Wszystko o pomidorach cz. 10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
PawelKu
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 sie 2014, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 10

Post »

Przyszedł czas, że muszę się pochwalić pierwszym sezonem z pomidorami :)
Tunel foliowy jest skromny, bo ma mniej więcej 6m2.

Z niecierpliwością czekam na nowy sezon i dodatkowe 25m2 z namiotu wojskowego i nowości z akcji wymiany nasion ;:oj
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

-lepsza cyrkulacja powietrza dołem,a co za tym idzie lepsza zdrowotność roślin
-roślina ma mniej o te kilka liści do wyżywienia
-wyrośnięte owoce szybciej zaczną dojrzewać,a co za tym idzie po zrywaniu na bieżąco dojrzałych odciąża to krzak ,który staje się mocniejszy ,lepiej buduje następne grona kwiatowe.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
zielonaplaneta
200p
200p
Od: 7 gru 2014, o 18:03

Post »

Znęcam się eksperymentalnie nad jednym pomidorem i obrywam wszystkie starsze liście. Jedyne co to stożek ,liście pod młodym gronem i młode wilki zostawiam . Ten krzak jako pierwszy nabrał koloru ale jest inny problem bo korzenie pchają papu ,a nie ma kto tego zjeść ;:oj
novito
100p
100p
Od: 24 wrz 2012, o 22:29

Post »

;:333 Faworyt, lepiej bym tego nie ujął ;:333 a dobra cyrkulacja dołem w moim przypadku jest szczególnie ważna , bo trochę za gęsto posadziłem rośliny, dodatkowo dużo łatwiej się podlewa, widać gdzie lejemy wodę.

Dodam jeszcze, że dwa tygodnie temu moje pomidorki wykazywały objawy przenawożenia azotem i były nieco przelane, co widać na zdjęciach na 51 stronie tego wątku. Trochę mnie to zaniepokoiło, więc wymyśliłem sobie taki plan: Na pierwszy strzał niestety chemia, środek przeciw grzybiczy, ograniczenie podlewania, zero podcinania i ograniczania roślin i krótkie wakacje bo pogoda idealna była. Efekt, dżungla w tunelu. Rośliny w tym czasie wyprodukowały dużo zielonych przyrostów, wilków itp., pożytkując skutecznie azot, co wyraźnie wpłynęło na ich kondycję. Dzisiaj doprowadziłem pomidorki do porządku a efekt zabiegu przerósł moje oczekiwania.

PawelKu, nie wiem czy mulczowanie trawą, to dobry pomysł jeśli chodzi o pomidory. Liście ładnie wygolone, tylko jakim cudem masz tak wysoko pierwsze grono? No chyba, że pierwsze też wyciąłeś?

P.S Faworyt , pomidorów mam 80 krzaków, średnio po 3 z odmiany. Co ja z tym zrobię ??? ;:oj
Jutro wstawię listę. Pozdrawiam :wit
novito
100p
100p

Post »

Faworyt Jak obiecałem, tu masz listę moich pomidorków :

Airyleaf
Amethyst Jewel
Amish Paste
Arabski
Bi-Color Cherry
Black Krim
Bloody Butcher
Brandywine Sudduth's Strain
Bulgarian Triumph
Chernomorskiy Gigant
Early Wonder
Green Grape Chery
Guido
Indigo Apple
Jazon
Kapturek Malinowy
Kenigsberg
Korol Koroley
Limo
Mama Leone
Megagroniasty
Opałka "Bycze Rogi"
P-20 Blue
Pantano Romanesco
Pruden's Purple
Prune Verte
Winogronek
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Twój plan wypalił to najważniejsze.Lista odmianowych perełek imponująca,teraz jak zaczną dojrzewać musisz je dobrze zagospodarować-powodzenia. ;:333
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Tarcza z malaksera, poszło im migusiem, robak, nie robak :;230 Ja mam przecierak w kształcie rondelka z rączką, z Aldi. Wiosną była obniżka na 30 zł.
U mnie po Pikusiu, następne dojrzewają: Zołotyje Kupole, Oranżowyje Serdce, K37, Klara, Koralik z balkonu i jedna papryczka :D Obrazek ObrazekW tunelu pięknie zawiązał Retro. Pod mini-daszkiem najwięcej zawiązanych, schowały się pod liście ;:oj Obrazek Obrazek ObrazekFragment daszku z wymontowanymi bokami Obrazek
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

