Bób cz.3
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bób cz.3
Mój bób szybko zaatakowała rdza, ale raczej nie wpłynęło to na obniżenie plonów. Robaczki też się zdarzały, ale nie można spodziewać się cudów, jeżeli niczym nie pryskane. To moja pierwsza w życiu uprawa bobu, więc mogę się tylko domyślać, czy był to strąkowiec (brązowa kropka, punkcik na nasionku, pod kropką czasami coś niewielkiego siedziało, ale wolałam się nie przyglądać, żeby móc zjeść resztę zbiorów ze smakiem;)). Mniej więcej 1/10, 1/15 nasion było z kropeczką. Przeważnie odcinałam tę część, ale czasami wyrzucałam całe nasiono. I zdarzały się na krzakach gąsienice bielinka rzepnika...
Przy okazji mam kilka pytań:
1. Mniej więcej na ilu piętrach wiąże Wam bób? u mnie zawiązał tylko na ok. 5 dolnych. Potem miałam inwazję mszyc i pryskałam ciągle jakimiś domowymi mieszankami (wodą, colą, wywarem z papierosów, gnojówką z pokrzyw, wywarem z cebuli i czosnku), a po jakimś czasie zauważyłam, że mniej więcej od rozpoczęcia oprysków bób wiązał o wiele gorzej, albo wcale...
2. Czy strąkowiec bobowy może zniszczyć całą uprawę? Czy jego inwazja ogranicza się do co któregoś nasionka?
Przy okazji mam kilka pytań:
1. Mniej więcej na ilu piętrach wiąże Wam bób? u mnie zawiązał tylko na ok. 5 dolnych. Potem miałam inwazję mszyc i pryskałam ciągle jakimiś domowymi mieszankami (wodą, colą, wywarem z papierosów, gnojówką z pokrzyw, wywarem z cebuli i czosnku), a po jakimś czasie zauważyłam, że mniej więcej od rozpoczęcia oprysków bób wiązał o wiele gorzej, albo wcale...
2. Czy strąkowiec bobowy może zniszczyć całą uprawę? Czy jego inwazja ogranicza się do co któregoś nasionka?
U mnie niestety to był strąkowiec, każde nasionko kilka razy nakłute i larwa pod spodem, więc nie było możliwości konsumpcji.
Pozdrawiam
Ja na ten rok zakończyłem przygodę z bobem.
Było kilka nasion "z dziurkami" ale jem takie, nie patrze
2 paczki Windsor Biały, w sumie obrodziły 4-5 kg nasion.
Było kilka nasion "z dziurkami" ale jem takie, nie patrze

2 paczki Windsor Biały, w sumie obrodziły 4-5 kg nasion.
- Rancho-Relaxo
- 50p
- Od: 1 lis 2014, o 19:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Zebrałem bób na nasiona. Po przebraniu jest trochę odpadu. Myślicie, że ten z dwoma, trzema dziurkami jest sens trzymać jako nasiona na przedplon czy zupełnie nic z niego nie wykiełkuje ? Ten ładny, bez dziurek zamierzam przechowywać w lodówce. Myślicie, że przez te pół roku nie zaszkodzi mu niska temperatura ?
- marcin10312
- 500p
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
- Rancho-Relaxo
- 50p
- Kontakt:
Dzięki. Zawsze przebierałem i wadliwy wyrzucałem ale teraz potrzeba mi z 50 kg na przedplon więc będzie jak w sam raz ;-)
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
U mnie też jest trochę dziurkowanych nasion. Wszystkie poszły do zamrażalnika, po kilku dniach wyjmę i przechowam w szczelnym pojemniku do wiosny. Mam nadzieję, że robaki zostaną wymrożone i nie będą w czasie przechowywania dalej "pracowały".
Jeśli się mylę dajcie znać.
Jeśli się mylę dajcie znać.
- Rancho-Relaxo
- 50p
- Kontakt:
Myślisz, że zamrożonym nic się nie stanie ? Będą kiełkowały ?
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Suchym zamrożonym nasionom nic nie powinno się stać ale mam nadzieję że zaszkodzi strąkowcom.
- Rancho-Relaxo
- 50p
- Kontakt:
Przechowuję w lodówce. Mam nadzieję, że eskimosem to on nie jest i taka temperatura wystarczy na strąkowca ;-)
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Widzę , że jestem pierwszy z posadzonym bobem w 2016. Odmiana Witkiem Manita zrobiła u mnie początek.
Po 2 nasiona wsadziłem do pierścienia 5x6cm, siedzą w temp 24C.
Następna partia to Figaro, potraktuję je Nano Gro, ciekaw jestem po jakim czasie będą wschody. Siewki po wschodach powędrują na balkon i tam będą rosły, chyba , że temp spadnie poniżej -5C.
Koniec marca pójdą do gruntu.
Następna partia to Figaro, potraktuję je Nano Gro, ciekaw jestem po jakim czasie będą wschody. Siewki po wschodach powędrują na balkon i tam będą rosły, chyba , że temp spadnie poniżej -5C.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Re: Lista sprawdzonych odmian warzyw
Od kilku już lat uprawiam holenderską odmianę Figaro, która bardzo ładnie się krzewi i ładnie zawiązuje strąki choć jest nieznacznie późniejsza od najwcześniejszych odmian polskich. Dodatkowo nasiona (kupując duże opakowanie) są już zaprawione przez producenta.przemek1136 pisze:Moje kryteria wyboru odmian. Przyjmując kolejność alfabetyczną na pierwszym miejscu mam bób. Lubię bób a zwłaszcza wiosną (na targu często w tym okresie cena oscyluje ok. 10zł za kilogram.) Początki były trudne bo większość roślin była zaatakowana przez strąkowca i nasiona nie nadawały się do konsumpcji. Albo więc opryski albo... No właśnie! I tu mamy duże pole do popisu dobierając sposób uprawy i właściwą odmianę. Ponieważ nie mrożę nasion (do mrożenia lepsze są odmiany o mniejszych nasionach) a dodatkowo małżonka obiera każde nasionko bobu z łupinki moją uwagę przyciągnęły odmiany o dużych nasionach. Jako drugie z kryteriów przyjąłem wczesność odmiany (łatwiej oszukać strąkowce). I tak powstała lista: Bizon (dł. okresu wegetacji 70-75 dni, masa 1000 świeżych nasion 4300-4400g , Dragon (75-80, nie ważyłem ale duże), Bachus -nie zdołałem kupić i Kasjer.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
Ciekawa jestem tej odmiany Figaro, masz może zdjęcia? uprawianej przez siebie?
- KornelkowaMama
- 50p
- Od: 29 maja 2015, o 07:40
- Kontakt:
HejkaBiotit pisze:Widzę , że jestem pierwszy z posadzonym bobem w 2016. Odmiana Witkiem Manita zrobiła u mnie początek.

Pierwszy nie jesteś, bo mój bób siedzi w ziemi już dobre 3 dni

Temperatura dla rozsady na razie 23 stopnie, potem powędruje do szklarni foliowej na balkon, ale na razie niech sobie w domu trochę urośnie

-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Zdjęcia uprawianego przeze mnie bobu odmiany Figaro są w wątku Bób cz.II np. pod datą 11 lipiec 2013r i 5 lipiec
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p4766894