Zawsze za krótkie lato cz. 26

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zawsze za krótkie lato cz. 26

Post »

A ja dłużej zawiesiłam oczy na obrazkach z liliowcami. Podobają mi się ich kwiatki. Niestety, do oglądania w cudzych ogrodach.
Hortensja cudna - taka 'wypasiona'! ;:138
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lubię takie dalie, skromne ale piękne :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dzień dzisiaj miałam pracowity, aż padłam wykończona Obrazek
Dużo jest teraz obcinania, przycinania. Nadałam kształt heptakodium i podcięłam bez, wszystkie patyczki poszły do ziemi. Posadzonkowałam mnóstwo róż. Zrobiłam podpory ogórkom i paru roślinom, wycięłam przekwitnięte ostróżkici dzięki tym zabiegom dostały dużo światła przytłumione rośliny. Przede wszystkim spryskałam pomidory i prawie wszystkie wrażliwce moją firmową mieszanką, a na koniec skosiłam trawę i zrobiłam parę zdjęć Obrazek

Julciu o tak jak dzieciaczki wyrosną to odzyskasz trochę trawnika, ale nie za dużo, bo moje dzieci jak podrosły to robiły sobie na pierwszej działce ogniska z kolegami ;:306 To mam dla Ciebie dwa kolejne, które zakwitły dzisiaj ;:196

Obrazek

Obrazek

Alu dzisiaj było wymarzona pogoda do pracy a wieczór taki przyjemny, gdyby nie bolące nogi po całym dniu to nie chciało się wracać ;:65 A dla Ciebie Kochana mam marunę przesłodką....poznajesz?

Obrazek

Justynko o tak u mnie trzeba dobrze się wpatrywać, bo wszędzie coś rośnie. Czasem takie maleństwo Obrazek

Obrazek

Kwitnie Konwalnik ;:167

Dorotko specjalnie dla Ciebie starałam się zrobić jakieś tzw szersze ujęcia, ale u mnie trudno o takowe
Tu jest końcowy odcinek ogrodu w tzw ogrodzeniu między tunelem a kurnikiem

Obrazek

A tu zbliżenie borówkowiska właśnie po lewej stronie przed wybiegiem dla kur

Obrazek

A tu przejście do skalniaka Obrazek

Obrazek

Oj Bogusiu gdybym ja miała tyle zdrowia co Ty pomieściłabym dużo więcej, bo ja mam baarrddzzzoo długi szaliczek ;:306 w sumie 45 a, tylko część jest nieużytkiem, gdzie niestety królują polne i leśne zwierzęta ;:202
Dla Ciebie taki fragment mojego królestwa Obrazek

Obrazek

Marysiu o tak to kolorowy czas ;:219 To już druga zima łaskawa dla naszych ogrodów Obrazek

Obrazek

Iwonko różyczka to tegoroczny nabytek i wszystkie kupione róże na wiosnę ładnie kwitną ;:215
A taki widok mają kurnik zza siatki i tylko kombinują jakby tu zmienić miejsce ;:306

Obrazek

Lucynko masz tyle pięknych kwiatów, że nawet nie zauważyłam że nie masz liliowców ;:131
To mam dla Ciebie coś jeszcze większego ;:306

Obrazek

Aguś mam posadzonych jeszcze sporo dalii z karp i z siewu i powinny pokazać się różniste piękności. Prawie wszystkie delikatne Obrazek
Dla Ciebie mam takie śliczne maleństwo, odkrycie tego roku ;:215

Obrazek

Poza tym nadałam kształt mojemu Heptakodium robiąc prześwit dla roślin rosnących pod nim

Obrazek

Podcięłam też gałęzie bzu szczególnie te bez owocków i wszystkie poszły do sadzonkowania ...nie powiem liczę na niego ;:108
Obrazek:D

