Mały sucholubny zbiorek III - sokolica

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mały sucholubny zbiorek III - sokolica

Post »

Teraz to żeś rozłożyła mnie na łopatki ;:oj
Gymncalycium spegazzinii v unguispinum jest przecudny i dla mnie nie musi kwitnąć, aby być ozdobą każdej kolekcji.
Już czekam, czym tym razem mnie jeszcze zaskoczysz.
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Gymncalycium spegazzinii v unguispinum - cud natury ;:oj ;:167
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pięknie Wam dziękuję :D
Nieskromnie przyznam, że jest cudny! Nie można mu nic zarzucić. I nie wierzę, że komuś mógłby się nie spodobać.

Jacku źródło to samo, co zwykle :wink: Trzeba umieć ładnie prosić ;:306 Cena przyzwoita, myślałam, że będzie drożej - 35zł.
Ma całe 3cm :D

Dziś trochę inaczej. Wszystkiego po trochu.
Najpierw hoja. Tylko jedna. A tak mnie jakoś wzięło.

hoja obscura 07.2014

Obrazek

07.2015

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rośnie wolniej, ale to z powodu tego, że kwitnie nieprzerwanie od wielu miesięcy. Na raz po 20 baldachów otwiera. I wiecie co? Zapach staje się już nie do wytrzymania :lol: Mam nadzieję, że wraz z jesienią opamięta się w końcu. Inaczej zacznę obrywać penducle.
Jak tak patrzę na te zdjęcia, to mam też nadzieję, że córce minie upodobanie do chodzenia w samych majtach ;:218

Wpadł mi jeszcze w oko jeden gymnol. Niestety nie znalazłam jego pierwszych zdjęć, poza tymi z forum. W każdym razie ja jestem zachwycona, jak wyładniał. Powoli wylewa się z doniczki. Rzecz jasna, nie przesadzany. I jeszcze sobie poczeka.
Gymnocalycium bicolor 2011

Obrazek Obrazek

2015
Obrazek

Obrazek

Nie może zabraknąć także kwiatka. Mój ulubiony gymnolowy kwiatek. Dla mnie nie ma ładniejszego.

Gymnocalycium morroense TOM 07/179 w słoneczku i na drugi dzień w cieniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na dopełnienie coś z nowości :D

Gymnocalycium hamatum FN 07/08 Villalon, Bolivia, KK 1099 nie wiem, dlaczego dwa nr polowe :roll:

Obrazek

IMG]http://images69.fotosik.pl/1053/a3365601f2029c56.jpg[/IMG]

Obrazek

Gymnocalycium heidiae HV 871

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gymnocalycium mardelplatense WP 59/73

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

sokolica pisze:Cena przyzwoita, myślałam, że będzie drożej - 35zł.
Ma całe 3cm
- no to ładnie się cenią, ciekawe ile by kosztował taki z 7-8cm. No moje kosztowały 30zł za 4 sztuki ale mają po nie więcej niż 5mm
Jakby ci się znudził to wiesz gdzie go wysłać
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54

Post »

Piękny sucholubny zbiorek. Gymnocalycium damsii mnie oczarowało, naprawdę niezłe trio. Złociste G. parvulum v. amoenum HV 667 też się wyróżnia. Z nowości wybrałabym dla siebie G. joosensianum. Jest co podziwiać ;:215
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

sokolica pisze:Jak tak patrzę na te zdjęcia, to mam też nadzieję, że córce minie upodobanie do chodzenia w samych majtach ;:218

Lepiej chyba tak, niż bez, za to z telefonem z aparatem w ręku :wink:

Gymnocalycium bicolor prezentuje się wspaniale!! ;:215

Gymnocalycium morroense TOM 07/179 w słoneczku i na drugi dzień w cieniu.
a to mnie szczególnie zachwyciło, z czysto egoistycznych powodów - mam podobnego malucha, wkrótce będzie kwitł pierwszy raz u mnie i mam nadzieje, że kwiat będzie chociaż trochę tak śliczny, jak Twój ;:173
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Te kwiaty to poezja...Uwielbiam ten srebrzysty połysk. Cuda!
A H. obscura jest piękna, ja tam bym baldachów nie obrywała, ale pogadamy, jak moja przestanie kołkować na etapie kilku listków.
Córcia zaś urodę odziedziczyła ewidentnie po Mamie, i w czym chodzi to nie jest ważne. Jeszcze ma prawo! :;230
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Uwielbiam twój wątek, a teraz jeszcze się nowości pojawiły.
Spegazzinii piękny, morroense - kwiat bardzo ładny :)
Nowości super, hamatum - (też bym chciał) - dosyć mocno ocierniony chyba ?
Wszystko z tego samego źródła ?
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Wszystkie Twoje nowości i kwiaty są rewelacyjne, ale...
Gymncalycium spegazzinii v unguispinum
tym rozwaliłaś system, normalnie masz mój nr 1 na liście chciejstw ;:oj ;:167 ;:oj
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Hojowa to ja nie jestem ,ale podziwiam jaki Ci wyrósł krzaczor ;:oj Ja to nawet miejsca bym nie miał na niego.
Nie powiem, prezentuje się ładnie :D
Córcia śliczna dziewczynka ,Żanetka ma racje podobna do mamusi :D

