Ogród Filemona

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Filemona

Post »

W dniu wczorajszym powiększyła nam się rodzina :D kotka Lusia urodziła trzy kociaki.

Olu najgorsze właśnie jest to czekanie na efekt no ale mam nadzieje że jakiejś lipy tam nie stworzę na rabatce trawiasto hortensjowej :D
Moniczko no masz daleko ale jakbyś kiedyś była w tych stronach to można zajechać. Ja lubię takie miejsca i cieszę się że nie są zapomniane i zaniedbane.
Madziu żurawki rosną u mnie super nic nie usycha dlatego będę na pewno sadzić więcej tych roślinek już sobie hoduje nowe i na jesieni będę sadzić.
Hortensje to tak jeszcze parę sezonów i na pewno będzie fajnie.
Soniu myślałam żeby byliny sadzić plamami tylko najgorsze jest to że już mam posadzone roślinki i trzeba je przesadzać a niektóre w ogóle zabrać z tej rabaty tak jak np dwie róże co ja sobie myślałam sadząc je tam ;:223 No i właśnie mam zamiar tak zrobić z szałwią na jesieni ją podzielę. Może jeszcze jakieś dokupię ale to na wiosnę bo są tańsze. Moje tawułki w słońcu ale minimalnie mają przypalone listki więc nie będę im zmieniać miejsca.
Aniu zawsze możesz jeszcze dosadzić białych tawułek ;:173
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Gratulacje z narodzin maluszków...Na pewno słodkie.
Z tym czekaniem na efekty to tak jest, chciałybyśmy szybko je widzieć...za rok będziesz podziwiać różnicę... ;:3
Filemon24
1000p
1000p

Post »

Niestety jeden kociak zdechł miał owiniętą pępowinę w okół nóżki była praktycznie uschnięta ;:174 szkoda maleństwa pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Wczoraj tego nie widziałam nie chciałam dotykać kotków nie przyszło mi do głowy że coś takiego się może stać.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Anitko też mam takie miejsca, które wymagają przesadzania roślin, na razie tego nie robię, za wysokie temperatury. Po połowie sierpnia będzie chłodniej, to nawet podlewanie przesadzonych będzie efektywniejsze. Przykro, że kociak nie przeżył. ;:174
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Bardzo to przykre, ale zawsze trzeba myśleć, że chociaż się maluch nie męczy...
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Anitko :wit Piękny masz ogród
Cudne zwierzaczki. Przepiękne masz róże :D
Przepiękny ten park w Opinogórze. Tawułka przepięknie Ci zakwitła
Hortensje piękne i pięknie pąkami obsypane
Skalniakowy gąszcz przepiękny
Warzywniak masz bardzo piękny taki zadbany wszystko pięknie Ci w nim rośnie ;:215
Widzę z przepiękna rabata się tworzy, hortensjowo trawiasto bylinowa
Gratulacje z narodzin kociaków to bardzo to przykre że jeden kociak nie przeżył ;:174
Życzę Ci dużo zdrowia, ;:168 bo wiem, co to znaczy mieć problemy ze zdrowiem, bo sama je mam
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Metamorfoza rabaty przed domem spektakularna ;:108 ;:333
Ale aż prosi się, żeby pod hortensje podsadzić coś niższego "w nóżki". masz tam cień? Może mniejsze hosty lub coś z niższych kompaktowych traw, np. ostnice ;:224
Tą lilię (ta w środku) masz cudną:
Obrazek
Tez mam taką, ale u mnie jeszcze nie zakwitła - mam ją pierwszy rok. Mam nadzieję że będzie zgodność odmianowa, bo śliczniasta ;:167
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Filemon24
1000p
1000p

Post »

Soniu Paulinko tak chociaż się kociak nie męczy ale mimo wszystko i tak mi szkoda zwierzaczka
Paulii witam u siebie w wątku, fajnie że podoba ci się to co już stworzyłam mam nadzieje że z roku na rok postępy w ogrodzie będą coraz większe :D
Zuzka tą lilię sadziłam rok temu w tym roku mam już dwie :tan rzeczywiście jest bardzo ładna i ma dużo kwiatów, trzymam kciuki żeby twoja okazała się zgodna odmianowo :wink: Rabata na pewno się rozrośnie ale to w następnym roku dopiero jak zabiorę maliny które rosną po drugiej stronie, w dodatku w tym roku już by mi się nawet nie chciało nic tam robić :D za dużo się narobiłam z ogrodem już brak mi zapału na niektóre miejsca. Host na pewno nie posadzę bo mam już mi się dał we znaki wirus hvx o trawach też myślałam ;:333 i o żurawkach
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Mam nadzieję, że z Twoim zdrowiem lepiej ;:168 ...
Rabata pod domem z hortensjami wygląda świetnie ;:215 A ta druga, gdzie posadziłaś trawy za kilka lat jak się rozrośnie, to będzie niesamowity widok ;:224
Ciekawa jestem dlaczego chcesz zlikwidować skalniak? Bardzo mi się podoba w tej wersji. Masz jakiś inny pomysł?
Znasz nazwę te lilii, której zmniejszone zdjęcie wstawiła Zuza?
Kilka stron wcześniej przyglądałam się Twojej białej róży nn. Na Artemis to ona nie wygląda ;:185 , ale śliczna jest. Masz może zbliżenie samego kwiatu?
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Anitko, super zdjęcia pokazałaś z wycieczki! Zachęcają do odwiedzenia tego parku. Nie znam tych okolic, ale chętnie się tam kiedyś wybiorę.

