Uprawa melonów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawa melonów

Post »

Powiem tak: to mój trzeci sezon z melonami. 2 lata temu zadebiutowałam melonami oranje ananas. Posadziłam kilka sztuk w gruncie i 1 pod folią. Pod folią doczekałam się 1 melona (po kilkukrotnych próbach zapylenia ręcznego), na koniec roślinę dopadł mączniak, w gruncie miałam we wrześniu (bo trochę za późno wysiałam) po kilka owoców na roślinie, mączniak też był, ale mniej agresywny. W ubiegłym roku znów oranje ananas, tym razem wcześniej wysiany, namiot sobie darowałam, pod krzaczki dałam czarną włókninę -10 roślin w gruncie, na każdej po kilka owoców od sierpnia do września, od września mączniak (pryskałam eko-miksturami). W tym roku mam 5 melonów od Marginetki (tyle mi zostało z 10 sadzonek, 5 padło na etapie rozsady), dosiałam więc jeszcze 5 oranje ananas. Melony Marginetki są niesamowite, na najdorodniejszym mam kilkanaście zawiązków, a największy już teraz jest wielkości duużego jaja, oranje ananas w tyle ale już kwitną i lada moment coś zawiążą. Klimat u mnie taki trochę "angielski", ziemia piaszczysta, melony wysadzam w połowie maja i do czasu zakwitnięcia trzymam pod białą włókniną, to chroni młode roślinki przed deszczem, wiatrem, błotem i gradem, jak zaczynają kwitnąć dostają czarną agrowłókninę i radzą sobie ;:215
Dorota
anqaw
200p
200p
Od: 7 maja 2015, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Poważnie pomyślę nad przeniesieniem części uprawy na włókninie na zewnątrz na przyszły sezon.
Tylko jakieś dobre odmiany chyba też macie?
Ja mam szarentajski, galia, zielony, miodowy, honeydew i nie wiem co tam jeszcze się okaże z tych już rosnących.
Mam trochę problem jak odróżnić carosello od melonów zwykłych. Te co sama siałam wiem, w którym miejscu wysadziłam a od koleżanki to już mam zgryz :), sadziłam jak leci melonopodobne i ogórki.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Polska odmiana Junior jest specjalnie przeznaczona do uprawy w gruncie (no i smaczny przy okazji) ;:65 . Choć ja jedną sztukę wsadziłam w szklarni, rośnie na bocznej ścianie na stelażu i jest zdecydowanie bardziej rozrośnięty ;:131
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
anqaw
200p
200p

Post »

Wiadomo, że klimat lepszy ale w gruncie kiedyś też pyszne miałam słodziutkie.
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

A ja mam pare wersji posadzenia typu grunt,szklarnia,doniczki i dzis dostapilam zaszczytu zobaczenia pierwszego melonika hm nie wiem tylko czy to juz melonik czy dopiero zenski kwiat i ow melonik jest w wiszacej doniczce czyli tam gdzie roslina ma najmniej miejsca... teraz cala nerwis czy cos z tego wyjdzie:-).
Dorcinda
500p
500p

Post »

To też się pochwalę:
Obrazek
a to większość uprawy (mam jeszcze 2 sztuki posadzone gdzie indziej jako zapchajdziury). Jeszcze tydzień temu zastanawiałam się czym obsadzić brzegi poletka, bo myślałam, że przesadziłam z ilością miejsca (w poprzednich latach zawsze zostawiałam za mało).
Obrazek
Na pierwszym planie melony od Marginetki, potem oranje ananas i na końcu arbuz Janosik, z którego chyba nic nie będzie (ale daję mu szansę).
Dorota
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

A tu moje w szklarni ;:65 . Dwa spore a reszta dopiero zawiązki - wszystkie na Juniorze. Melon św. Mikołaja dopiero zaczyna kwitnąć.

Obrazek Obrazek

A tu poletko.

Obrazek
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
jondi
500p
500p

Post »

Jolu piekny okaz:-) a na te dopiero kwitnace jest jeszcze nadzieja? Bo moje tez kwitna i boje sie, porownujac wasze duze juz owoce,ze moje kwiatki to po ptakach...
Dorcinda
500p
500p

Post »

Jondi, jest spora szansa, że owoce które zawiążą się w najbliższych dniach zdążą dojrzeć. Zerknij na mojego sprzed dwóch lat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=784
Dorota
mwojt
100p
100p
Od: 18 wrz 2011, o 15:35

Post »

Od zawiązania owoców melon dojrzewa chyba od miesiąca do półtora miesiąca, więc te co się teraz zawiązują powinny dojrzeć, u mnie sezon zaczyna się kończyć po 15 sierpnia, później zaczynają się chłodne noce i wkraczają choroby. Zastanawiam się co u mnie wyrośnie bo już chyba 5 rok z rzędu sieję emira z zbieranych nasion, rok temu zebrałem nasiona tylko z jednego giganta, był słodki i najwcześniejszy mam nadzieję że w tym roku powtórzy te cechy, spróbuję wytworzyć z niego taką odmianę.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Melon posiany na niedawno odzyskanym polu ma jakieś przebarwienia.

Obrazek

Nie chodzą po nim mrówki, na spodzie liści nie widzę żadnych żyjątek. Zero pajęczyn. Ogólnie owoców nawiązał jak głupi, tyle że sama roślina biedna jakaś taka. Brak magnezu, żelaza? Od kilku dni przestało u mnie padać. Niczym nie zasilałam bo gleba była non stop mokra.
Pozdrawiam Jola
jondi
500p
500p

Post »

Dorcinda i inni Dzięki, :-):-), no toi nie trace nadzieji choc na razie zenskich kwiatow ni huhu...
Awatar użytkownika
babik
50p
50p
Od: 29 maja 2007, o 12:49

Post »

Witam,

to ja mam małe pytanko..
na dwóch liściach znalazłem takie coś jak na zdjęciu poniżej - czy to jakaś zaraza idzie czy przypalone liście? Ogólnie jak co pryskałem przez cały okres raz miedzianem.

Daję link, ponieważ na Fotosika nie mogłem jakoś dodać zdjęcia :/

http://zapodaj.net/910e1ea21be8a.jpg.html

Pozdrawiam.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

U mnie, co prawda nie na melonach, ale na dyniach i cukiniach zawsze pojawiają się takie liście. Jak na razie nie pryskałam niczym.
Kasia
anqaw
200p
200p

Post »

Jadłam już carosello, melony malutkie się zaczynają pojawiać, są chyba mniej owłosione :).
Smaczne owoce mają carosello, jak normalny ogórek, tylko delikatniejsze.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”