Kocham ogród i wszystko z nim związane cz.2
- becia123
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kocham ogród i wszystko z nim związane cz.2
Cześć Beatko pięknie wszystko Ci kwitnie U mnie liatry małe w tym roku nie podlewałam codziennie .Tylko wtedy kiedy miałam czas.Dalie tez jeszcze nie wszystkie kwitną i nie wszystkie weszły najgorzej canny z dwu worków dużych takich od zboża wyszło z 10 kłącz porażka
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne zdjęcia z owadami .Ja też lubię się im przyglądać.A uwijają się i brzęczą od samego rana do późnego wieczoru
Cudne lilie.Jest co podziwiać, i wąchać za pewne też.
róże , liliowce, kwiaty pełnego lata i pięknie ubarwiają nasze ogrody

Cudne lilie.Jest co podziwiać, i wąchać za pewne też.
róże , liliowce, kwiaty pełnego lata i pięknie ubarwiają nasze ogrody

-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
Przepiękne zdjęcia motylków
Też je uwielbiam fotografować 

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Tak sobie oglądam zaległe zdjęcia i myślę jak Ci się udało zrobić zdjęcia budlei bez motyli aż tu na ostatnim jest i motyl 
Lilie żółtą masz taką jak moja, z tym, że moja miała być różowa i takowa była w pąku - jak u ciebie, a po otwarciu żółciasta.
Kwiat ma ogromny i ślicznie pachnie, ale kolor nie mój. Ja mam pecha na pomyłki... żółte

Lilie żółtą masz taką jak moja, z tym, że moja miała być różowa i takowa była w pąku - jak u ciebie, a po otwarciu żółciasta.
Kwiat ma ogromny i ślicznie pachnie, ale kolor nie mój. Ja mam pecha na pomyłki... żółte

- beacia0088
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
becia123 Beatko moje liatry nawet dobrze rosną,już zaczynają rozkwitać,fakt,że ja podlewam jak jest sucho i to im może służy.Dalie też jeszcze nie wszystkie kwitną ,ale mam nadzieję,że już niedługo pokażą swoje kwiatuszki pozostałe spóźnialskie .Canny te z bordowymi liśćmi widać,że będą kwitły,ale te z zielonymi liśćmi o czerwonych kwiatach coś słabo mi w tym roku rosną,nie mam pojęcia czemu.Mam tylko nadzieję,że chociaż kilka zakwitnie.Może one nie mają w tym roku dobrej passy .
anabuko1 Aniu lubię robić zdjęcia nie tylko kwiatom ale i owadom czy zwierzątkom.Mogłabym tak całymi dniami,ale czas na to nie pozwala,inne obowiązki czekają niestety :)Lilie cudnie teraz pachną i ja chodzę i wącham no stop ,nie dość ,że piękne są te kwiaty to zapach mają obłędny:)się .Niestety to lato szybko mija
i trzeba się nacieszyć tymi cudeńkami
clem3 Małgosiu dziękuję :)Lubię fotografować,ale daleko mi do perfekcji bo przydało by się skończyć jakiś szybki kurs,żeby wydobyć całe piękno.Może kiedyś uda mi się to marzenie spełnić.Sama radość i przyjemność jest potem jak już lato się skończy obejrzeć te piękne kwiaty,drzewa i w ogóle wszystko bo czas tak szybko leci .
sweetdaisy Zuziu motyli jest cała masa jak i tych bzyczących,ale ja nie zawsze mam aparat pod ręką .Wiesz jak to jest ciągle coś ważniejszego,pilniejszego ,ale parę mimo wszystko coś tam cyknęłam,udało się.Co do lilii to te żółte i mocno pomarańczowe to mam je chyba ze trzy lata a te inne dopiero pierwszy rok.Kolory cudne i myślę o dokupieniu jeszcze kilku.Kiedyś trafisz na te swoje upragnione
Kolejna lilia rozkwita,cudna

kochani czemu ta lilia matakie kuleczki ona jedna z resztą ?

słoneczniki mega wielkie porosły

canna będzie kwitła

języczka też (chyba dobrze napisałam nazwę ?)

oman wielki kwitnie

aksamitki cudne

pysznogłówki

lespedeza

i pytanie czy ta moja magnolia to tak liście będzie miała czy może zakwitnie bo ja już nie wiem ?

anabuko1 Aniu lubię robić zdjęcia nie tylko kwiatom ale i owadom czy zwierzątkom.Mogłabym tak całymi dniami,ale czas na to nie pozwala,inne obowiązki czekają niestety :)Lilie cudnie teraz pachną i ja chodzę i wącham no stop ,nie dość ,że piękne są te kwiaty to zapach mają obłędny:)się .Niestety to lato szybko mija

clem3 Małgosiu dziękuję :)Lubię fotografować,ale daleko mi do perfekcji bo przydało by się skończyć jakiś szybki kurs,żeby wydobyć całe piękno.Może kiedyś uda mi się to marzenie spełnić.Sama radość i przyjemność jest potem jak już lato się skończy obejrzeć te piękne kwiaty,drzewa i w ogóle wszystko bo czas tak szybko leci .
sweetdaisy Zuziu motyli jest cała masa jak i tych bzyczących,ale ja nie zawsze mam aparat pod ręką .Wiesz jak to jest ciągle coś ważniejszego,pilniejszego ,ale parę mimo wszystko coś tam cyknęłam,udało się.Co do lilii to te żółte i mocno pomarańczowe to mam je chyba ze trzy lata a te inne dopiero pierwszy rok.Kolory cudne i myślę o dokupieniu jeszcze kilku.Kiedyś trafisz na te swoje upragnione

Kolejna lilia rozkwita,cudna

kochani czemu ta lilia matakie kuleczki ona jedna z resztą ?

słoneczniki mega wielkie porosły

canna będzie kwitła

języczka też (chyba dobrze napisałam nazwę ?)

oman wielki kwitnie

aksamitki cudne

pysznogłówki

lespedeza

i pytanie czy ta moja magnolia to tak liście będzie miała czy może zakwitnie bo ja już nie wiem ?

-
Dopiero dzisiaj rozmawiałyśmy o tych "kuleczkach" na liliach z siostrą
Wstawię ci cytat:
Niektóre lilie (np. Lilia tygrysia ? Lilium tigrinum) posiadają także zdolność tworzenia małych cebulek na pędzie, w kątach liści. Zbieramy je jesienią, kiedy widać już wyraźnie zawiązki korzeni i sadzimy na głębokość kilku cm. Jedna lilia może wytworzyć rocznie nawet kilkadziesiąt takich cebulek, choć są one bardzo drobne i wymagają starannej opieki w pierwszym roku po posadzeniu. Jednakże wysiłek się opłaca, ponieważ po dwóch ? trzech latach uzyskamy imponującą liczbę kwitnących roślin.

Niektóre lilie (np. Lilia tygrysia ? Lilium tigrinum) posiadają także zdolność tworzenia małych cebulek na pędzie, w kątach liści. Zbieramy je jesienią, kiedy widać już wyraźnie zawiązki korzeni i sadzimy na głębokość kilku cm. Jedna lilia może wytworzyć rocznie nawet kilkadziesiąt takich cebulek, choć są one bardzo drobne i wymagają starannej opieki w pierwszym roku po posadzeniu. Jednakże wysiłek się opłaca, ponieważ po dwóch ? trzech latach uzyskamy imponującą liczbę kwitnących roślin.
Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- beacia0088
clem3 Gosiu ślicznie dziękuję,spróbuję tak zrobić,zobaczymy czy mi się uda.Jeszcze raz stokrotne dzięki 

-
Beatko daj spokój, nie ma za co
Powodzenia w rozmnażaniu. Napisz koniecznie o efektach

Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- beacia0088
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Beatko kwitnąca magnolia o tej porze.
Lilia z różowym wnętrzem śliczna, a oman ma wyjątkowo subtelne płatki. Ja te kuleczki liliowe posadziłam w ubiegłym roku do ziemi i już pełno małych listków rośnie. 

Niektóre magnolie powtarzają latem kwitnienie - mają tylko mniej kwiatków. A jaka to odmiana Beatko?
- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Ale masz cudowne lilie i takie olbrzymy
i powtórne kwitnienie magnolii.
Słoneczniki giganty aż płot Ci zasłoniły, będzie wyżerka dla Was i ptaszków na zimę.
Lespedeza a co to takiego.

Słoneczniki giganty aż płot Ci zasłoniły, będzie wyżerka dla Was i ptaszków na zimę.

Lespedeza a co to takiego.

- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
Piękne lilie
Lubię te poczochrane pysznogłówki
Magnolia...
Moja jeszcze nigdy nie kwitła.

Lubię te poczochrane pysznogłówki

Magnolia...

Moja jeszcze nigdy nie kwitła.
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Byłam dziś u znajomych na grillu w ogrodzie,też im zakwitła magnolia 

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Beatko,śliczne masz kwitnienia ,magnolie tak mają ,że czasem powtarzają kwitnienie,lilie teraz królują w ogrodach i w Twoim takie piękne,a słoneczniki też bardzo lubię ,ale nie wysiałam ,jakiś jeden sie wysiał sam ,i będzie kwitnął ,one cudnie wyglądają w Twoim ogrodzie,pozdrawiam i miłej niedzieli