Podłoże pod trawnik

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Adrianos13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2010, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Podłoże pod trawnik

Post »

Witam,
Mam dylemat związany z podłożem pod mój przyszły trawnik. Zakupiłem nasiona traw składające się wyłącznie z mieszanki różnych kostrzew. Zakupiłem wywrotkę torfu kwaśnego( łąkowego) wymieszanego z gliną w proporcji 3:1, w tym zawierają się również zwarte bryłki iłu. Mam zamiar zakupioną ziemią przysypać na wysokość 5-10 cm, bryłki iłu rozdrobnić i dać na sam spód na podłoże jakie mam na placu mianowicie średnio-żyzne przepuszczalne, dosyć piaszczyste.

Proszę o opinię czy jest to dobrym pomysłem, gdyż nie wiem czy zakupiona ziemia będzie dobra dla wyłącznej mieszanki kostrzew. Oczywiście uwzględniłem odkwaszenie torfu do pH 5,5-6,5 wapnem.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Podłoże pod trawnik

Post »

Adrianos13 pisze:dać na sam spód na podłoże jakie mam na placu mianowicie średnio-żyzne przepuszczalne, dosyć piaszczyste.

Mieć takie podłoże i przywozić torf z gliną? ludzie ... to że "ziemia" jest czarna to nie znaczy że nadaje się na trawnik mimo że odkwasisz.
Adrianos13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2010, o 10:21

Post »

Jak zapewnił mnie sprzedawca, podłoże będzie idealne pod trawę, a wyjaśniałem mu jakie mam warunki glebowe na placu i jaki gatunek nasion zamówiłem. Niestety nie przyszło mi na myśl wtedy by zapytać się na forum opinii innych osób. Ja niestety nie mam doświadczenia w tym temacie i jemu zaufałem.

Co mam teraz zrobić, zwrócić mu to czy mogę dać tą mieszankę na podłoże pod trawnik? Jakoś ją wzbogacić czy może te bryły iłu wywalić i tylko sypnąć torfem zmieszanym z gliną.?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Torf jest gorszy od piachu bo w mokre dni robi się bagno, a w suche dni popiół. Sprzedawca wciśnie każdy kit aby klient usłyszał to co chce usłyszeć.
Podstawa dobrego trawnika to piaszczysty teren, woda, nawóz, woda, nawóz, koszenie, koszenie, woda i nawóz. No oczywiście dobre gat. traw. Wszystkie pola golfowe zakładane są na piaskach... a czemu? na to pytanie odpowiedz sobie sam. Ja bym pozbył się torfu jak i gliny. Robił na gruncie który już znajduje się na placu.

Pamiętaj żeby mieć ładny trawnik to musisz się przy nim narobić, chyba że masz dużo kasy to inna bajka.
krzychpp
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lip 2015, o 13:15

Post »

Witam
A co mam zrobić jeśli cześć ziemi mam typu piaskowego i w dniu słoneczne wypala mi trawę zostaje tylko wymiana gruntu czy może coś na to zaradzić
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Jak Wypala Ci trawe w upał, to znaczy, ze nie podlewasz albo za mało.
Na piachu można mieć piękną trawę, tylko trzeba podlewać, nawozić, podlewać i kosić, ale wyżej, żeby "lotek" nie ścinać. Mam trawnik na glebie klasy 6, jak wbijesz łopatę to sam piach. Jak porządnie podlewam, nawoze to trawnik mam jak z katalogu. Wystarczy, że wyjadę na tydzień przy upałach i katastrofa. Wypala, aż do rudości bo poszedł nawóz a wody brak.
Aga
krzychpp
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lip 2015, o 13:15

Post »

Dzięki za odpowiedz, czyli nie ma się co obijać tylko częściej podlewać trawnik, zwłaszcza teraz znów są upały.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”