Kora - popękana,odpadająca z pni drzew

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pękająca kora drzew

Post »

Owszem, teraz nic.
Od kolejnej zimy bielić pień.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
pietre
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 lut 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kora odpada od jabłoni - RATUNKU!

Post »

Witam. Mam poważny problem z moją jabłonią. Dbam o nią jak o dziecko, a tu taki psikus. Od 1-2 tygodni zrzuca korę. Posmarowałem całą puszką "Sztucznej kory", ale każdego dnia mam 2-3 szufelki kory do zebrania. Drzewo było wapnowane na zimę (nie pamiętam kiedy dokładnie), a w tym roku robiłem dwa razy opryski Calypso (opryskiwałem także korę). Owoce wyglądają na zdrowe i nie widzę żadnych szkodników, ale obstawiam, że pod tą korą coś siedzi, gdyż jak sami zobaczycie na zdjęciach są tam małe otwory. Po drugie, jakiś czas temu przyleciał na to drzewko dzięcioł, co w moich rewirach jest rzadkością. Drzewko nie było jakoś silnie obcinane w tym roku. Doradźcie co mogę z nim zrobić? Czy powapnować, czy po prostu patrzeć jak umiera?

Zdjęcia:
http://wrzucaj.net/n3V
http://wrzucaj.net/n3p
http://wrzucaj.net/n33
http://wrzucaj.net/n35
http://wrzucaj.net/n3C
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: Kora odpada od jabłoni - RATUNKU!

Post »

Niewiele zrobisz, ale powalczyć można. Na początek oprysk mocnym Actelic'em + Funaben albo inny Miedzian itp na choroby grzybowe.
Jeśli to cenna odmiana, to przeszczep na młodą podkładkę.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja się podłączę i dam cenne rady. Będziesz potrzebował dużego noża i szczotki drucianej.
Oczyść pień i konary szczotką, a następnie doczyść nożem odstającą korę, która nie spadła pod druciakiem. Staraj się zdejmować starą korę tak, aby nie uszkadzać łyka.
Zaopatrz się w Topsin M 500 SC. Będzie potrzebne duże opakowanie. Rozrób go z wodą w stężeniu 1/4. Takim roztworem pomaluj cały pień i konary.
Podczas czyszczenia możesz odkryć miejsca z ubytkami i rany. Poznasz je po tym, że przy skrobaniu nie uświadczysz w ich obrębie zielonego łyka właśnie. Takie rany trzeba ładnie wyrównać i pomalować Funabenem.
Pozdrawiam. Ernest
pietre
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Panowie nie mam już sił. Powiem tak: im więcej dbam o drzewa, tym gorzej. Pryskałem je w tym roku już 4 razy calypso, przycinałem i tak jak w zeszłym roku miałem problem z owocnicą jabłkową (co nie wyklucza, że w tym też będzie), to na dodatek jabłka gniją na drzewach, kora odchodzi, mszyc jest tak dużo, że wszędzie są białe place. Ja już nie wiem co z tym robić. Kiedyś opryskiwałem czereśnie żeby nie było mszyc i robali, to były, a jak przestałem to wszystko jest ładne i zdrowe. Mszyce zwalczałem wodą z mydłem/ludwikiem, ale jak się za to dzisiaj wziąłem to stwierdziłem, że to syzyfowa praca. Od czego gniją jabłka na jabłoniach? Wcześniej myślałem, że jest ich gdzie nie gdzie za dużo, i zrobiłem przerywanie, żeby nie rosły tak ciasno. Jednak to nic nie daje. Ręce opadają :(
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23

Post »

Witam ,[z obserwacji na mojej starej papierówce to stawiam na bawełnicę ] na jednym zdjęciu po uciętej gałęzi są takie białe plamki ,nie jest to czasem bawełnica korówka ? Sugestia taka do znawców tematu]
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Czy problem z drzewem pietre nie jest spowodowany głównie przez szkodniki? ja tam widzę mnóstwo dziur
Obrazek

Dobrze działa i dość poręczny w użyciu jest np "Raid" w areozolu
jarekkk
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 sty 2015, o 17:30

Post »

No jak żyję czegoś takiego nie widziałem. Zrób tak jak radzi ci ENRUD. Ja jednak stawiałbnym na szkodniki więc zwróć szczególna uwagę czy nie ma tam np. korytarzy lub czegoś świadczącego o żerowaniu szkodników. Koniecznie napisz o wynikach obserwacij bo temat jest bardzio interesujący
pietre
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Panowie, ale w zeszłym roku tego nie było, a jabłka też gniły na drzewie, też były roje mszyc (biały meszek, zwłaszcza na wilkach, zagięciach i sękach po wycince gałęzi) i owocnice jabłkowe. Co do odpadającej kory, to mogę stwierdzić, że od miesiąca już się to uspokoiło. Bardziej martwą mnie teraz wyżej wspomniane insekty. I nie mam pojęcia od czego to dziadostwo przyszło
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jabłka gniją zapewne od moniliozy (Monilinia fructigena) i na tym trzeba się teraz skoncentrować. Poza tym zbieranie i niszczenie mumii.. oraz opadłych owoców oczywiście.
Pozdrawiam. Ernest
pietre
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nie mam teraz aparatu, żeby zrobić zdjęcia, ale czuję, że ta odpadająca kora to wina insektów, gdyż w miejscach, gdzie ona odpadła są małe otworki, z których wystają zasuszone kokony larw.
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35

Post »

Wrzuć w Google" Zwójka koróweczka " i porównaj czy tego nie masz . Na to znam tylko jedno lekarstwo to dursban i pryskać tak żeby się lało po korze tylko korę ale zrób to dopiero po zbiorach a następnie na wiosnę jak jest bardzo ciepły dzień. Ten szkodnik potrafi zniszczyć hektarowe plantacje.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Trochę się podepnę - alfamixi czy jest sens zapędzlowania teraz pnia cieczą kalifornijską przeciw robactwu? mam starą jabłoń i trochę podejrzanie wygląda fragment przy ziemi
pietre
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

tak, to jest Zwójka koróweczka. To co z tym zrobić?
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35

Post »

Dursban w dużym stężeniu tak jak na opuchlaki pryskać same pnie, działa na odparowanie . ale przeczytaj post wyżej.

pelikano11 A od kiedy ciecz działa owadobójczo ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”