Obrazek

Ewuniu popatrz jak pysznogłówka od Ciebie polubiła mój ogród ;:167

Obrazek

Siewki poziomek mnie zadziwiają, tym bardziej że rosną w absolutnym cieniu ;:oj

Obrazek

No to jeszcze moja śliczna begonia, która jest ze mną już trzy lata ;:215

Obrazek

Już nie zanudzam dziękuję za uwagę i dobranoc Obrazek
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobry wieczór Marysiu :wit
Zanudzić? W Twoim ogrodzie, gdzie co krok to niespodzianka :?:
Liliowiec pokazany na pierwszym zdjęciu jest cudny ;:167
Odpoczywaj po ciężkim fizycznie i emocjonalnie dniu ;:168
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewuniu dziękuję ;:196 Lubię takie zmęczenie, bo może boli ale zadanie wykonane :uszy
Dostałam od kogoś tego liliowca jest bardzo ciekawy, bo to krępa roślina i kwiatki rosną na krótkich pędach. Ma mnóstwo pączków, ale niestety rośnie wśród roślin i trudno mi go w całości sfotografować :wink: Nie wiedziałam że jest taki niski i posadziłam bardziej z tyłu i muszę go przenieść :uszy Kolorowych snów Ewciu ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

o nieładnie coś szwankuje FO ;:14
Awatar użytkownika
Margolcia_K
200p
200p
Od: 27 kwie 2014, o 14:58

Post »

Och, Maryś, ale masz poziomek! ;:oj ;:oj ;:oj
Dlaczego ja nie pomyślałam, żeby też sobie posadzić? Te Twoje to leśne, czy ogrodowe? Rozłogowe? Jeśli tak, to obcinasz rozłogi, czy pozwalasz się ukorzeniać?
Muszę sobie przynieść sadzonek z lasu! ;:224
Ja mam truskawki, więc powinnam poziomki posadzić daleko od nich, żeby nie krzyżowały się, ale zapewne miejsce znajdę. Och, ale mnie zainspirowałaś! :tan
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Margolciu co jakiż czas kupuję torebkę nasion poziomek i wysiewam, bo je bardzo lubimy. Nigdy mi się nie przepylają poziomki z truskawkami, rosną sobie obok :D Te które widzisz to same się wysiały, rok temu wysiały się w innym miejscu (na skalniaku),,, jak nie wiem może mrówki przenoszą, ale kawał drogi ;:oj Leśne poziomki mają bardzo mało owoców i są rozłogowe, oczywiście smaczniejsze, ale lepiej iść na nie do lasu niż sadzić w ogrodzie ;:224
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,jestem w końcu ,wczoraj padłam na gębę tyle zrobiłam kompotów,,dzisiaj resztę kończyłam zrobiłam dzisiaj też kompot z borówki amerykańskiej pierwszy raz jeden słoik ,spróbujemy ,jak będzie smaczny to zrobię ,bo mam zatrzęsienie borówki,melduję ,że tą marunę też chcę ,bo to inna niż ta co ja mam od Ciebie ,a muszę Ci powiedzieć ,że ona nadal cudnie kwitnie i ani nie myśli się zestarzeć,masz piękne kępy liliowców,pozdrawiam ,buziaczki ;:196 i zmykam do spania ;:65
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Marysiu, zaglądam, zaglądam tylko raczej po cichu. Borówki Ci rzeczywiście obrodziły. I znalazłam kolejnego pająka. ;:306
Poziomki i u mnie cały czas gdzieś tam się plączą po ogrodzie. Lece podlewać, bo będzie znowu upał. :wit
Awatar użytkownika
rochrza
200p
200p
Od: 5 kwie 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzień dobry! Wczoraj spacerowałam tutaj i zostawiłam nawet ślad, niestety wpisy gdzieś zniknęły ;:222 Marysiu, bardzo lubię ten Twój szaliczek i wszystko mi się w nim podoba, ale lilia jak na dziś jest moją faworytką, piękna !
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu oszczędzaj nóżki ;:196 marunkę poznaje po kwitnieniu przytnij może będzie chciała jeszcze raz zakwitnąć :D
Spacerek po Twoim ogrodzie jak zwykle bardzo miły i przyjemny ;:167 .
Ja do pracy z bólem głowy chyba pójdę do dentysty wyrwać ;:306
miłego zdrowego dnia ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Piękny szaliczek ;:138 Mówisz, że sadzonkujesz róże. Jak, pod butelki dałaś?
Chciałam jeszcze zapytać o poziomki, rozumiem, że te siane z torebki nie rozsiewają się i nie płożą jak truskawki?
Pozdrawiam - Justyna
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, kępa malw pokaźna - dziękuję. Przypomniałaś mi skrawek dzieciństwa w babcinym i maminym ogródku. Sama też próbowałam uprawiać te śliczne rośliny, ale zawsze zżarły mi je mszyce, więc ostatecznie uznałam się za pokonaną. Jednak podziwiam je na żywo u mnie na osiedlu, Mnóstwo ich kwitnie w każdym sezonie. Same się sieją, a najdziwniejsze jest to, że każdego roku zmieniają kolory. No, nie wszystkie, ale chyba większość.
Begonie też bardzo lubię. Mam ich kilka o różnych barwach. Twoja ma ciekawą budowę płatków. A co ważne - jest Ci wierna, skoro już trzy lata mieszka sobie u Ciebie i obdarowuje pięknym kwitnieniem. ;:80
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzisiaj dzień zaczęłam na czczo robiąc badania, potem miasto upalne, słoneczne! Zebrałam groszek ale jeszcze dużo zostało do łuskania, bób i przegoniłam bażancice w ilości ok 10 sztuk, które zrobiły sobie kąpielisko w mojej skrzyni z już ładnie rosnącą fasolką ;:223

