Aszka pisze:Witaj,masz rację z tym pięknym przebarwianiem się liści tej jesieni.Albo odkrywam jesień na nowo albo dawniej tak nie bywało.Natura jest pięknym malarzem
To my dorośliśmy do tego, aby umieć podziwiać piękno "Złotej Jesieni"
Oj tak, tak -natura jest pięknym malarzem
GENIA- dziękuję za odwiedziny, z dużych drzew robią bonsaje, tak że każde drzewo można utrzymać w ryzach , by nie rosło za szybko. Ja znam dwa sposoby, pierwszy, to w maju uszczykiwać nowe przyrosty, zostawiając od połowy przyrostu do 1/5 przyrostu, żmudna to praca, bo trzeba uszczknąć ( nie uciąć) każdą nową gałązkę.
Drugi sposób pokazał mi zawodowy ogrodnik, właściciel dużej szkółki, wycina się na WIOSNĘ cały ubiegłoroczny i z poprzedniego roku przyrost który wyrósł z głównej gałęzi i najbardziej odległy jest od pnia, w ten sposób wycinając na całej powierzchni zewnętrzne gałązki iglak staje się tak jakby chudszy, zostaje wtedy regulowanie wysokości poprzez uszczknięcie na pewnej wysokości przewodnika( w załączeniu szkic w którym miejscu ciąć gałązkę)
ZYTO- dziękuję za wizytę, całkowicie się z Tobą zgadzam że to my dorośliśmy do tego by zauważyć to piękno, bo po prostu trzeba do pewnych zachowań dorosnąć, niezależnie od wieku.
Tadeusz - dlaczego trzeba gałązki uszczykiwać , a nie ścinać sekatorem
Ja swoje jałowce - formuję jak chcę ( kule) już od 10 lat sekatorem.
I nic nie zauważyłam aby im zaszkodziło.
Cieplutko pozdrawiam Zyta.
GENIU- dziękuję za odwiedziny, ja swoje roślinki utrzymuję w pewnych ryzach, przycinając je oraz uszczykując, czy skracając pędy, w ten sposób jedne rośliny nie dominują nad innymi.
Kilka zdjęć z dzisiejszych odwiedzin w naszym ogrodzie, liści już niewiele , ale jakie kolory, malarz tych kolorów by się nie powstydził:
Piękny ten Twój ogród ,szkoda że mój odródek jest mały i nie mogę mieć tyle pięknych iglaczków i krzewów ozdobnych , bardzo kocham kwiaty i nie mogę z nich zrezygnować.
BAJKA po prostu! Przecudne kolory! Jesień jest piękna...
Czy dobrze widzę sosnę himalajską? Ile ma lat, bo moja ....20 cm
Najtrudniej pogodzić się z tym, że musi upłynąć sporo czasu zanim drzewka ukażą pełnię swej urody,a przecież nie chcemy, żeby czas tak szybko płynął...
ZYTO- dziękuję za wizytę, sosnę , świerka czy jodłę należy uszczykiwać, urywając tylko pęd, zostawiając wyrosłe igły, gdy tniemy sekatorem czy nożycami, obcinamy nie tylko pęd, ale też i część końcowych igieł, a igły po uszczknięciu pozostają całe nie przecięte, wyglądają wtedy o wiele ładniej i nie widać śladów uszczykiwania rośliny. Jałowce mają krótkie igły i nie widać tak przeciętych na pół igieł, jak u świerka, jodły, a szczególnie u sosny.
GENIU- dziękuję że zajrzałaś do naszego ogród, w miejsce jednego drzewka czy iglaka można posadzić wiele kwiatów, u nas jest miejsce i na drzewa i na kwiaty oraz jeszcze na trawnik, ogród nasz ma 43 ary powierzchni.
MARTO- dziękuję za wizytę w ogrodzie, w tym roku drzewa pokazują przecudne kolory, chyba dlatego że dotychczas nie było większego przymrozku i liście długo trzymają się na drzewach. Sosny himalajskie mam 2 ,jedną przy stawie posadzona w 2003 roku, drugą w pobliżu lasu, niedaleko wejścia na działkę posadziłem w 2004 roku, teraz są prawie równej wysokości , mają po 180, 200 cm, są to piękne drzewa, końcówki pędów mają jak miotełki do kurzu.
Moje rośliny w zdecydowanej większości kupowałem po 2-5 zł, były takie maleństwa że wśród trawy nie było ich widać, warto czekać i obserwować jak rosną, tym większa satysfakcja jak z czasem zaczynają pokazywać swoje piękno.
Tak - jesień tego roku jest przepiękna.
Te kolory na Twoich zdjęciach są ... apetyczne wręcz,nie mogę nasycić oczu.
No i widać mistrzostwo i kunszt w nasadzeniach .
Pozdrawiam K.