Ochrona jabłoni przed patogenami 2015

Drzewa owocowe
Zablokowany
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ochrona jabłoni 2015

Post »

W "Fabryczkach przydomowych" można ciecz kupić w cenie 1,6PLN/l w hurcie dawka to około 20l/ha jeżeli wyprodukujesz sam koszt ro około 0,50-0,70PL koszt na 1ha to 32PLN w sprzedaży najtaniej wychodzący delan to koszt 90PLN/ha , chyba dalej już nie muszę Ci tłumaczyć dla czego nie jest dopuszczony do sprzedaży , Lobby firm chemicznych robią wszystko żeby podwyższyć swoje dochody nie interesując się kosztami rolniczego produktu . Tak więc ciecz najlepiej wykonać na działce i mieć pewność b. skutecznego preparatu . Siarka i wapno dostępne .
Aby sporządzić ciecz kalifornijską należy użyć wapna, siarki i wody w proporcji: 1:2:10 (1 kg wapna, 2 kg siarki i 10 l wody). Wapno powinno być świeżo palone w drobnych kawałkach (gaszone na powietrzu jest bezużyteczne).
W kotle metalowym, ale nie miedzianym, podgrzewa się 1/3 wody, a gdy jest letnia dodaje się wapno. Gdy mleko wapienne zacznie wrzeć powoli wsypuje się siarkę. Należy gotować dopóki płyn nie nabierze żółtawej barwy. Następnie wlewa się resztę wody i przez godzinę dalej gotuje, nieustannie mieszając. Gotowa ciecz ma barwę ciemnoczerwoną i wtedy odstawią się ją do sklarowania. Potem spuszcza się ją do butli szklanej pod samą górę, aby jak najmniej powietrza znajdowało się ponad cieczą i szczelnie zamyka. Takie zalecenia dotyczą cieczy, która ma być dłużej przechowywana
powtarzam ten cytat , e-sadownictwo
Węglan potasu 7kg/ha i duża ilość wody zlać aż będzie spływać dodać siarkę w walce z mączniakiem
Suszek
100p
100p
Od: 19 paź 2013, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super, dzięki. Pewnie zdecyduję się na węglan. Chciałebym jeszcze zapytać czy mogę go używać dowolną ilość razy, bo parchowa gadzina nie uodparnia się na to, czy raczej powinienem mieszać z "chemiczną" klasyką? I od kiedy można go wprowadzić do użytku - zaraz po miedzianie (czyli o ile pamiętam końcówka kwietnia), czy później?
x-a-xi
---

Post »

Możesz używać ale tylko w przypadku infekcji i po niej , Najlepiej po kwitnieniu , ale nigdy nie zapobiegawczo.możesz dokładać czystą siarką ,w pochmurną i chłodną pogodę
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zrobiło się tu cicho i spokojnie więc pokażę jak obecnie wyglądają moje jabłonie

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

W tym roku jestem bardzo zadowolona z ich stanu. Prawie rok temu jabłka wyglądały tak

Obrazek Obrazek

Różnica jest chyba oczywista ;:138
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
x-a-xi
---

Post »

Cześć Małgosiu ,Klasyfikacji czystości owoców nie można zastosować z sadu towarowego do amatorskiego. A Twoje jabłuszka można podciągnąć pod towarową. Ja uważam że jest sukces w porównaniu z tamtym rokiem . Moje wielkie GRATULACJE odnośnie pielęgnacji sadu , Smacznych jabłuszek.
Ale , no właśnie jeszcze" ale" , sezon nie zakończył się jeszcze i jakby pojawiły się jakieś długotrwałe opady (na co wszyscy czekamy :roll: ) pamiętaj o zabezpieczeniu a nawet jak nie ma ich co 14-21 dni coś lekkiego można zastosować . W sierpniu pojawi się drugie pokolenie owocówki i zwójek to też groźne ale będę informował. Pa
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adam, dziękuję za słowa uznania ;:180
Oczywiście sukcesu jeszcze nie odtrąbię i zdaję sobie sprawę z tego, że to nie koniec. Na razie pozostanę przy opryskach Octanem Wapnia (OW) i w rezerwie mam jeszcze kilka środków "sklepowych". Owocówki na szczęście nie mam zbyt wiele i chyba znów udało mi się trafić na odpowiedni moment z opryskiem a zwójki.... nie wiem czy są.
Czy na zwójki będzie taki sam preparat co na owocówki? Mam Karate i Calypso.
Opaski z tektury falistej już robię, bo ze śliwy robale już spadają :wink:

