Zakątek na Debowym
- jonatanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zakątek na Debowym
Śliczne to różane szaleństwo
Zachwycam się zdjęciami u Ciebie są wyjątkowe no i te Twoje cudne krajobrazy do pozazdroszczenia.

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
tara-Aniu Jakoś tak na pocztku trochę dostałą, trochę kupiłam.ale nie oznaczyłam jakie to liliowce i po prostu dużo teraz NN
Czytałam o twoich daliach.Aż żal.Ale może jeszcze odbiją
Jeżówki jakoś u mnie rosną.Ale po zimie dwóch żółtych nie widzę.A jedna żółtą z nasion okazała się zwykła różową.
Nachyłek ruby frost kupiłam małą sadzonkę .Dobre zimuje.zimuje. Rozrósł się na ładną kępę.a mam dopiero go 3 sezon
Nasiona na wiosnę komuś wysyłałam.ale nie pamiętam komu.I nie wiem jak, czy rośnie , czy nie
Filemon24-Anitko;Kasiulko17 ;alicjad31-Alu ;beacia0088-Beatko; iwek-Iwonko; Tulap-Mati ; witch-Aguuś ; drewutnia-Ewuś;Margo2-Gosiu ; jonatanka-Asiu
Dzięki za miłe słowa.
Mnie liliowce wzięły 3 lata temu.Ale w ubiegłym roku najwięcej ich dosadziłam .Mam ich ok. 70.Nie wszystkie widzę w tym roku jeszcze zakwitną
A kocham wszystkie liliowce
Te z falbanką są morze ciekawsze
Anitko- Bobo mam 3 sezon już jest całkiem ładna. Zresztą zauważyła ,że w 3 roku to chyba wszystkie roślinki są dużo ładniejsze. rozrastają się bardziej
29 hortensji.
To już niezła ta twoja kolekscaj.Ja na więcej już nie mam miejsca
Gosiu - Charlotte to cudna róza.W prawdzie mam ją pierwszy sezon.ale cieszę się,że ją kupiłam
Mati - clematisa Polish Spirt kupiłam pierwszy raz.To EV mam 2, bo jeden okazał się pomyłką

Dużo lilii w tym roku mi się podzieliło.Tz, dały małe kwitnące lub nie.chyba po raz pierwszy tak ładnie się rozrastają. Czyli na drugi rok powinno być ich więcej kwitnących

Lilia Red China

Lilia Trąbkowa Pink Perfection

Hortensja bukietowa Kyushu

Vanilka też ruszyła

Jeżówka - Echinacea Hot Papaya

SUPREME CANTALOUPE"

jeżówka Hot Lava wieczorową porą

Czytałam o twoich daliach.Aż żal.Ale może jeszcze odbiją

Jeżówki jakoś u mnie rosną.Ale po zimie dwóch żółtych nie widzę.A jedna żółtą z nasion okazała się zwykła różową.

Nachyłek ruby frost kupiłam małą sadzonkę .Dobre zimuje.zimuje. Rozrósł się na ładną kępę.a mam dopiero go 3 sezon

Nasiona na wiosnę komuś wysyłałam.ale nie pamiętam komu.I nie wiem jak, czy rośnie , czy nie
Filemon24-Anitko;Kasiulko17 ;alicjad31-Alu ;beacia0088-Beatko; iwek-Iwonko; Tulap-Mati ; witch-Aguuś ; drewutnia-Ewuś;Margo2-Gosiu ; jonatanka-Asiu
Dzięki za miłe słowa.
Mnie liliowce wzięły 3 lata temu.Ale w ubiegłym roku najwięcej ich dosadziłam .Mam ich ok. 70.Nie wszystkie widzę w tym roku jeszcze zakwitną

A kocham wszystkie liliowce

Anitko- Bobo mam 3 sezon już jest całkiem ładna. Zresztą zauważyła ,że w 3 roku to chyba wszystkie roślinki są dużo ładniejsze. rozrastają się bardziej

29 hortensji.

