Mam problem z nowym trawnikiem

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Georgeous
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 lip 2015, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Mam problem z nowym trawnikiem

Post »

Dzień dobry wszystkim,
Szukam pomocy ws mojego nowo wykonanego trawnika.
Trawnik założyłem na trawie z rolki. Wziąłem do wszystkich prac firmę ogrodniczą. Wszak z internetu, bez polecenia i bez opinii o niej ale nie tu doszukiwałbym się przyczyny takiego stanu trawnika.
Trawnik założony był około 3-4 tyg temu. Wszystko wyglądało super dobrze do czasu pierwszego koszenia. Pierwsze koszenie odbyło się wedle wskazówek osoby zakładającej trawnik 2 tyg po założeniu. Codziennie był podlewany, wedle wskazówek - dość obficie.
Po skoszeniu pokazały się wszędzie żółte i brązowe plamy. Z dnia na dzień rozszerzały się i w końcu pokryły całość powierzchni ogródka. Zdjęcie nr 1 zostało zrobione około 2-3 dni po skoszeniu.
Dodatkowo w ciągu pierwszych dwóch tygodni zaobserwowałem pojawiające się grzyby ( małe skupiska po kilka sztuk) w różnych miejscach trawnika. Było tego kolo kilkunastu małych skupisk. Nie jestem pewien czy to ma jakieś znaczenie.
Oprócz tego mało korzystnym zjawiskiem dla trawnika sa obecne upały, sięgające powyżej 30 st w ciągu dnia i praktycznie zero opadów od miesiąca. Nie wiem jak odróżnić trawę uschniętą w skutek niedoboru wody lub suszy a jak zniszczoną przez jakąś chorobę lub grzyby w glebie.
Poradźcie co powinienem jeszcze sprawdzić, żeby się upewnić co jest z trawnikiem.

Z firmą zakładającą trawnik jestem umówiony na "akcję ratunkową" jak tylko zelżeją upały. Mamy zrobić oprysk przeciw grzybom, zwertykulować, ponacinać glebę i wygrabić suchą trawę. Dodatkowo ustaliliśmy, że dosypiemy torfu i dosiejemy braki. Nie wiem czy to coś pomoże ale spróbować warto.
Dziękuję za wszystko rady.
Jeśli potrzeba zrobić dodatkowe zdjęcia to proszę o sugestie jakie mają być.

Aaaa i jeszcze kilka dni temu sprawdzałem jak się trzyma trawa pod rolką. Korzenie przebiły się już naokoło 2 cm poza rolkę.

1. Obrazek
2. Obrazek
3. Obrazek
4. Obrazek
mkgrr
100p
100p
Od: 7 mar 2015, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mam problem z nowym trawnikiem

Post »

Czy podlewasz ten trawnik ? Nic na ten temat nie napisałeś
Wygląda tak, jak by było za sucho.

Podlewanie takiego trawnika powinno być bardzo solidne, tzn takie, aby woda przeniknęła do głębszych warstw - czyli lepiej podlać 1 lub dwa razy w tygodniu ale bardzo solidnie, niż podlewać codziennie po trochę (taki sposób lepiej wpływa na głębsze ukorzenienie trawnika.

Zresztą skoro zaglądałeś gdzie sięgają korzenie, to pewno widziałeś czy pod spodem jest sucho czy też nie.
Pozdrawiam Serdecznie
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Moim zdaniem nie najlepszy czas na układanie darni, trawa słabo ukorzeniona i teraz upały.Podłoże może było nie do końca dobrze wyrównane i w niektórych miejscach (dołkach) trawa słabiej się ukorzeniła.Koszenie ją dodatkowo osłabiło.Grzyby mogą rosnąć na zmartwiałej tkance często nawilżanej.
Georgeous
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 lip 2015, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Trawnik był codziennie podlewany. Nie wiem jednak co to znaczy dośc obficie. Podlewałem go ( zraszacz obrotowy) około 1 - 1,5 godz dziennie.
Wczoraj dla pewności tuz przed podlewaniem sprawdziłem jaki jest stan gleby pod darnią. I po całym dniu lampy +32 st. C. wieczorem było czuć wilgoć więc nie było tragedii.
Domyślam się, że koszenie mogło ją osłabić ale już spod kosiarki wychodziły puste brązowe pola, która potem rozrosły się do większych rozmiarów.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Podlewanie to nie wszystko jeśli ktoś zrobił coś wcześniej niestarannie, myślę, że były już od początku miejsca gdzie rolka nie przylegała dobrze do podłoża.Nie jesteś w stanie sprawdzić, czy trawa należycie ukorzeniła się we wszystkich miejscach.Może by to uszło wczesną wiosną, albo jesienią gdy dni chłodniejsze i aura wilgotniejsza.Niestety jak robi się coś w nieodpowiednim czasie, albo niestarannie, to trzeba robić jeszcze raz, reklamacja do firmy zakładającej trawnik.Ja bym jednak radziła poczekać do jesieni, okres letni choć upały zelżeją to grożą ponownie.
krzychpp
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lip 2015, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A jest szansa że po upałach tego typu trawnik się odrodzi na jesieni
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”