U mnie też K/37 w czołówce. Dziś ostatni dzień wygrzewania się na słonku, a jutro ląduje na talerzu :heja

Obrazek
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Piękniutki, i jeszcze ten dzyndzelek. :D
Napisz jak smakował.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A jaki wielki. Samochód przy nim to pikuś. :wink: ;:306
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
Marzena62
500p
500p
Od: 13 lip 2012, o 22:21

Post »

odnośnie obrywania liści pomidorów są dwie teorie - pierwsza, że liście obciążają roślinę i konkurują z owocami w pobieraniu składników pokarmowych, druga, że liście pod gronami odżywiają owoce i są dlatego niezbędne i nie należy ich obrywać do czasu aż owoce urosną. Znalazłam w necie taki tekst specjalisty w tej dziedzicnie Pani z tytułem doktora, oto on

Przy silnym wzroście wegetatywnym, nadmiernym rozbudowaniu części nadziemnej rośliny, zwłaszcza we wczesnych nasadzeniach i przy dużym zagęszczeniu uprawy, wskazane jest przerzedzenie liści ? usunięcie pojedynczych, środkowych, rosnących między gronami. Nie powinno się natomiast skracać liści przez obcinanie ich części wierzchołkowej. W miarę dorastania owoców przerzedza się liście pod gronem (pozostawiając jeden lub dwa). Zabieg ten wykonuje się, gdy pomidory w gronie są wyrośnięte. Przy zbyt wczesnym jego przeprowadzeniu nie wszystkie owoce dorastają, jednak przyspieszone jest ich dojrzewanie ? dlatego wielu producentów decyduje się na wcześniejsze usunięcie liści pod pierwszymi gronami (kosztem wielkości plonu przyspiesza się plonowanie). Jednorazowo usuwa się maksymalnie 1?3 liści na roślinie, a przy dłużej trwającej słonecznej pogodzie nie więcej niż 1, 2. Pozbawienie pomidorów większej liczby liści prowadzi do zaburzeń w pobieraniu wody i często jest przyczyną pękania owoców po zbiorze. Minimalna liczba liści, którą pozostawia się na początku uprawy tradycyjnej i w produkcji przedłużonej, wynosi 15?18 sztuk na roślinie, po ogłowieniu pomidorów ? do 10 sztuk.
Irysy i inne moje kwiatki -
z pozdrowieniem - Marzena
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Trzeba słuchać się doktora, jeszcze można dodać, że usuwamy liście do których nie dociera światło i chore.
novito
100p
100p

Post »

Odnośnie obrywania (obcinania) liści ;:224 :

https://www.youtube.com/watch?v=iDrFA5PZUrE,
i to:
https://www.youtube.com/watch?v=vw1_H0OasG0
To dopiero golasy.
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Grania i jak Ci smakował Zolotoye Kupola? I jak z wiązaniem owoców? U mnie w tym roku jakby trochę słabiej niż w tamtym roku. Ale może dlatego że więcej cienia ma.
Awatar użytkownika
lunaria
50p
50p
Od: 5 sie 2013, o 12:41

Post »

mymysteryy pisze:U mnie też K/37 w czołówce. Dziś ostatni dzień wygrzewania się na słonku, a jutro ląduje na talerzu :heja

Obrazek

Czy ten pomidor wygrzewa się na słoneczku pod chmurką??
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”