki. Nie liczyłam, że się uda!
To jest roślina, która została po mojej babci, która nie żyje już 9 lat. Babcia miała zielone ręce, pamiętam. Fiołek stał u kuzyna na takim dłuuugim pniu i zobaczyłam, że jest oderwany od ziemi. Chyba zgnił i doniczka spadła... nie mam pojęcia co kuzyn z nią wyprawiał, ale kwiatek był tylko tak wstawiony luzem w doniczkę.
Teraz wygląda tak ;:138
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I episcia od Smolki, która w podroży wiele przeszła, ale przeżyła i ma się dobrze. Ta episcja zmienia kolor ;:129 przysięgam!
Raz jest taka przejściowa jak na foto, raz czerwono-zielona, raz złoto-brązowa, a raz biało-różowa lub ciemny róż z ciemnozielonym. Nie mam pojęcia od czego to zależy. Poprzednie episcje z pierwszej strony zalałam, więc teraz tą podlewam od dołu.
Obrazek Obrazek
Tak na przykład wyglądała u Smolki w momencie zakupu:
Obrazek

Obrazek
Bizu
100p
100p

Post »

Kwiatek passiflory dziś już zamknięty - czy mam go usunąć? Nie pamiętam już co robiłam z poprzednimi. ;:124
Teraz po przeniesieniu jej z gąszczu wszystko dokładnie widać. Caerulea pachnie landrynkami.
Poluję jeszcze na inne odmiany.

Hibiskus będzie znów kwitł. Ma kilka pączków. Kwitnie praktycznie ciągle, ale czasem zrzuca pączki.
Obrazek

____
Dziś (12.7) rozwinął się kolejny pachnący kwiatuszek passiflory ;:167 Pąków jeszcze sporo, ale dwa górne pączki dosłownie się rozsypały jak suszek. Nie wiem co mogło być przyczyną. Czubek nadal stoi w miejscu... :( buuu... i wygąda niestety jak niżej na foto.
Poniżej także jeden z pączków hibiskusa, który wyżej jest pokazany, ciut mu się urosło. Fajnie, że zakwitnie bo sam w sobie nie zachwyca - wciąż żółknie mu jakiś listek - może ktoś zna przyczynę.
I jeszcze solandra. ;:167 śliczna.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Diffenbachia coś wypuszcza. Zwiędła bo wiele przeszła w czasie podróży - kolce z opuncji znalazły się na niej, ale da radę.
Obrazek
Tu podczas wyciągania kolców. Młody listek chciał żyć i rozwinął się bez problemu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Moje malutkie hoje. Oby rosły. ;:215 Swoją drogą nie wiedziałam, że bella to mikroskopijna hoja, myślałam, że liście ma wielkie. W dodatku spodziewałam się wiotkich i cienkich w dotyku! Hoje ogólnie były dla mnie wielkim zaskoczeniem :D
Obrazek
Gratisowe cudeńko Biała Brgonia Tamaya (od Smolki, która chyba telepatycznie czyta w myślach!) ;:226
Obrazek
łaciata szeflera
Obrazek
Obrazek
Opuncje. Może i wyglądają na malutkie, ale są wielkie i groźne o czym się szybko przekonałam. Wbicie kolca to nic w porównaniu z wyciąganiem go ;:133 ;:222 Hardcore. Dzięki temu nawiązałam kontakt z jedną z kaktusiarek z naszego forum :) Teraz to zabawne, ale wtedy nie było - w akcie desperaci o 2 w nocy opuncje zostały posadzone szczypcami do tortu i steków ;:224
Obrazek
A ze smutnych wieści wyżalę się... dziś w nocy niestety odeszła kanarzynka, która wykluła się u mnie parę lat temu :cry: Była śliczna, cała biała i bardzo kochana. Jest mi ciężko.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Pokazujesz rośliny z innej, ciekawej perspektywy...
"Sprężynka" jest the best ;:215
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Bizu
100p
100p

Post »