Gosiu - Charlotte to cudna róza.W prawdzie mam ją pierwszy sezon.ale cieszę się,że ją kupiłam

Mati - clematisa Polish Spirt kupiłam pierwszy raz.To EV mam 2, bo jeden okazał się pomyłką

Dużo lilii w tym roku mi się podzieliło.Tz, dały małe kwitnące lub nie.chyba po raz pierwszy tak ładnie się rozrastają. Czyli na drugi rok powinno być ich więcej kwitnących

Lilia Red China

Lilia Trąbkowa Pink Perfection

Hortensja bukietowa Kyushu

Vanilka też ruszyła

Jeżówka - Echinacea Hot Papaya

SUPREME CANTALOUPE"

jeżówka Hot Lava wieczorową porą

- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Jeżówki i floksy, to ich czas, piękne są, u mnie już od jakiegoś czasu pojawiły się fruczaki
lubię je obserwować. Pozdrowienia zostawiam.

- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne jeżóki
Co roku je sadzę ale chyba za sucho... Zobaczymy w tym roku.

Co roku je sadzę ale chyba za sucho... Zobaczymy w tym roku.
- anabuko1
zielonajagoda-Iwonko Witaj, dawno cię nie było u mnie,Jak tam żyjesz?
Teraz jest duużo pięknych kwitnień
O fruczaki śuper owady i jakie szybkie.Raz ich tylko widziałą w tym roku u siebie
witch-Aguś Czasami nie wiem od czego zależy bujność roślinki,Czy od podlewania, czy od dobrego gatunku rośliny.chyba po trosze i tego i tego

Adria

Rhapsody in Blue

Rosomane Janon w tle - cudna zmienna róża

Emilien Guillot

[/URL]
Teraz jest duużo pięknych kwitnień

O fruczaki śuper owady i jakie szybkie.Raz ich tylko widziałą w tym roku u siebie

witch-Aguś Czasami nie wiem od czego zależy bujność roślinki,Czy od podlewania, czy od dobrego gatunku rośliny.chyba po trosze i tego i tego

Adria

Rhapsody in Blue

Rosomane Janon w tle - cudna zmienna róża

Emilien Guillot

[/URL]
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Aniu Twój ogród tętni życiem pięknych roślin
lilie śliczne
Nie wiem dlaczego ,ale Twoje zdjecia słabo mi się otwierają ,a są takie piękne .Pozdrawiam 

Pozdrawiam Alicja
-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
w moim ogrodzie jest tyle miejsca że tyle hortensji to nic póki co mogę sadzić do woli z tymi liliowcami nieźle zaszalałaś ja mam tylko cztery 

- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Aniu, kilka stron wcześniej pytałam Cię o Rosomane Janon...odpowiedzi się nie doczekałam...może zwykłe przeoczenie. Skrobnij o niej kilka informacjiAniu jestem zachwycona Twoimi liliowcami i liliami - szczególnie piękna jest lilia Św. Józefa
Widziałam też u Ciebie różę Rosomane Janon...przyznam się, że mam na nią ochotęCiekawa jestem jaki pokrój ma u Ciebie? Czy krzaczek podobny do Emilien Guillot? Chodzi mi o to, czy jest zwarty i ma sztywne pędy?

Powtórzę, to co już pisałam wcześniej - kolekcja lilii i liliowców

- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Ale mnie omijają cudne widoczki, niestety z czasem się nie wyrabiam.
Tak cudne zdjęcie że myślałam że to Waran.
Cudnie , cudnie i jakie ślicznotki.

Cudnie , cudnie i jakie ślicznotki.

-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Kontakt:
Piękny festiwal jeżówek,lilii i liliowców.To zdjęcie nocne świetne i jaszczurka ładnie zapozowała
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Rosomane Janon właśnie ta różyczka mnie ostatnimi czasy bardzo interesuje.Napisz Aniu coś więcej.Ja też najbardziej lubię te z falbankami
.Jeżówki.....tak na nie czekałam .Pokazuj Aniu więcej kolorków.

