Grubosz (Crasula)

Zablokowany
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Grubosz - Crassula cz.3

Post »

Przyznam, ze też się nad tym zastanawiałam. mam obie rośliny. Wielką 'Blue Bird' i małą, która ma bardziej srebrne liście. I nie wiem, czy jest to zmienność w obrębie gatunku, czy osobne odmiany.
Pani Szarosc
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lip 2015, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Raflezja i Toshibaaa,
Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

Sama nazwa Crassulla arborescens 'Blue Bird' jest magiczna, i dodaje mojemu Gruboszkowi jeszcze więcej uroku ;:167
Od dziś jest moim "ptaszkiem" :)

Pytanie tylko:
Od czego zależy kolor liści? W sensie co ma wpływ na to że są bardziej zielone lub takie szarawe?
Czy można na to jakoś wpłynąć?
Toshibaaa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 sty 2015, o 12:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hmmm, jeszcze zbyt krótko zajmuję się gruboszami aby mieć wyrobioną stu procentową opinię na ten temat. Mogę się jedynie domyślać, że barwa liści (a mówię tutaj o przypadku C.a "Blue bird"/"Silver dollar" czy też C. "Blue waves") zależy zarówno od "wieku" liści - młode listki będą miały soczysto zielony kolor, wraz z wiekiem liście stają się ciemniejszo - zielone, jak i od grubości kutykuli (taka jakby woskowa powłoka na liściach), która może być u jednych grubsza a u innych cieńsza. I tutaj wracamy do pytania raflezji. Czy jest to zmienność w obrębie gatunku czy osobne odmiany? Nie potrafię tego powiedzieć bo systematyka jak i mnogość nazw handlowych dla gruboszy jest bardzo duża i zmienna. Sam posiadam szczepki C. "Blue bird" i są bardziej zielone niż te u "Silver dollar", różnią się nieco kształtem liści ale to raczej minimalne różnice. Reasumując trzeba się raczej pogodzić z tym jak jest i co się ma :D, obserwować roślinę w miarę wzrostu, kupić taką, która ma ciemniejsze liście i uważać, że ma się również odmianę "Silver dollar" i porównywać ją względem "Blue bird" :D.

Osobiście planuję zakupić "dolara" i zobaczymy co jest w niej takiego innego :P . Porównywanie ze zdjęć może być kłopotliwe jak i niemożliwe gdyż na jakość zdjęcia/kolory itp może mieć wpływ zbyt wiele czynników dlatego trzeba niestety "rzucić okiem" osobiście :).

Zapraszamy do kolejnej części 4 wątku tutaj
Marcin
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”