Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2 (2015r.)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
anqaw
200p
200p
Od: 7 maja 2015, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2

Post »

Ja w tym roku testuję:
- snow white,
- sharon/persymona,
- pendulina orange,
- Da vaso,
- czerwony drobnoowocowy,
- żółty o kształcie gruszki mini (były słodziutkie z tego co pamiętam),
- tigerella,
- żółty befsztyk (Chiny),
- beta,
- betalux,
- malachitowa szkatułka,
- cream sausage,
- chiński w paski,
- green grape,
- big rainbow,
- chiński mały malinowy - odmiana amatorska,
- pasiasty czerwony,
- ananas green,
- summer lider/cider?,
- red zebra improved,
- Michael Pollen,
- black cherry,
- mega miniaturowe być może chińskie - zgubiłam znacznik.

Będę próbowała przy braku oznaczeń odgadnąć kto jest kto. Liczę na Waszą pomoc bo najlepsze chce zostawić na przyszły sezon.
Mam też jakieś ze sklepu i za rok do wysiania indolini, santorange, jolita, żółty miniaturowy, zebrina.
Część nazw może być z błędami. Jedynie beta i betalux miały jakieś plamki - b. niski tunel i złe wietrzenie było ale poprawa nastąpiła.
Niczym nie pryskałam do tej pory, wysadzone po połowie maja, nie mają oznak chorobowych.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

winterek pisze:Oczywiście, nie jest to, to samo.
Momotaro to Japończyk. Tomimaru, japońskość ma chyba sugerować nazwą, ale to odmiana firmy DE RUITER, a ta, siedzibę ma w Holandii.
Z tego, co piszą w Johnny's Seeds, Tomimaru jest w "japońskim stylu".
Widocznie, ma Japończyków przypominać.

http://www.johnnyseeds.com/p-9177-tomimaru-muchoo.aspx

TM, nie próbowałem. Nie trafiłem jeszcze na owoce w sprzedaży. Nie wiem więc, jak ma się do Momotaro.
Momotaro, jeśli ktoś trafi na oryginał, polecam. U mnie był bezproblemowy.
A tak przy okazji : szkoda, że u nas, nie pakują Tomimaru po 15 nasion, jak w Stanach.
Można byłoby samemu go ocenić.
Tomimaru Muchoo jest teraz w sprzedaży w Lidlu, owoce chyba z Hiszpanii (opakowanie w smieciach), baardzo nam smakują.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

To trzeba znaleźć kilku chętnych i kupić większą paczkę do podziału.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Mam 2 krzaki typu TOMIMARU,pokolenie F2.Nasionka są z biedronkowych pomidorków kupionych wczesną wiosną.Nazwa odmiany była na etykiecie przyklejonej do pudełka.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

O to dobrze wiedzieć, owocuje bez problemu?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Muszę zlokalizować.Jest ponad 40 odmian i wśród nich kilka pomieszanych ;:306
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Ja w tym roku, a to mój pierwszy sezon testuję około 33 odmiany i powiem Wam szczerze tylko kilka odmian mi smakuje, a reszta to taka sobie, albo bez smaku. Nawet polecany i wychwalany tu K-37/5 nie powala, a równie chwalony opal essence taki sobie. Szukam smaku pomidorów dawnej malinówki: słodkiej i aromatycznej. Lubię też pomidory o smaku intensywnym kwaskowatym z równowagą cukru.
Przeczytałam parę ostatnich postów i bardzo interesujące informacje zamieszczecie tu, a w szczególności : Faworyt i Mizuba.
Wszystkim pozostałym też jestem wdzięczna. Piszcie, bo w przyszłym roku chcę jeszcze lepszych i smaczniejszych pomidorków,
Pozdrawiam.
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35

Post »

kaLo pisze:Mam 2 krzaki typu TOMIMARU,pokolenie F2.Nasionka są z biedronkowych pomidorków kupionych wczesną wiosną.Nazwa odmiany była na etykiecie przyklejonej do pudełka.
Nie wiem jak wszedłeś w posiadanie Tomimaru Muchoo F2 ale nie spotkałem się w dystrybucji . Jeżeli zebrane były nasiona z z owoców to jest to już krzyżówka i nie jest to Tomimaru Muchoo tylko nowa odmiana skrzyżowana z przypadkowymi pomidorami .Sadzonki które były robione z pestek pobieranych z Tomimaru Muchoo przenosiły bardzo mało cech tej odmiany przede wszystkim smaku. Mam w swojej uprawie 12 sztuk pozyskanych z sadzonek wegetatywnych , one będą odwzorowywały cechy w 100% , Ale nie znaczy że Twoje owoce będą złe , Może uzyskasz lepsze cechy niż w roślinie pochodnej
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skucha!Masz rację!F3, bo te biedronkowe były już F2 :oops: Owocują całkiem ładnie.Zdjęć na razie nie mogę wstawić ,bo komp zastrajkował.
anqaw
200p
200p
Od: 7 maja 2015, o 20:57

Post »

ela151 pisze: Szukam smaku pomidorów dawnej malinówki: słodkiej i aromatycznej. Lubię też pomidory o smaku intensywnym kwaskowatym z równowagą cukru.
Testuję chińskie malinowe pomidorki, mocno amatorska odmiana ma być, mogą nawet spadać z krzaka a smak ma być wspaniały.

Jeżeli szukasz starych smaków to może wschodnie pomidory?
x-a-xi
---

Post »

kaLo pisze:Skucha!Masz rację!F3, bo te biedronkowe były już F2 :oops: Owocują całkiem ładnie.Zdjęć na razie nie mogę wstawić ,bo komp zastrajkował.
kaLo oznaczenie F1 jest oznaczeniem odmiany heterozyjnej selekcjonowanej w pierwszym pokoleniu , Nie ma F2 , F3 , To po prostu mieszańce . W ten sposób powstają nowe odmiany , lecz nie zawsze z dominacją cech matecznej , dla tego odmiany z oznaczeniem F1 są zazwyczaj droższe ze względu na trudność ich pozyskiwaniu .
A wracając do Twojej wyhodowanej odmiany jak przeniosła smak i strukturę wewnętrzną owocu. w tej wyhodowanej u mnie były dość duże zielone przerosty wewnątrz a smak nie podobny do Tomimaru Muchoo
Joamor
100p
100p
Od: 11 lut 2010, o 11:54

Post »

Dla mnie smakowo z malinowych najlepiej wypada w tym sezonie Brandywine Sudduth, ale z plennością gorzej. Polecam też bardzo moją selekcję K168, bawole serca bardzo plenne i pyszne, niezawodne od kilku już sezonów.
Pozdrawiam Joanna
x-a-xi
---

Post »

Ja na pewno zostanę przy Faworycie , Tomimaru Muchoo, Deliz, White Beefsteak
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem co to efki ale tak zwyczajowo,tutaj na FO określamy numer pokolenia danej odmiany,np.jeśli chodzi o krzyżówki Kozuli ,czy Jarsona.
Mam w tym roku po dwa krzaki Faworyta.Jedne z nasion z 2003 i drugie z nasion 2013r.Obydwa z Legutko.Różnią się między sobą.Niewiele ale inny jest kolor zielonych owoców,kształt liści i układ gron.
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Momotaro jak na pierwszy rok uprawy prezentuje się nawet całkiem nieżle.
Mankamentem było to że zbyt póżno został wysadzony w tunelu. Obrazek Obrazek Obrazek
Na drugi rok będzie na pewno.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”