- anabuko1
alicjad31- Alu.;Marzenko77 Dziękuję
Ogród letni jest piekny
nie mam pojęcia, czemu moje zdjęcia się pomału otwierają.U mnie wsystko działą dobrze.
Filemon24-Anitko O, to fajnie,że masz dużo miejsca i dużo hortensji.Mi jeszcze kilka sie podoba.ale na tym tylko już pozostanie.
A z liliowcami tak samo jakoś wyszło.Nie mogłam się im przeć.
Dorotko350; jonatanka-Asiu Kochana Dorotko , przepraszam,za tą gapę, przeoczenie.Wybacz proszę,
ale tak to jest doba za krótka dla mnie.
Liliowców się tak mi uzbierało. Zakochałam się w nich 3 lata temu.Lilie od zawsze od początku jakieś miałam i kupowałam tylko co roku jakieś nowe.
Na kwiaty lilii Św. Józefa czekała kilka lat.Bo sadziłam te lilie i gdzieś mi znikały.dopiero 2 lata temu,zostały.W tamtym miały tylko listki.w tym już ładnie i obficie zakwitły.
Co do róży Rosomane Janon to tak jak Emilien Guillot ( w obu sie zakochała- są cudne) , to jesienne , późne nasadzenia .
Bo po 14 listopada.Potem nawet jakiś przymrozek poszedł.I bałam się czy one przeżyją.
Ale przeżyły i ładnie zakwitły.
Krzaczki mają podobne z Emilien Guillot. tak, są zwarte i mają sztywne pędy.Jeszcze nie sa wysokie, duże ale pąki co raz maja.Czyli dobrze wszystko znoszą.U mnie rośną w pełnym słońcu.Bo innego miejsca nie mam.
Emilien Guillot ma większy kwiat.Ale Rosomane Janon ma bardziej zmienny i też piękny.
Takę polecam te róże, naprwadę warto.
Kasiulko17 Dziękuję
O, skąd ja to znam notoryczny brak czasu.Za dużo rzeczy, za dużo spraw, do ogarnięcia.ale jakoś do przodu.
I ogrodowe co nie co

Rhapsody in Blue

]
Lilia trąbkowa Pink Perfection

REDFLAVOUR

Na tej rabacie na wiosnę jest pełno tulipanów,.a teraz liliowców lilii i rożnych takich

Ogród letni jest piekny

nie mam pojęcia, czemu moje zdjęcia się pomału otwierają.U mnie wsystko działą dobrze.
Filemon24-Anitko O, to fajnie,że masz dużo miejsca i dużo hortensji.Mi jeszcze kilka sie podoba.ale na tym tylko już pozostanie.

A z liliowcami tak samo jakoś wyszło.Nie mogłam się im przeć.

Dorotko350; jonatanka-Asiu Kochana Dorotko , przepraszam,za tą gapę, przeoczenie.Wybacz proszę,

Liliowców się tak mi uzbierało. Zakochałam się w nich 3 lata temu.Lilie od zawsze od początku jakieś miałam i kupowałam tylko co roku jakieś nowe.
Na kwiaty lilii Św. Józefa czekała kilka lat.Bo sadziłam te lilie i gdzieś mi znikały.dopiero 2 lata temu,zostały.W tamtym miały tylko listki.w tym już ładnie i obficie zakwitły.
Co do róży Rosomane Janon to tak jak Emilien Guillot ( w obu sie zakochała- są cudne) , to jesienne , późne nasadzenia .
Bo po 14 listopada.Potem nawet jakiś przymrozek poszedł.I bałam się czy one przeżyją.
Ale przeżyły i ładnie zakwitły.
Krzaczki mają podobne z Emilien Guillot. tak, są zwarte i mają sztywne pędy.Jeszcze nie sa wysokie, duże ale pąki co raz maja.Czyli dobrze wszystko znoszą.U mnie rośną w pełnym słońcu.Bo innego miejsca nie mam.

Emilien Guillot ma większy kwiat.Ale Rosomane Janon ma bardziej zmienny i też piękny.

Takę polecam te róże, naprwadę warto.
Kasiulko17 Dziękuję

I ogrodowe co nie co

Rhapsody in Blue

]

Lilia trąbkowa Pink Perfection

REDFLAVOUR

Na tej rabacie na wiosnę jest pełno tulipanów,.a teraz liliowców lilii i rożnych takich