Jak Ty wklejasz jakieś zdjęcia i piszesz, że coś jest do wypielenia albo w trakcie, to ja nie wiem, gdzie mam tych chwastów szukać, nic nie widać! To ja mam zarośnięte i z doskoku nie daję rady się uporać, bo posadziłam za dużo względem moich możliwości zadbania należytego. :oops:
A Ty masz wszystko na błysk. ;:108
Filemon24 pisze: Obrazek
A co to za śliczna róża tu rośnie?

Skalniak wygląda w tym momencie przepięknie! Szkoda, że nadchodzi jego koniec. Ale ciekawa jestem, jaki masz pomysł na to miejsce?

Metamorfoza rabaty bardzo mi się podoba. ;:333
Podoba mi się również ścieżka z kamienia, którą widać na jednym ze zdjęć. bardzo bym taką chciała kiedyś u siebie.

Piszesz o wirusie host, a masz gdzieś może jakąś fotkę? Czym to się objawia i co dalej z tymi zakażonymi hostami :?:
Filemon24
1000p
1000p

Post »

Dorotko niestety nic na lepsze się nie zmieniło jeśli chodzi o zdrowie ale już wolę o tym nie pisać bo to nic ciekawego :(
Skalniak mi się osobiście za bardzo nie podoba chce zlikwidować pewnie parę kamieni zostanie ( tych największych) mam zamiar posadzić więcej bylin i białe róże dlatego tak mi zależy na rozszyfrowaniu tej białej spod domu ( bardzo mi się podoba i nie choruje)
Nazwy lilii niestety nie znam. Róża biała nn zbliżenie kwiatka Obrazek

Daria_Eliza No to jak będziesz kiedyś w tych stronach to niedaleko też jest szkółka Szmitów w Pęchcinie z ogrodem pokazowym piękne miejsce do którego również się wybieram :D
Skalniak nie spełnia moich oczekiwań i dlatego będzie skasowany, posadzę więcej bylin i białe róże. Róża która ci się podoba to najprawdopodobniej queen elizabeth. Zawirusowane hosty niestety są do wyrzucenia nie da się ich uratować tak wygląda hosta z hvx Obrazek
Filemon24
1000p
1000p

Post »

dzisiejsze zdjęcie ogólnie to za bardzo nie ma co focić hortensje się ociągają a u mnie to nie arboretum także wielu gatunków nie ma :D
Zbliżenie lilii która tak się spodobała
Obrazek

jeżówka coraz ładniejsza szkoda tylko że przymrozki wiosenne trochę jej zaszkodziły bo ma brzydkie liście
Obrazek

wczorajszy zakup jakaś niska odmiana jeżówki ( pełne różowe kwiatki), dosyć spora kępa także będę dzielić na jesieni :D
Obrazek

vanille fraise pochwalę się jakie piękne okazy zakupiłam po 19 zł
Obrazek

tawułka posadzona wiosną

Obrazek

dosadziłam kostrzewy z własnego siewu na najnowszą rabatkę przed nie dam chyba lawende

Obrazek

rudbekia

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Anita wklejam zdjęcie Artemis...potem możesz je usunąć, żeby Ci nie zaśmiecało wątku.

Obrazek

Kwiat niby podobny, ale Twojej chyba mniej napakowany... ;:24 Trudno jednoznacznie ocenić...Gdybym ją zobaczyła na 'żywo', pewnie byłoby łatwiej :roll:
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Piękna ta lilia. Jeżówka zresztą też.

A i krzaczki hortensji ładne upolowałaś.

A jak wygląda samodzielna hodowla kostrzewy :?: Nigdy nie myślałam nad siewem trawek. To super, że Ci się takie ładne udały. Jaką odmianę/gatunek siałaś?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Anitko różowa jeżówka śliczna i hortensje już ładnie kwitną. ;:215 Zakupy wyjątkowo udane, a hortensje w takiej cenie to :shock: Lawenda będzie wyższa od kostrzewy.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”