PS
Już nie muszę skakać po drabinie- kupiłam Marolex który ma dość długą lancę :tan
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
x-a-xi
---

Post »

Nie chciał bym robić jakiejś anty reklamy , ale do tego typu drzew lepszy byłby opryskiwacz spalinowy z dość wydajną dmuchawą . ;:173
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:306 Już się widzę z takim sprzętem ;:306
Adam, wiem, ale ja mam 156 cm wzrostu i ważę 50-54 kg więc pewnie nie podniosłabym się z ziemi po założeniu na plecy. Przecież taki smok waży koło 10-15 kg+ ciecz.
Jak pożyczyłam taki zwykły plecakowy 20l i nalałam 10l mocznika to nie mogłam wystartować z miejsca :;230

Oj, tego mi trzeba bayło po ciężkim, upalnym dniu. Dzięki ;:168
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
x-a-xi
---

Post »

Czyli idealny stosunek wagi do wzrostu. ;:108 Małgosiu ja nie chcę cię zamęczyć . Taki opryskiwacz moja sąsiadka wozi na wózeczku na dużych kołach i efekt ma super a do tego nie nadźwiga się , :uszy , ale poważnie jest to za ciężko na plecy kobiety i to rozumie a z tym wózkiem to super sprawa nawet ze zwykłym ciśnieniowym . :wit
Neki
100p
100p
Od: 27 sty 2014, o 10:55

Post »

Jaki odstęp czasu powinien być między opryskiem a dość silnymi opadami deszczu żeby nie zmyło preparatu ?
O godzinie 7.40 skończyłem pryskać , a o godzinie 14.10 zaczeła się bardzo silna ulewa, zmyło cze nie ?
Pryskałem jabłonie i grusze Score 250EC, czereśnie Syllitem, winorośl Ridomil Gold i borówkę Topsinem wszystkie opryski z dodatkiem zwilżacza Superam.

I taka sprawa ile mam dać tego proszku Apacz 50WG bo nie mogę rozpracować ile dać gram na 5 litry ?
Na stronie pisze że 100 g/ha.Zalecana ilość wody: 500-750 l/ha.

Aha czy mogę w ogóle pryskać Apaczem w następnym dniu czy poczekać z 3 dni ?
Nie mam jabłek ani gruszek na drzewkach tak tylko pisze jeżeli miało by to związek.
x-a-xi
---

Post »

Środki systemiczne minimum 2godziny temperatura pow 12stopni C kontaktowe do całkowitego wyschnięcia . Przeliczanie na litry ja nie stosuje tylko na powierzchnie plantacji . Wodę można wypryskać na jedno drzewo lub na dziesięć preparat przelicza się na powierzchnie uprawy . A sylit nie poparzył liści ?
Neki
100p
100p
Od: 27 sty 2014, o 10:55

Post »

Liście czereśni były mocno porażone drobną plamistością liści drzew pestkowych i dziurkowatością dlatego się na to zdecydowałem.a pryskałem przeciw tym chorobom.
Czy poparzyły?l Nie nie poparzyły,niektóre liście o dziwo zrobiły się zielensze tak jak by były zdrowsze, ale o to mi chodziło przecież.
Nawet nie wiedziałem że może poparzyć, moje szczęśćie :)
Paarys
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lip 2015, o 08:42

