Dziki zakątek cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dziki zakątek cz.2

Post »

U mnie wczoraj podlało a dziś chyba za chwilę znów podleje :wink:
Cynie zawsze sieję w skrzynki i do ogrodu wysadzam flance, inaczej mi nie wychodzą.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Teraz już wiem więcej uczę się. Może za rok pójdzie lepiej. :)
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Nie tylko u Ciebie nie powschodziło do gruntu wysiane ;:223
To trzeba wszystko do doniczek i rozsadzać.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Teraz też wiem co siać a czego nie siać.
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18

Post »

Marto dojdziesz do tego po jakimś czasie ,ja po wysiewałam tego od ciorta na początku roku,ale już wiem ,że mogę wysiać,ale nie w takich ilościach.Sporo mi wzeszło ,ale teraz wysieję sporo roślin ,tylko po kila sztuk a nie taką masę jak ostatnio.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Tak... Bo potem jedno zagłuszy drugie albo sama wydrzesz jak ja myśląc że to nie kwiatki :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jak ładnie kwitną cynie moje jeszcze nieduże rośliny ale teraz podlewa to chyba ruszą. Wszystkim roślinom trzeba obcinać przekwitnięte części żeby nie wiązały nasion, bo to osłabia roślinę. No chyba że chcesz żeby się coś wysiało. Na pewno lilie trzeba częściowo obciąć, ale łoczygę z liśćmi zostawić do naturalnego zejścia, jak to chyba Aga zauważyła jak u tulipanów.
Śliczne kwiaty ma ta biała begonia ;:167
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Beata też będę mniej wybierać na parapety.
Aguś no mam problem z rozpoznaniem wschodzących roślin :wink:
Marysiu begonie uwielbiam mam jeszcze czerwona i wiszące ale jednak wolę te z ogromnymi kwiatami. Może jeszcze dokupić na przyszły rok.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Martuś, masz bardzo ładne fuksje, godecje - bardzo lubię, ale w tym roku nie wysiałam. Za to podziwiam u Ciebie.
Te maki pełne też są super.
A róże jakie ładne sobie wybrałaś! ;:oj

Gratuluję celozji, co ja próbowałam już drugi rok zrobić sobie rozsadę i siewki padły, niektóre wcześniej, inne później.

Bardzo fajne to zdjęcie córci na hamaku. ;:215

Powiem Ci, że ja z kolei mam dość rozsad w mieszkaniu - no nie ma dobrych warunków, jest za ciepło a za mało światła. Siewki słabe, wyciągnięte, padają.
Mama mi mówi, żebym do gruntu siała i się nie przejmowała.
To chyba każdy z nas musi wypróbować we własnych warunkach, co komu wychodzi w gruncie, a co z rozsady.
Ale wszelkie rady są zawsze przydatne.

A co do małych krzewów i reszty, której za bardzo nie widać, powiem Ci, jak porównuje swoje zdjęcia z 2013 i teraz, to wszytko potrzebuje troszkę czasu, już w przyszłym roku zobaczysz dużą różnicę, za dwa lata jeszcze większą. Powoli wszytko zacznie być bardziej widoczne. Ja przerabiam to samo.
Pomyśl może o ściółkowaniu, przynajmniej niektórych miejsc, żeby wilgoć z gleby tak nie uciekała.
Ja nad tym pracuję, żałuję nie stać mnie na razie na fają rozdrabniarkę do gałęzi - to super ściółka.
Będę używać podsuszonej trawy. No i korę też stosuję gdzieniegdzie.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Dario moje celozje o dziwo fajnie wzeszły długo mi kwitną są bezproblemowe. A dużo innych kwiatów padło. Na razie mam remonty więc i czasu na ogród nie mam bardzo. Już widzę pełno chwastów.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Jestem. Ogólnie to gorąco, że aż weny na nic nie ma. Dziś jedziemy nad wodę, bo w domu duszno. Wsatwię kilka zdjęć.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Do odwiedzających mam pytanie: po czym poznać która ostróżka jest jednoroczna , a która wieloroczna? Bardzo mi się podobają, nie mam ani jednej , posadziłam ale padła. Na przyszły rok mam plany kupić. I w ogóle zakochałam się w mieczykach. ;:167 W ogródku chcę też posadzić berberysy mam 3 sztuki w małych doniczkach berbery golden ring. Ale chyba muszą poczekać bo upały za duże żeby przesadzać.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Wiecie co wpadłam w szał robienia przetworów na zimę zakisiłam ogórki, zrobiłam sałatkę z ogórkiem papryką i marchewką, zrobiłam dżem z cukinii o smaku cytrynowym--pycha, poza tym zasuszyłam pomidory aż 3 słoiki z 2.6 kg pomidorów :shock: :lol: chcę jeszcze zrobić takie krojone pomidorki do słoików, żeby na zupkę było badz na sosik itp. I będę robić drugą partię dżemu z cukini jak mi cukinia podrośnie. A i malowanie pokojów zrobione, kuchnia jeszcze i korytarz czeka. A mój chory obolały kręgosłup kurować będę lekarz dał mi skierowanie na zabiegi..Dostałam też jakieś leki, bo dopadają mnie tak silne bóle kregósłupa, że ledwo funkcjonuję i muszę kupić poduszkę ortopedyczną. A ogród na razie zyje trochę własnym życiem, jest trochę pielenia, ale za gorąco mi na tym upale. ufff..
Awatar użytkownika
elissa
200p
200p
Od: 10 mar 2011, o 09:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

WOW!!! Witaj pracusiu :) zaintrygowałaś mnie tym dżemem z cukinii :) dajże przepis kochana :)

Dawno mnie tu nie było.... ogródek piękny!!!
Pozdrawiam, Ela
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Marto ostróżki różnią się m.in liśćmi, tak ostróżeczka jednoroczna ma takie jakby koperkowe liście a bylina ma większe liście i zanika po kwitnieniu. Lubi drugi raz wychodzić i kwitnąć. Jednoroczna wyrasta w innym miejscu bo się sieje :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”