Zaaferowana tematem Diodasa poleciałam zobaczyć jak się miewa moja chimeryczna cytryna. Stwierdziłam, że ją ciachnę ale zaraz dostałam :pogon że nie mam przycinać "bo korona już nigdy nie urośnie" ;:306 Dobra, niech im będzie.
Mój sypiący się karzeł.
Obrazek
A tu bulwka ziamiokulkasa. Mam kilkadziesiąt takich listków wetkniętych po doniczkach. Wszystkie mają bulwki. :)
Obrazek
I listek filodendrona brasil - patrzcie jaki dziwny. Nie widać tego tak na foto (na tym z cytryną po lewej już lepiej to widać), ale jest bardzo wąski i nienaturalnie długi. Takiego jeszcze u tej rośliny nie widziałam. :) :)
Obrazek
newka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 maja 2013, o 17:12

Post »

Też mam cytrynkę ale moja jest rachityczna :( , mimo to trzymam ją w nadziei, że dogadamy się. Passiflora cudna, właśnie przed chwilą wyczytałam, że marakuja to passiflora :shock: .
Ewa
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=88143" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Taaa, z tym przycinaniem to ...
Ja tak sobie zmasakrowałam 4 oleandry, które w ubiegłym roku były piękne,
a w tym piękne inaczej ;:224
Dobrze, że po ostrym cięciu w ogóle ruszyły ...
A Twoja cytrynka wygląda całkiem ładnie :lol:
Nie mówiąc o brazilku, który jest i śliczniutki, i dowcipny zarazem ;:167
Mój ma jedne liście wielkości o średnicy ok. 5 cm, a obok nich rosną sobie też takie o średnicy ... 10-12cm :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Bizu
100p
100p

Post »

Hoja serduszkowa mi się zmarszczyła. Wyjęłam ją z ziemi i wstawiłam do wody. ;:24
Czubek marakui zrobił się zielony i rośnie od momentu gdy przestała kwitąnć. Górnych kwiatów nie rozwinęła, rozsypały się będąc w pąku.
Tamaya ;:167 puściła dwie odnóżki i nowe liście. Solandra odpukać wystrzeliła cudownie w górę i nowe liście są z 2, 3 razy tak wielkie jak stare ;:167 Dostałam też /chyba/ trzykrotkę kwitła na biało, a teraz też puszcza odnogi, śliczna.
Fiołek nie mieści się w doniczce. Nie wiem czy mam go rozsadzić czy zostawić lepiej. ;:24
Episcia również ruszyła ;:215
Hoje stoją i chyba marnieją ;:222 jakieś takie miękkie się zrobiły :(
Zmasakrowany dzbanecznik również stoi. A tak szybko rósł i tak się cieszyłam, że wielki i w ogóle... :|
- zalałam... chociaż jeszcze stoi i nawet próbuje kwitnąć. Jest to moje kolejne i ostatnie podejście do niej.
Z hibiskusem się nie dogadałam mimo, że stał u mnie kilka miesięcy to co chwilę miał fochy, zrzucał liście i miareczka się przebrała.
Bizu
100p
100p

Post »

Nikt się nie odzywa, na pytania z poprzednich postów zero odpowiedzi... :cry: No nic. Wstawiam zmasakrowanego dzbanecznika. Widać nawet ten odłamany czubek, który już nie rośnie. ;:185 Nie będzie wielkiego pnącza. Jak najdę, to kupię następnego dzbanecznika.
Zasusza najbardziej zdewastowanego dzbanka, na którego... mam chętnego. Na kilku liściach niby usiłuje formować nowe dzbanki, ale zobaczymy. One tak mają na wąsach takie zalążki, ale formują się nowe tylko jak ten wąs jest taki mięsisty - to wiadomo, że na takim uformuje.
Obrazek
Chciałam się pochwalić, że eskimosa ładnie rośnie, bo wypuściła z boku pełno listków, dziś patrzę, nie ma - odpadły. ;:218

Aha, a solandra robi już ogromne liściory, jeden długości dłoni i rośnie bardzo szybko. Tylko boję się żeby nie było jak z mango. Bo te dolne z kolei jej żółkną i będzie je zrzucać.
Awatar użytkownika
Tryamour
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 22:03

Post »

Trzymam kciuki za dzbanecznika. Może mu się uda jakieś nowe dzbanuszki wyprodukować.
A zrzuconymi listkami u eskimoski się nie martw, nadrobi to :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ja też zaglądam, choć nie zawsze piszę.

A co się stało dzbanecznikowi?
parapetowce