Doniczki do kaktusów
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Nie chodzi o koszty tylko o zajmowane miejsce (przede wszystkim).
Dla mnie najważniejsze jest, by doniczki zajmowały możliwie mało miejsca, więc najlepsze są kwadratowe.
Później muszą być trwałe i wytrzymałe, więc kupuję takie, które wytrzymują co najmniej 5 lat.
Ważne, by miały standardowy rozmiar - u mnie 4, 5, 6, 8, 10 i 15cm. Dla tych rozmiarów idealnie pasują kuwety 30x30cm i 32x32cm
Istotny jest też ciężar - dlatego plastikowe, bo lekkie i o cienkiej ściance.
I także ważne, by były szczelne. Ceramiczne - zwłaszcza starego typu, zwyczajnie przepuszczają wilgoć całą swoją powierzchnią.
Kolor jest mniej istotny, ale wolę stonowane, nie rzucające się w oczy kolory czyli czarny, brązowy, ceglany. Roślinki są u mnie tak gęsto poustawiane, że doniczek i tak nie widać.
Dla mnie najważniejsze jest, by doniczki zajmowały możliwie mało miejsca, więc najlepsze są kwadratowe.
Później muszą być trwałe i wytrzymałe, więc kupuję takie, które wytrzymują co najmniej 5 lat.
Ważne, by miały standardowy rozmiar - u mnie 4, 5, 6, 8, 10 i 15cm. Dla tych rozmiarów idealnie pasują kuwety 30x30cm i 32x32cm
Istotny jest też ciężar - dlatego plastikowe, bo lekkie i o cienkiej ściance.
I także ważne, by były szczelne. Ceramiczne - zwłaszcza starego typu, zwyczajnie przepuszczają wilgoć całą swoją powierzchnią.
Kolor jest mniej istotny, ale wolę stonowane, nie rzucające się w oczy kolory czyli czarny, brązowy, ceglany. Roślinki są u mnie tak gęsto poustawiane, że doniczek i tak nie widać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Wiesz Tomek, wg mnie w kwadratowych doniczkach ciekawiej wyglada kolekcja niz w okragłych, czy innych. Miejsca równiez jest więcej, zarówno dla kaktusów jak i ich korzonków. W hodowlach na większą skale nawet nie ma mowy o ceramikach i doniczkach okrągłych.
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy