Dalie wymagania,problemy - cz.3
Re: Dalie wymagania,problemy - cz.3
Cudna odmiana dalii
- ona tak ma - na jednym krzaczku będziesz mieć kwiatki całe białe albo całe różowe albo takie z jednym płatkiem w innym kolorze. Pilnuj tej karpy. Mi niestety przepadła którejś zimy...

- nena08
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zadałam to pytanie w dziale chorób i nie doczekałam się odpowiedzi. W międzyczasie dalia zakwitła. Kwiaty nie są zniekształcone.
Mam trzy egzemplarze tej dalii, powstałe z podzału i wszystkie wyglądają tak samo.
- Lipien
- 500p
- Od: 21 lis 2012, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W roku 2005 w Pradze - Pruchonice podczas dorocznego zjazdu DAGLA mieliśmy seminarium na temat wirusów u dalii. Z początku wykładu wszyscy z uwagą słuchaliśmy a po dwóch godzinach wszystkim już zamykały się oczy. Wstał prof. Luzny (zmarł w ubiegłym roku) i powiedział- opamiętajcie się dalie uprawiali już Aztekowie, mamy już ich na całej ziemi i będą dalej na pewno wirusy ich nie pokonają.
Dla przypomnienia jeśli roślina wyraźnie odstaje od innych, niska, liście poskręcane należy usunąć, lepiej wykopać dwie zdrowe jak zostawić jedną chorą. jest kilka typów wirusów, może być i tak, że roślina choruje bezobjawowo. Udowodniono, że nasiona też przenoszą wirusy. Jedyna bezpieczna metoda to in vitro. Jednym słowem nie wpadać w panikę ale walczyć rozsądnie.
Pozdrawiam
Lipień Stanisław
Dla przypomnienia jeśli roślina wyraźnie odstaje od innych, niska, liście poskręcane należy usunąć, lepiej wykopać dwie zdrowe jak zostawić jedną chorą. jest kilka typów wirusów, może być i tak, że roślina choruje bezobjawowo. Udowodniono, że nasiona też przenoszą wirusy. Jedyna bezpieczna metoda to in vitro. Jednym słowem nie wpadać w panikę ale walczyć rozsądnie.
Pozdrawiam
Lipień Stanisław
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
To Twyning's Smartie.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
vimen toś mnie powaliła na łopatki
Nawet nie zdawałam sobie sprawy , że one maja nazwę. Wygooglowalam je i muszę przyznać, że faktycznie jako kwitnąca kępa prezentują się ciekawie.
Moje nie są ,,rasowe" tylko z zebranych nasion z dalii w Ogrodzie Botanicznym z tych które mi się podobały. Ale i tak cieszą bo różne się objawiły a nie wszystkie zdążyły zakwitnąć , więc czekam na inne.
Tak to było w Ogrodzie Botanicznym.

Moje nie są ,,rasowe" tylko z zebranych nasion z dalii w Ogrodzie Botanicznym z tych które mi się podobały. Ale i tak cieszą bo różne się objawiły a nie wszystkie zdążyły zakwitnąć , więc czekam na inne.
Tak to było w Ogrodzie Botanicznym.

- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nena,
Przypominam sobie, ze miesiąc temu kwitły drzewa iglaste i w całym ogrodzie pełno było żółtego pyłu, który osadzał się na liściach. Wyglądało to tak, jak na Twoich zdjęciach, zwłaszcza po deszczu. Może to, to?
Przypominam sobie, ze miesiąc temu kwitły drzewa iglaste i w całym ogrodzie pełno było żółtego pyłu, który osadzał się na liściach. Wyglądało to tak, jak na Twoich zdjęciach, zwłaszcza po deszczu. Może to, to?
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Aniu ja bym była za tym co Pisze Kasia .Dalie mam bardzo długo i nigdy takich liści żadna moje nie miała
Pozdrawiam Alicja
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
Panie Stanisławie, dziękuję za pochylenie się nad moimi daliami. Prócz żółtych zygzaków nic im nie dolega. Właśnie zakwitły jako pierwsze. Są największe ze wszystkich. Sprawdzając na wszelkie sposoby co może im dolegać znalazłam podobne objawy, u innej rośliny,diagnoza była niedobór boru. Zastosowałam nawożenie dolistne, magiczną siłą do róż, bo w tym nawozie jest największa zawartość boru. Czekam i nie daję się zwariować.
Alu, Kasiu, to są zmiany wewnątrz liścia. Jak pisałam wyżej, zostawiam tak jak jest.
Alu, Kasiu, to są zmiany wewnątrz liścia. Jak pisałam wyżej, zostawiam tak jak jest.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Przyciąć, wysypać granulki na ślimaki i za 2-3 tygodnie będą kwiaty.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Kasiu dalia sklerotyczka
,ale może pięknie jeszcze zakwitnie .

Pozdrawiam Alicja