Martusiu ciekawa jestem ile już masz słoików, ale pewnie do 500 jeszcze brakuje ;:oj Kompot z borówek leśnych jest pyszny ale z tych no nie wiem ;:185 U mnie też sporo borówek ale my jemy na bieżąco i dużo mrożę, bo wszyscy lubią ;:333
Maruna będzie, bo już nawet ma nowe kępki :lol: śliczna jest ...prawda? To są bardzo ładne rośliny uzupełniające, jak za bardzo się sieje to można wyrwać albo przesadzić gdzie pasuje :D Lubię ten czas kiedy kwitną lilie i liliowce, a róże odpoczywają. Całuję i dobrego dnia Obrazek

Obrazek

Maryniu u mnie też dzisiaj zakwitł kolejny

Obrazek

Czyżby Ci nie podlało dwa dni temu? :?

Różo czasem się naciśnie nie ten guziczek co trzeba i leci w kosmos :uszy
Miło mi, że lubisz u mnie bywać ;:168 staram się każdego zadowolić Obrazek
Lubisz lilie? to popatrz jaka mi wyrosła wśród ciemnoczerwonych?

Obrazek

Alu nie wyrywaj Obrazek jeszcze się przyda!
Marunki jeszcze nie przytnę bo ładna jest, a obok rośną dzieci to będą kwitły Obrazek
W tym sezonie lubię taki kolor róż!

Obrazek

Lucynko swego czasu prosiłam koleżanki o nasiona malw i wysiewałam. teraz mam całą gamę kolorów

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tylko ktoś chodzi po nocach z dziurkaczem i robi w nich dziurki ;:oj

Justynko ja już zaczynam hurtowo ukorzeniać i popatrz co wymyśliłam

Obrazek

Poziomki jak posiejesz w lutym to w lecie będziesz miała już pierwsze owoce. Te odmiany ogrodowe nie wytwarzają rozłogów, a potem w dodatku się sieją ;:215 (te też nie mają rozłogów).

Takie niebo było dzisiaj o świcie

Obrazek

Dobrego dnia :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”