Borówka amerykańska - 6 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Xeper
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 6 cz

Post »

Kalo, u mnie Chandler dopiero pierwszy rok po wsadzeniu. Cięcie było wyłacznie pielęgnacyjne na wiosnę. Odmładzające to chyba dopiero w 2017 ;:3

Owocu jest moim zdaniem sporo, ale też jest sporo części zielonych. Przyrosty tegoroczne są na razie bardzo małe, ale pamiętam, że rok temu dopiero w drugiej połowie lata pojawiły się mocne pędy wyrastające od korzenia. Także chyba jeszcze pociągnie w górę :)

Obrazek

Obrazek

Pędy nie mają silnej tendencji do pionizowania się, także muszę im trochę pomóc...

Obrazek

Obrazek

Patryk, pokaż swoje! ;:136
Ten rok jest rokiem wielkiej nauki. Wiem, że nic nie wiem ;)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładne młodziaki. ;:333 .Teraz są zajęte karmieniem owoców i dlatego nowe przyrosty są małe,lub żadne.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No piękne macie borówy.
Xeper wydaje mi się, że przydałby się oprysk siarczanem magnezu (z mocznikiem) zanim owoce dojrzeją. Nie ma tam początków lekkiej chlorozy?
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05

Post »

Pod koniec tygodnia podeślę zdjęcia wybiorę te największe bo reszta dopiero co odżyła.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pelikano ,wrzuć na luz z nawożeniem :D

Obrazek

http://www.phu-jagodka.pl/uprawa-borowki/

Zakładając że: siarczan amonowy zawiera ok 20% azotu to na hektar potrzeba 150-250 kg nawozu
siarczan potasu zawiera 50% tlenku potasu to potrzeba 100-150 kg nawozu.
superfosfat zawiera 20% lub 40% pięciotlenku fosforu to potrzebne ilości należy pomnożyć przez 5 lub 2,5
Siarczan magnezu zawiera 16% tlenku magnezu pomnożyć przez 5,5

Otrzymane ilości trzeba podzielić przez 10000 i wyjdzie,że na 1m2 potrzeba :
siarczanu amonowego od 15 do 25 g
siarczanu potasu od 10 do 15 g
superfosfatu od 15(7,5) do 30(15) g
siarczanu magnezu od 11 do 44 g

I to wszystko na cały rok ;:202 .Jak wobec tego mają rosnąć i owocować krzewy ,których korzenie są wręcz zasolone jak szynka w marynacie?
To są dawki dla plantacji towarowej,owocującej.Jak to się ma do ilości nawozów dawanych pod krzaczki sadzone z doniczki?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Kalo to co podałeś to są dawki na cały rok na krzew czy przy jednorazowym nawożeniu czyli na sezon 3 razy taki zestaw? A co z mikroelementami?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przeliczyłem z tabelki z hektarów na metry kwadratowe.Można przyjąć,że duży krzew ma korzenie na takiej powierzchni.Maluchy na mniejszej ,powiedzmy 0,25 m2.Nawożąc takiego kurdupla dawkę należy podzielić przez 4.Z artykułu nie wynika,że nawożą kilka razy w sezonie takimi dawkami,należy więc przyjąć,że to dawka roczna.Moje borówki dostały wiosną na start po łyżce siarczanu amonowego i potasowego i to wszystko.Sole magnezu mają w wystarczającej ilości z wody.Braku fosforu nie zauważyłem.Dostają czasami Mikrovit 1 z najpotrzebniejszymi mikroelementami.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Ok.
Damian M
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lip 2015, o 11:15

Post »

Witam :D Bardzo lubię borówki i mam u siebie 2 krzaczki :D Duke i Nelson. O owoce postarał się tylko Duke a Nelson sie w tym roku obija... Niektóre owoce już zjedzone :D Nie mogliśmy się powstrzymać by nie zjeść :tan
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Kalo ech żeby tak można było gramy/metr2 - obojętnie jak duży krzak, czy owocuje czy nie, bez względu na pogodę, rodzaj i jakość ściółki, pH... - i będzie cudnie :lol:
Już nadmiar potasu może blokować przyswajanie magnezu.

To była tylko moja sugestia, w żadnym razie się nie upieram bo widzę tylko zdjęcie.
A krzaki trzeba oberwować i ew niedobory regulować
dolores10
50p
50p
Od: 11 wrz 2014, o 16:40

Post »

Kolejna niewiadoma. Znajomy ma problem z borówką.
Borówka posadzona w maju w kwasny torf zmieszany z ziemią rodzimą . tydzień temu zakwaszona.
I wygląda jk na zdjęciu. Czyżby niedobory potasu? Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wygląda na typowe problemy z pobieraniem fosforu.Po pierwsze ,2 miesiące to zbyt krótki okres aby korzenie się wystarczająco rozrosły.Po drugie,zakwaszanie-niskie pH utrudnia pobór fosforu i po trzecie ,ostatnie chłodne dni i noce.Jest kumulacja niekorzystnych czynników.Na zdjęciach,które wstawiłem ostatnio,na drugim z nich ,też są takie przebarwienia na jednej z gałązek. Należy obserwować młode przyrosty.
I jeszcze jedna uwaga nie dotycząca tej sytuacji,tylko poprzednich postów.O zamieranie końcówek młodych pędów podejrzewana była choroba grzybowa i wykonywane opryski.Przyczyna może być inna i czysto fizjologiczna.
Choć borówki są roślinami kwasolubnymi mają zarazem wysokie wymagania co do wapnia. Dlatego należy zadbać o właściwy poziom tego składnika w glebie, a w razie potrzeby wprowadzić nawożenie dolistne tym pierwiastkiem. Niedobory wapnia mogą się ujawniać zwłaszcza przy uprawie borówki w tunelach, w warunkach wysokiej wilgotności powietrza. Objawiają się one zamieraniem najmłodszych liści na silnie rosnących młodych pędach.
http://www.jagodnik.pl/technologia-upra ... e-borowki-
http://www.jagodnik.pl/technologia-upra ... onie-cz-ii
dolores10
50p
50p

Post »

kalo
Dzięki
Ja podlewam borówki wodą ze studni ( odstaną w wiaderkach- nagrzana przez słońce) u mnie jest woda BARDZO wapienna, w domu w ogóle jej nie uzywamy bo wszędzie zostawiała biały nalot wapienny. A i tak wierzchołki mam w borówkach "popalone"
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W przypadku niedoboru wapnia stosuje się nawożenie dolistne.Podlewanie wodą" wapienną "prowadzi do podwyższenia pH .Musisz często mierzyć odczyn podłoża swoich borówek.
dolores10
50p
50p

Post »

Dzięki kaLo
U mnie borówki posadzone są w kwaśnym torfie wymieszanym z trocinami oraz korą. Zakwaszałam w tym roku już 3 razy czasami sypnę kwasek cytrynowy do wody.
Mam zamiar jesienią przesadzić borówki, więc zrobię zupełnie nowy dołek oraz izololacje z foli... i zobaczymy.

Co to za niedobory gdy liscie wraz z łodygą czerwienieją? - potas?'

pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”