Pod bocianim...... ogród 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod bocianim...... ogród 2015

Post »

O jej ilu gości , aż mi wstyd za to zaniedbanie :oops:.
Dorotko, Marysiu, Aniu , Grażynko, Grażynko ogród się regeneruje, powoli, co zmarniało już nie zakwitnie, a ja już czekam na jesienne marcinki ;:306 .
Oczywiście, że coś tam kwitnie, raczej pokwita, ale to wszystko już widzieliście, a miała być burza kwiatów ;:145 .Dziękuję za słowa otuchy.

Ilonko dziękuję za słowa pocieszenia, że nie tylko ja mam taki kryzys. Niestety u mnie rośliny poschły w upały i są marniutkie. Co do nasionek część wyszło, część z donic przesadzona siedzi, ale czy zdążą zakwitnąć?. Ilonko nie czytałaś mojego wcześniejszego apelu? NIE PRZESYŁAMY NASION POD BOCIANIE WSZYSTKO PÓJDZIE NA ZMARNOWANIE :;230 .

Jacku pewnie, że makro można i robię, ale ile zdjęć można zrobić paru kwiatom ;:14 :;230 . Co do fantastycznych drzew.........., no bocian się ostał.

Marysiu dziękuję ;:196 . Tak 30 albo więcej drzew poszło, nic nie poradzę. Sprzątania całe dwa dni tylko konarów i gałęzi, a drzewa na dniach trzeba usunąć, bo są niebezpieczne. Na szczęście przemiła Pani z OCh.Śr. wszystko szybko załatwiła w jeden dzień w N.P. Krajobrazowym i teraz tylko zakasać rękawy. Nie mam zniszczeń w kwiatach jak u Ewy, bo kwiatów już po suszy mało było. Szkoda jedynie pięknej hortensji, która ślicznie bieliła wejście na działkę, ale zdjęcia są, więc wkrótce pokarzę.
U mnie teraz kwitną( uwierzcie na słowo :;230 ) liliowce kilka sztuk , hortensje zaczynają się odnawiać, lilie pojedyńczo i tyle. Resztę ogrodu zdobią połamane drzewa i uschynięte krzaki. Postaram się wstawić niedługo najciekawsze części ogrodu , lub tego co zostało.

do pogadania ;:196 .
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko ogród da sobie rade, roślinki odbija pewnie niektóre nie zakwitną w tym roku ale co tam - damy radę.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko stale zaglądam. :( Przykro, że wichura narobiła strat. ;:174 Pracy was czeka dużo, ale jak się lubi ogród, to i siły się znajdą. ;:168 Na pewno będziesz się jeszcze cieszyć ładnymi rabatkami. U mnie nawet berberysy uschły, bo za późno spostrzegłam, że mało podlane. Mam nadzieję, że odbiją. Pozdrawiam ciepło. :wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Spoko Dorotko, ogrody jak Feniksy .....nawet z popiołu się odrodzą. Wszyscy będziemy kibicować i będzie ok. Nie wiem dokładnie co się wydarzyło ale utulam i powiedz czy potrzeba pomocy?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wiesz czasami jak coś nie wychodzi to myślimy jak o tragedii.
A po czasie się okazuje, że to było nowe wyzwanie które w rezultacie przyniosło nowe rozwiązanie.
Skoro przestrzeń się otwarła to i nasadzenia mogą ulec zmianie i stworzyć twój wymarzony wizerunek ogrodu.
Karty na nowo się rozdaje, więc i nowa szansa dla twojego ogrodu się otworzyła. ;:333 ;:168
Będzie dobrze. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Czytałam o szkodach wichurwych, współczuję ;:196 . 30 drzew ;:oj , to i tak macie szczęście, że nic się wam nie stało, że jakieś drzewo nie zwaliło się na dom. A nie wiadomo co u Andzi, mieszka niedaleko od ciebie :shock: . Teraz macie ogrom roboty, ale z drugiej strony powtarzaj sobie - teraz będę mieć więcej słońca na działce ;:3
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

O właśnie Dorotko odniosłam się u siebie do słów Grażynki :D i cieszę się że myślisz pozytywnie. Jakby coś trzeba było to pisz zawsze coś da się podzielić, a w pobliskim lesie siewek że ho ho!!!
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Dorotko dziewczyny mają rację, głowa do góry, będzie dobrze ;:173
Teraz widać zniszczenia i pełno pracy Was czeka z uporządkowaniem terenu, ale za jakiś czas uśmiechniesz się do tych wspomnień. Czas szybko płynie a przyroda nas nieustannie zaskakuje ogromną wolą przetrwania. U Ciebie też niebawem będzie pięknie i jeszcze bardziej kwitnąco, bo więcej słonka :D
Ściskam serdecznie ;:196

PS. Chętnie podzielę się swoimi roślinkami ;:108
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Dorotko ;:4 .
Służę roślinną pomocą ;:108 . Pisz, proszę bez żadnych oporów czego potrzebujesz ;:168 .
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Dorotko,czytam ,że wichury zniszczyły ogród,przykro mi z tego powodu,u mnie też tak było,długo sprzątałam ,chociaż nie mam takich dużych drzew w ogrodzie ,ale na działce mam i też połamało,tak bardzo nie mamy wpływu na takie pogodowe anomalia,ogród się odrodzi ,a my wszyscy jakoś pomożemy ,jak coś będziesz potrzebować to daj znać ,wszystkich nas to może spotkać ,ja codziennie cierpnę jak idą jakieś burze i wiatry no i grad też jest makabryczny,pozdrawiam i głowa do góry ,najważniejsze ,że Wam nic się nie stało ;:196
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Na prawdę współczuje tej wichury tyle zniszczeń 30 drzew ;:202 dobrze że dom nie ucierpiał.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie,
z góry dziękuję wszystkim za serdeczności, troskę, współczucie i za chęć niesienia pomocy ;:196 , jesteście wielkie.
Na razie wycinka potrwa pewnie do jesieni, więc nic planować nie mogę. Kwiaty nie ucierpiały od burzy, tylko drzewa. Po krótkich oględzinach stwierdzam, że złośliwość natury jest okrutna.
Drzewa wykosiło w lesie od zachodu, zostawiając wszystkie od wschodu i południa i co tam teraz sadzić. ;:223 dalej będzie cień. Plan nowy nawet nie świta mi w głowie, może jak wszystko już będzie usunięte i sprzątnięte te sterty gałęzi.

Aniu pewnie, że damy radę, ja muszę tylko trochę odpocząć, za dużo ostatnio mi się zwala ( w przenośni i dosłownie ;:306 ) na głowę, a Ty musisz ochłonąć po swoich daliach ;:224 .

Soniu cieszę się, że jesteś. Obiecuję jakieś zdjęcia na dniach. Szkoda berberysów , takie anomalia pogodowe, szczególnie w ogrodzie na odległość to jakiś koszmar. Pozdrawiam.

Gosiu , dziękuję na razie nic nie potrzeba oprócz rąk do pracy, bo przy wycince to ja już rady nie dam. Wyjeżdżam w sobotę, myślę że zajedziemy w drodze powrotnej , ale zadzwonię jeszcze.

Grażynko jakieś rozwiązanie pewnie znajdę, pewnie ważne pozytywne myślenie i nastawienie ;:196 .

Jolu, całe szczęście drzewa, które stanowiłyby ewentualne zagrożenie zostały na wiosnę usunięte, te największe. Nie wiem jak u Andzi. Była u mnie w sobotę przed burzą później się nie odzywała. Z tym słońcem to nie do końca tak, jak pisałam na wstępie mam dziurę w lesie, cień pozostał , ewentualnie skraj lasu się powiększył. Drzewa od południa zostały, na złość ;:223 .

Marysiu ;:196 siewek i ja mam pełno ;:306 . Właśnie posadziłam jarzębinę, która rosła przy usuniętej brzozie, taka wyrośnięta siewka, dostała nowe życie na skraju.

Marysiu (Mufka) ciesze się, że zaglądasz, już głowa jest w górze i marzy o nowych możliwościach :;230 . Niedługo u mnie pole powstanie ;:306 . Dziękuję za słowa otuchy i chęć podziału. ;:196

Justynko ;:196 dziękuję roślinki jakieś pewnie się przydadzą jesienią, chyba że powstanie tam z powrotem las mieszany, zobaczymy.

Marto masz rację najważniejsze, że nikt nie ucierpiał. Też miałaś sprzątania, te patyki , szczególnie drobne gałęzie do sprzątania najgorsze, za dużo żeby się schylać i zbierać i za małe bo przez grabie przechodzę :;230 .Dziękuję ;:196 .

Filemon, dziękuję nic się z domem nie stało oprócz wykrytej nieszczelności przy kominach :wink: , ale to pryszcz do naprawy.

Do zobaczenia wieczorem , wstawię obiecane foty, bo w przyszłym tygodniu będę się odstresowywać :;230 .

Serdeczności zostawiam.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak na dobry początek, z przeprosinami za brak zdjęć lipcowych :oops: .
Może zacznę od lipcowych róż, chętnych zapraszam serdecznie do oglądania.

Ulubione miejsce do posiadówek lipcowych. New Down ma towarzystwo , rozkwitła nn. i powiem Wam, że pergola okazała się za mała ;:202 na nie obie, a zaraz będzie powtarzać powojnik, który też się plącze między nimi. ;:306 .

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

i w pochmurny dzień, albo o zachodzie słońca.:tan

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejna nn. w zeszłym roku ładniej kwitła, ale wybaczam bo ma trudne warunki pod brzozą, która wypija jej wodę, a wiadomo w takie upały jak były.....
Obrazek Obrazek

Ashamed Fairy  
Obrazek Obrazek Obrazek

Tommelise (trochę się rozmazało)
Obrazek Obrazek

Schneewitchen
Obrazek

Róża Frau Karl Druschki , o Królowo Śniegu, już się nie mogę doczekać aż będziesz większa :heja Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hansestadt Rostock
w cieniu
Obrazek w deszczuObrazek w słońcu Obrazek
Graham Thomas
Obrazek Obrazek