KwiatekGymnocalycium morroense TOM 07/179 -cudo ,też idzie na listę :D i jeszcze Gymnocalycium mardelplatense WP 59/73
Oj obłowiłaś się samymi pięknymi okazami. Ja już nie mam gdzie upychać,chyba tarzeba będzie zrobić selekcje :wink:
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Teraz naprawdę dałaś po oczach! ;:oj

Piękne nowinki gymno (o cenach się ponoć nie dyskutuje tak jak o gustach), piękne kwitnienia - tu Gymnocalycium morroense TOM 07/179 bezkonkurencyjny!! - ale to dorodna dwójka czyli hoja obscura i Twoja córka służą za szczególną ozdobę wątku. :wink:

Hoja... nie potrafię znaleźć odpowiedniego słowa dla tego co czuję na widok tak dorodnej rośliny. Ona stoi w oknie?? Taka duża? Pewnie tak bo opalona...
Miałem ją kiedyś ale nie wiedzieć dlaczego mi zeszła - a szkoda bo przecież piękna, bardzo piękna. :(

Zapach co niektórych hoi jest rzeczywiście denerwujący, ba, niekiedy paskudny. Ja np. H. carnosa nie daję kwitnąć... Inne jakoś lepiej tolerujemy. No, może jeszcze te inne nie kwitły u nas - bo niestety nie rosną jak u Ciebie.

Moje gratulacje - jesteś (jak ta hoja) wielka! ;:180 ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Bardzo bardzo Wam wszystkim dziękuję za pochwały i miłe komentarze.
banditoo pisze:Jakby ci się znudził to wiesz gdzie go wysłać
Żartowniś :lol:
Aileen pisze:Piękny sucholubny zbiorek
Witam i dziękuję. Miło widzieć kolejną fankę gymnoli. Może założysz własny wątek? ;:183
onectica pisze:mam podobnego malucha, wkrótce będzie kwitł pierwszy raz u mnie
Aż jestem ciekawa. W sieci można zobaczyć już wiele kwitnień morroense, ale nie wszystkie są takie same. Nawet powiedziałabym, że niektóre są mało ciekawe. Koniecznie pokaż swojego, kiedy już zakwitnie.
piasek pustyni pisze:A H. obscura jest piękna, ja tam bym baldachów nie obrywała, ale pogadamy, jak moja przestanie kołkować na etapie kilku listków.
Córcia zaś urodę odziedziczyła ewidentnie po Mamie
Kwiatki przy tych upałach są dość krótkotrwałe. Nie dość, że mam już dość tego zapachu, to jeszcze co rano na parapecie jest śmietnik, bo opadają. Moja też jest od dwóch listków. A obecnie ma 2,5 roku.
A córcia to czysty Tata :lol: Po mnie zewnętrznie nie odziedziczyła nic.
D-avi-D pisze:hamatum - (też bym chciał) - dosyć mocno ocierniony chyba ?
Wszystko z tego samego źródła ?
Owszem, trochę bardziej. Ale ponoć tu lipy nie ma. Pytałam. Oczywiście wszystkie są z tego źródła, co zawsze :D
marta_lara pisze:normalnie masz mój nr 1 na liście chciejstw
Polecam się na przyszłość ;:306
nolina pisze:Ja już nie mam gdzie upychać,chyba tarzeba będzie zrobić selekcje
A może wystarczy coś pokombinować? Selekcja to najgorsza rzecz. Mi ciężko rozstać się nawet ze zdeformowanymi dziwolągami, nie z rodzaju gymnocalycium.
hen_s pisze:Hoja... nie potrafię znaleźć odpowiedniego słowa dla tego co czuję na widok tak dorodnej rośliny. Ona stoi w oknie?? Taka duża? Pewnie tak bo opalona...
Dziękuję Heniu za miłe słowa. Hoja stoi w oknie :lol: Niestety. Jest głównym winowajcą tego, że kaktusy podlewam za rzadko. Zwyczajnie ściąganie jej to kłopot. Zajmuje praktycznie całą jedną połowę okna. Na wysokość i szerokość. Była czerwona wiosną. Teraz zbladła prawie całkowicie.
A zapach jej kwiatów do złudzenia lacunosowaty. Ale gdy pachnie ok 20 kwiatostanów na raz, to wierz mi, jest to już zbyt intensywny zapach, który na dłuższą metę (np 3-miesięczną :lol: ), drażni.

