W wikipedii jest napisane, że w Ameryce nie występuje, chyba nie mają pełnych informacji.
http://poradnikogrodniczy.pl/zwijanie-s ... czanie.phpNiekorzystne warunki klimatyczne takie jak nagłe wahania temperatur w ciągu dnia i nocy, wilgotność powietrza niższa od optymalnej, przy jednoczesnej nadmiernej wilgotności podłoża, powoduje zakłócenia w pobieraniu i odżywianiu roślin wapniem. Przy dużym deficycie wapnia liście pomidora zwijają się i odbarwiają (zwłaszcza starsze liście). Inne objawy to: wierzchołki roślin stają się ciemnozielone, a liście od spodu są lekko fioletowe. Wierzchołki i brzegi liści, łącznie z ogonkiem, skręcają się i stopniowo zamierają. W takiej sytuacji należy poprawić warunki uprawy, upewnić się czy nie przenawozimy pomidorów azotem lub fosforem, a także zastosować nawozy wapniowe, np. saletrę wapniową.
Maraga pisze:Ostatnio coraz więcej jest podawanych linków do czytania.
Tylko kto ma na tyle czasu aby to ogarnąć?
Brakuje na forum bezpośredniego kontaktu między pytającym i odpowiadającym.
No jak usuwasz okwiat to zawiązek chyba musi odpaść ..chyba że ja czegoś nie rozumiemMaraga pisze:mam problem z opadającymi zawiązkami pomidorów podczas usuwania okwiatu.
Wiem,że mogą opadać żółknące, ale żeby zielone wyglądające na okaz zdrowia opadały?
Gienia, ale kamuflaż profesjonalny, to mu trzeba przyznaćgienia1230 pisze:Nazywa się nawet ładnie ale wygląda ohydnieDzięki za rozpoznanie
W wikipedii jest napisane, że w Ameryce nie występuje, chyba nie mają pełnych informacji.
krynka pisze:Maraga pisze:Ostatnio coraz więcej jest podawanych linków do czytania.
Tylko kto ma na tyle czasu aby to ogarnąć?
Brakuje na forum bezpośredniego kontaktu między pytającym i odpowiadającym.Jeśli ktoś znalazł dobrze opracowaną odpowiedź na nurtujący nas problem,to chyba dobrze,ze podrzuci linka z wyczerpującą odpowiedzią,zamiast napisać coś zdawkowo w dwóch zdaniach,bo jak sądzę nikt nie ma za bardzo czasu na pisanie elaboratów.Jeśli Ciebie problem nie dotyczy,nie musisz otwierać linków,zainteresowany z pewnością skorzysta