- anabuko1
Kochani , mam do was takie pytanko odnośnie lilii..
Zawsze kupowałam na wiosnę i tak też je sadziłam .Mam ochotę znowu na kilka.
Znalazłam juz je w sklep.cebulekwiatowe.pl/pol_m_SEZON-WIOS...ilia-Lilium-186.html.
W ubiegłym roku na wiosnę u nich zmawiałam .Wszystkie lilie były ładne, spore.W tym roku dużo od nich mi nawet dało przybyszowe małe.
Ale nigdy nie sadziłam na jesień.
A właściwie.To jest pytanie.Kiedy najlepiej je sadzić ? W sierpniu, czy wrześniu można ??
Macie doświadczenie to mi podpowiedzcie, proszę
Mój M , mawia,że wszystko mam i jak coś kupuje nowego,to tylko słyszę ( ale i sama się po cichu zastanawiam ): gdzie ty to zmieścisz.
a ja : jakoś gdzieś upchnę
ON - jak zwykle
Jeszcze coś ogrodowego dorzucę
Trojeść Bulwiasta

Liliowiec 'Ed Murray ...

Liliowiec Crimson Pirate

i lilie

Nachyłek Zagreb

mało mi działki , to przed siatka jeszcze sadzę

Zawsze kupowałam na wiosnę i tak też je sadziłam .Mam ochotę znowu na kilka.

Znalazłam juz je w sklep.cebulekwiatowe.pl/pol_m_SEZON-WIOS...ilia-Lilium-186.html.
W ubiegłym roku na wiosnę u nich zmawiałam .Wszystkie lilie były ładne, spore.W tym roku dużo od nich mi nawet dało przybyszowe małe.

Ale nigdy nie sadziłam na jesień.
A właściwie.To jest pytanie.Kiedy najlepiej je sadzić ? W sierpniu, czy wrześniu można ??
Macie doświadczenie to mi podpowiedzcie, proszę
Mój M , mawia,że wszystko mam i jak coś kupuje nowego,to tylko słyszę ( ale i sama się po cichu zastanawiam ): gdzie ty to zmieścisz.
a ja : jakoś gdzieś upchnę
ON - jak zwykle

Jeszcze coś ogrodowego dorzucę

Trojeść Bulwiasta

Liliowiec 'Ed Murray ...

Liliowiec Crimson Pirate

i lilie

Nachyłek Zagreb

mało mi działki , to przed siatka jeszcze sadzę

- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Aniu, bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź
Rosomane Janon przyjechała do mnie, ale na razie siedzi w donicy...stąd moje niecierpliwe pytania o stanowisko dla niej. Teraz już wszystko jasne
...Miejsce szykuję i niebawem pójdzie do gruntu
Lilie zawsze kupowałam na wiosnę i tak sadziłam, ale słyszałam, że można sadzić też na jesieni. Sama mam ochotę na więcej, tylko czy posadzone na jesieni dobrze przezimują?
Może się wypowie ktoś, kto ma doświadczenie w tym względzie.

Lilie zawsze kupowałam na wiosnę i tak sadziłam, ale słyszałam, że można sadzić też na jesieni. Sama mam ochotę na więcej, tylko czy posadzone na jesieni dobrze przezimują?

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Dziewczyny można lilie i jesienią sadzić, ale to chyba nie najlepsze rozwiązanie.
Bo......po pierwsze - zima może być zbyt ostra i przemarzną, po drugie - to łatwy łup dla myszy, które zimą harcują w miękkiej ziemi a ta zruszana po sadzeniu cebul i z przysmakami w postaci larw owadów, które też wolą ziemię miękką od zbitej.
A po trzecie - jesień może być deszczowa i mokra czego nie lubią świeżo sadzone cebule i mogą zgnić.
Co innego wiosną kiedy rusza wegetacja, wtedy woda jest potrzebna.
Patrząc na lilie i liliowce zawsze mi się uśmiech ściele na twarzy, bo to moje ulubione rośliny.

Bo......po pierwsze - zima może być zbyt ostra i przemarzną, po drugie - to łatwy łup dla myszy, które zimą harcują w miękkiej ziemi a ta zruszana po sadzeniu cebul i z przysmakami w postaci larw owadów, które też wolą ziemię miękką od zbitej.
A po trzecie - jesień może być deszczowa i mokra czego nie lubią świeżo sadzone cebule i mogą zgnić.
Co innego wiosną kiedy rusza wegetacja, wtedy woda jest potrzebna.
Patrząc na lilie i liliowce zawsze mi się uśmiech ściele na twarzy, bo to moje ulubione rośliny.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki