pelikano11 dzięki za przypomnienie o mrówczanie wapnia.Jeśli ktoś się interesował borówką a. to pamięta forumka edicool i on właśnie zalecał mrówczan wapnia jako najlepszy nawóz wapniowy interwencyjny.
Mój przypadek potwierdza to w 100%. Problem poważnie dotknął 2 krzaków Malachitowej Szkatułki i (tradycyjnie już) krzaka Orange Strawberry. Krzaków po feralnej stronie jest 20 a odmian 16.kaLo pisze:Zależy to jednak też od odmiany.Rok temu mimo zawartości wapnia w granicach 3000 mg/l,San Marzano jako jedyne miały objawy SZW w czasie upałów.Miałem 50 kilka odmian![]()
W moim przypadku który opisywałem powyżej oprócz mniejszej ilości Ca jest po feralnej stronie też mniejszy komfort co do wilgotności. Czyli może nałożyły się dwa czynniki.krynka pisze:KaLo-odmiana owszem,też może mieć znaczenie, ale w Twoim przypadku stawiałabym raczej na wilgotność podłoża.
,TomekD pisze:Docka,
Jak dla mnie te zmiany na liściach wyglądają na jakieś poparzenie a nie chorobę, więc raczej spokojnie.
Napisz jaka to odmiana, kiedy siałaś, do jakiej ziemi sadziłaś i czy/czym je nawozisz, bo rośliny wyglądają na pierwszy rzut oka na młodziaki.
Jeżeli tak by było to być może zrzucanie kwiatów to efekt minionych upałów który w podobny sposób dotknął chyba wszystkich pomidorożerców tutaj.
O tym jak się opiekować pomidorami w donicach jest tutaj cały wątek:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 95&start=0
dużo czytania a i pomysłów mrowie jednak jakieś azymut da się złapać...