Ogród Filemona

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Filemona

Post »

Adamie widocznie nie zapamiętałam twojej obecności mam nadzieje że teraz będziesz już nie tylko skrytoczytaczem Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Anitko jak miskant nie ożyje, to podrzucę wczesną wiosną, kiedy jeszcze się nie obudzi, wtedy na pewno się przyjmie. Świetnie, że perowskia dała radę, raczej nie wierzyłam w jej przyjęcie. ;:215
Filemon24
1000p
1000p

Post »

też mnie zadziwiła na razie trzymam ją w głębokim cieniu, z dobroci serca otrzymana to i się stara ;:167
hortensje chyba najbardziej podrosły :D jak będziesz mogła to podeślesz chyba że nie będzie to konieczne.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie wszystko kwitnie. U mnie tawułki nie chcą kwitnąć.
Filemon24
1000p
1000p

Post »

:wit wstawiam zdjęcia :D trochę zaczęłam działać w ogródku. Wzięłam się razem z chłopakiem za rabatę przed domem z której zrobiłam sobie rozsadnik :) ciężko idzie bo tam sam piach więc ziemie musieliśmy wymieniać. Posadziliśmy w końcu hortensje limelight bo już trochę za długo czekały na miejsce w ogrodzie. W poprzednim tygodniu przy okazji zakupów w sąsiednim mieście wybraliśmy się do parku w Opinogórze ( muzem romantyzmu) miejscowość obok miasta Ciechanów jak ktoś chce może sprwdzić ( dlatego właśnie piszę nazwy miejscowości) całość w raz z budynkami i ogrodem w stylu angielskim zajmuje 21 hektarów. Same stawy obejmują obszar chyba 4 hektarów. Jak jeszcze mieszkałam w Ciechanowie odwiedzałam to miejsce co jakiś czas. Ostatnio byłam tam cztery lata temu więc jak zobaczyłam jakie zmiany tam zaszły przez cztery lata nieobecności doznałam szoku ;:oj 15 milionów dofinansowania i efekt spektakularny. Niestety na stronie parku nie ma aktualnych zdjęć więc wam pokaże te które zrobiłam. Wszystkie budynki na zdjęciach są nowe. Stary na terenie parku jest jedynie pałac ale nie mam akurat zdjęć. Ogólnie miejsce warte odwiedzenia. Dzięki zmianom tętni życiem jest dużo zwiedzających nie tak jak kiedyś pusto i ponuro.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

a teraz czas na mój ogród 8-)
zakwitła kolejna tawułka uwielbiam je zwłaszcza te białe
Obrazek
Obrazek
chwasty się ruszyły po deszczu na tej rabacie czeka mnie pielenie ;:219
Obrazek
hortensja phantom ;:167 za nią nowo zakupione hortensje vanile fraise czekają na posadzenie

Obrazek

a w tamtym roku wyglądała jeszcze tak

Obrazek

skalniakowy gąszc

Obrazek

i gąszcz warzywny

Obrazek

przetacznik od Soni

Obrazek

Rabata którą aktualnie robię i poprawiam to co nam się udało zrobić w raz z chłopakiem to będzie rabata hortensjowo trawiasto bylinowa, żeby nie było za nudno z samymi trawami będą i rośliny kwitnące. Hortensje jakie wybrałam na tą rabatę to trzy limelight , trzy vanille fraise i sundae fraise ( na razie mam tylko jedną ale będzie jeszcze jedna albo dwie) Cała rabata będzie miała gdzieś 12 metrów albo i więcej.

Obrazek

Na tej rabatce hortensje bobo, pinki vinky i red barony od Soni też trzeba już pielić ;:223

Obrazek

lilie

Obrazek
Obrazek

jeżówka nie wiem czy to nie odmiana secret romance

Obrazek

w trakcie pielenia

Obrazek

przysypałam gałązki szałwi jak myślicie puszczą korzonki? chciałabym mieć darmowe sadzonki :roll:

Obrazek

rododendron yak ucierpiał przez palonce słońce ;:145

Obrazek

maciejka przy ścieżce ach ten zapach ;:167

Obrazek

floksy zaczynają
Obrazek

żurawki

Obrazek
Filemon24
1000p
1000p

Post »

Rozana pisze:Pięknie wszystko kwitnie. U mnie tawułki nie chcą kwitnąć.
a może są jeszcze za młode żeby kwitnąć moje nowo zakupione też nie kwitną
na zakończenie słodziak za kratami :;230
Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Anitko,widzę ,że pięknie obsadzasz swój śliczny domek hortensjami,chyba je bardzo lubisz,ja też i żuraweczki piękne,a warzywnikiem mnie powaliłaś taki duży i taki zadbany,róże też piękne wyglądają przy murze,a szałwi nie musisz przysypywać, jak przekwitnie to można podzielić nożem na 4 części i już będą 4 sadzonki ,oczywiście jak przekwitnie i zetniesz kwiaty ,albo na wiosnę koniec marca ,lub początek kwietnia ,zdążą do lata sie rozrosnąć i zakwitnąć ,jak kępa jest duża ,bo to trudno ocenić ze zdjęcia ,to można i więcej zrobić sadzonek,ja to robię nie wykopując rośliny ,odcinam połowę kępy ,jedna połowa zostaje w ziemi nie ruszana i jest na pewno ,a odciętą połowę dzielę i sadzę obok lub gdziekolwiek,ale do tego trzeba mieć trochę wprawy i umieć trzymać nóż odpowiednio,żeby nie skroić liści i nie uszkodzić piętki korzeniowej można się nauczyć tak dzielić na jakichś roślinach dobrze rozrośniętych których masz więcej ,bo to bardzo łatwa, prosta i szybka metoda rozmnażania roślin przez podział,tylko jest kwestia odpowiedniego przyłożenia noża,jak sie tak boisz to wtedy trzeba wykopać całą roślinę,podzielić i wsadzać od nowa,pozdrawiam i miłego dnia ;:196
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Od: 1 lut 2014, o 12:18

Post »

Fajnie że przyszły tobie chęci do pracy widać efekty, skalniak jest cudny, lilie jak pięknie kwitną.
Filemon24
1000p
1000p

Post »

Marto hortensje uwielbiam to moje roślinki nr 1 mam już 30 sztuk i to nie koniec :D warzywnik akurat sfotografowany przed pieleniem.
Dzięki za rade co do szałwii na pewno wykorzystam. U mnie kwitnące egzemplarze były po 12 zł za sztukę :shock: Na szczęście ja kupiłam jak jeszcze nie kwitły po 4,50 i 6,50 :;230 ale nawet po mimo niskiej ceny przy za kupie większej ilości sztuk to dla mnie by za dużo wyszło. Trzeba samemu więc rozmnażać.
Milcia Fajnie że skalniak się podoba ale na drugi rok idzie do kasacji mam inny pomysł na to miejsce :D
Filemon24
1000p
1000p

Post »

pokażę wam jeszcze metamorfozę rabatki za domem
rok temu

Obrazek

przed chwilą :wink: szkoda że przez słońce nie widać całości

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

;:3 Rabata hortensjowo trawiasta będzie super.
Już ją widzę , jak to się wszystko rozrośnie i zakwitnie to będzie cudnie...
Piękne zdjęcia z wycieczki pokazałaś...
Ale super metamorfoza .
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Wycieczki zazdroszczę :) z moich stron trochę daleko. Widzę, że w ogrodzie działasz na całego :wit
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Super wycieczka. Ale ten rząd hortensji pod domem jest najlepszy. Jak to wszystko porośnie i zakwitnie... To dopiero będzie bajka. Żurawki też masz takie gęste. Fajnie to wygląda. Nie usychają CI?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Anitko wycieczka ciekawa, piękne miejsce. ;:215 Szpaler hortensjowy cudny, ;:oj chyba trawnik będzie musiał być okrojony. ;:162 Rabata trawiasta z pewnością będzie śliczna, musisz tylko uzbroić się w cierpliwość. Miniaturową szałwię niebieską, podzieliłam po wykopaniu, tak jak Martusia podpowiedziała. Wsadziłam do doniczek i do cienia. Lilie pięknie kwitną i różanka obsypana kwiatami. Tawułki podziwiam u Ciebie, moje białe padają na słońcu. Czy byliny na trawiastej będziesz sadzić plamami, czy między trawy. :?:
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

No, no ciekawe i ładne miejsce zwiedziłaś. Dziękuję za fotorelację
Białe tawułki rzeczywiście wyglądają pięknie.A ja widzisz białej nie mam :|
Lilie cudne ;:167
Zablokowany