Korzystając z okazji, że jeszcze mam trochę luzu, a niebawem wakacje ruszą dla nas pełną parą z masą planów (głównie górskich), pędzę dalej z fotkami.

Wczoraj mój blok był mniej więcej granicą burzy :lol: Od wschodu grzmiało i lało, a przez zachodnie okno świeciło słońce ;:oj
Wyglądało to dziwnie, wręcz kosmicznie.

Obrazek

Dziś tylko parę nowości.

Gymnocalycium odoratum

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Plus kwiatek, nie mój oczywiście.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gymnocalycium kroenleinii WR 805

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gymnocalycium onychacanthum sensu Haage

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

zapach jej kwiatów do złudzenia lacunosowaty. Ale gdy pachnie ok 20 kwiatostanów na raz, to wierz mi, jest to już zbyt intensywny zapach, który na dłuższą metę (np 3-miesięczną :lol: ), drażni.
Hm, ja uważam osobiście, że lakunosy to ładnie pachną - wśród hoi najładniej(?). Ale co za dużo to powiadają, że nie za zdrowo... :lol:

Fotka zjawiska atmosferycznego (że tak to nazwę) zaje...fajna. ;:138

Nowości rodzaju Gymnocalycium masz naprawdę super - przyznam, że dużej części z nich nie tylko nie mam ale zwyczajnie nie znam, chociaż jeśli mam być szczery to mi przypominają rośliny innych gatunków. :wink:
No ale ja już jakiś czas nie wysiewam i nie sprowadzam nowinek gymnokalicjowych i tak już pewnie pozostanie... :roll:

W każdym bądź razie widać, że chociaż z braku miejsca kolekcja Twoja nie jest zbyt liczna ilościowo to jest znakomicie prowadzona jeśli chodzi o jakość. ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Parokrotnie widziałam w Wątkach rożne podejścia do prezentacji "uciernienia" kaktusów, ale Tu wprost nie mogę się napatrzeć! G. s. var. unguispinum - wiadomo...ale każdy inny - też!
A co do hoja - te pokazywane przez Ciebie okazy, a ostatni zwłaszcza :shock:, chyba rozwiewają moją nadzieję, że uda mi się bezproblemowo poprowadzić 8 okazów (bo na tyle mam miejsca i dla ani jednego więcej) bez upinania - przeznaczyłam dla nich wąski regalik/kolumnę koło drzwi balkonowych i wyobraziłam sobie jak przewisają, mieszają się jedna z drugą tworząc wielobarwną kaskadę liści - bo stawiam nie na jakieś rarytasy, ale kilka barwnych-odmianowych H. carnosa, australis itp. Zastanawiam się, czy ze względu na ciężar pędów, taka forma uprawy w ogóle jest możliwa? Chciałabym, żeby były bujne - te cztery, które już mam, wskazuję na taki pożądany kierunek - ale chyba bez systematycznego przycinania się nie obejdzie...
Co do zapachu kwiatów - niestety drażni mnie ten miodowy, jak np. u H. carnosa - więc usuwam zawiązki baldachów, ale powąchałam u Żanety H. multiflora i odpadłam...mam już ją oczywiscie u siebie - na innym, jaśniejszym stanowisku, i nie mogę doczekać się kwiatuchów, i ze względu na zapach, i ze względu na kształt.
Awatar użytkownika
Karolina__
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 19:37

Post »

sokolica pisze: Rośnie wolniej, ale to z powodu tego, że kwitnie nieprzerwanie od wielu miesięcy. Na raz po 20 baldachów otwiera. I wiecie co? Zapach staje się już nie do wytrzymania :lol: Mam nadzieję, że wraz z jesienią opamięta się w końcu. Inaczej zacznę obrywać penducle.
Powinna się cieszyć, że ma darmową perfumerię w domu :D
sokolica pisze: Jak tak patrzę na te zdjęcia, to mam też nadzieję, że córce minie upodobanie do chodzenia w samych majtach ;:218
Póki chodzi tak tylko po mieszkaniu, to nie ma się co martwić :;230
sokolica pisze: 07.2015

Obrazek
Czekam na zdjęcie, kiedy Córa będzie wyższa niż Obscura! Się pięknie zrymowało :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”