Post »

Kolejny raz dziękuję Alfamixi za porady. Idąc za sugestią, żeby dogadać się z sąsiadem w kwestii opryskiwania mojej części sadu jabłoniowego poprosiłem innego sąsiada, bo z tym, który graniczy ze mną nie da się zrobić nic niestety poza brakiem kontaktów w ogóle :( . Cóż, życie...Na innym forum znalazłem wpis człowieka, który zastosował interwencyjnie, po pojawieniu się plam parcha, taka recepturę: Score w podwójnej dawce, po trzech dniach węglan potasu 7,5 kg/ha, po trzech dniach znów Score i kolejna dawka węglanu potasu po trzech dniach. Jak napisał "pozamiatane totalnie" :) . Nie ukrywam, że poszedłem tym torem. Jestem już przed tym czwartym etapem czyli kolejną dawką węglanu potasu i tu mam pytanie. Otóż z tego co czytam to węglan potasu raczej polecany jest na parcha a na mączniaka mieszanina węglanu potasu z siarką. Już miałem zastosować ale...doczytałem w etykiecie nawozu, który ma składzie siarkę, żeby nie stosować na rośliny uszkodzone fizycznie lub mechanicznie. I tu problem bo właśnie zacząłem letnie cięcie tzw. "wilków" i drzewa są uszkodzone mechanicznie więc raczej siarkę odpuszczę. Co o tym myślisz Alfamixi? Oczywiście gałązki zaatakowane przez mączniaka również wycinam w trakcie usuwania wilków. Jak rozumiem masz doświadczenie w stosowaniu węglanu potasu? Czy dobrze zrobię dodając środek kontaktowy? Mam zamiar zastosować oprysk w najbliższy piątkowy wieczór a w sobotę przewidują w mojej okolicy opady deszczu. Czy w takim razie należy zakładać, że po dodaniu środka kontaktowego będę miał zabezpieczone jabłonie czy raczej po każdym większym deszczu muszę stosować kolejną dawkę węglanu potasu? Gratuluję Margo postępu w ochronie jabłoni. Rzeczywiście różnica pomiędzy poprzednim rokiem a tym obecnym jest kolosalna :D . U mnie są tylko pojedyncze plamki parcha naokoło 10 do 15 % owoców w zależności od odmiany. Mam nadzieję, że w przyszłym roku też będę miał owoce czyste a jabłonie odzyskają radość życia. Co do opryskiwacza to rzeczywiście z moim spalinowym daję radę chodzić z pełnym zbiornikiem 17 litrów ale to żadna przyjemność dlatego zawiesiłem go za siedzeniem ogrodowego traktorka. Dla kobiety to lepszy taki ciśnieniowy z kółkami. Na szczęście już takie są :)
Jeśli ktoś pro­si nas o po­moc, to znaczy że jes­teśmy jeszcze coś warci.
x-a-xi
---

Post »

Węglan możesz mieszać z siarką i efekt jest niezły nawet teraz , dużo wody 7kg/ha węglan + siarka 2kg/ha ten zabieg blokowy co podałeś ma sens, ale ten drugi raz węglan to już bez sensu ale nie zaszkodzi . Węglan działa interwencyjnie do 36h score do 120 h ja bym zrobi najpierw węglan a potem score 2 razy co 5 dni
Pamiętaj węglan tylko w pogodę pochmurną lub wieczorem przy niższej temperaturze (35C odpada ;:3 )
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37

Post »

Witam Moje jabłuszka mają szorstką skórkę . Niektóre . jedna odmiana mniej druga więcej ale tak jest na wszystkich oprócz rubinoli .

to KATIA tu są najmniejsze zmiany

Obrazek

a to PIROS - dodatkowo na tej jabłonce jabłuszka wiszące już gniją

Obrazek

Tak wygląda na oliwce żółtej

Obrazek

czy to co widać na skórce to parch ?
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”