Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2 (2015r.)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mizuba
100p
100p
Od: 31 sie 2010, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.2

Post »

Wymiana rzetelnych informacji jest ważna.
Na przykład o wiązaniu owoców. Brandywine (liść ziemniaczany) potrzebuje idealnej temperatury by utrzymał zawiązki owoców. U mnie na balkonie i w gruncie zawiązywał owoce i je tracił. Ze względu na jego smak posiałem go w lutym i dla gruntu zaszczepiłem na Koraliku. Niestety porażka, bo utrzymał owoce dopiero po 5 dniach ciepła w czerwcu. Trzy dolne grona stracone. Ale Red Brandywine (RL liść normalny) w gruncie zawiązał doskonale owoce jeszcze w maju. Idealnie nadaje się on do wczesnych zasiewów, dla niecierpliwych ogrodników.
Pozdrawiam, Jurek
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co roku mam jakąś odmianę o ziemniaczanych liściach i stwierdzam, że zawsze były kłopoty z wiązaniem owoców ;:oj - czyli taka generalna przypadłość :?:
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

O ziemniaczanych liściach miałam befsztyka Pikuś, nie dość, że plenny to świetnie wiązał nawet w 5l doniczce. Do tego bardzo smaczny.
Aga
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 21:37

Post »

mizuba, też testuję Twoje Delfine i Super San Marzano, pierwszego po jednym w gruncie i pod folią, drugiego trzy krzaki w gruncie. Robię dużo przecierów i sosów, czuję, że nie zawiodą mnie.
Pozdrawiam, Feliksa
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Jade 22 mam w Jabłonke Rosji o liściach ziemniaczanych wiąże przepięknie, ale niestety pierwsza złapała ZZ co prawda u mamy ( niczym nie pryskane). Ja pryskam OW i HT i jak na razie liście czyste. Trudno powiedzieć czy to dzięki opryskom czy niefrasobliwość mojej mamy przy podlewaniu.
mizuba
100p
100p
Od: 31 sie 2010, o 14:01

Post »

Przydałaby się lista odmian pomidorów, które zawiązują i utrzymują owoce w maju w niekorzystnych warunkach. pogodowych na balkonie i w gruncie. Można by ją utworzyć i uzupełniać w oparciu o listę odmian, jakie pojawiły się na AWN2015.

Przechodząc do odmian z AWN, które dostałem, niewiele będę mógł o nich powiedzieć. Większość straciłem przy próbie szczepienia. Przeżyło 11 roślin, w tym Sakiewka Chudziaka. Rośnie dobrze i posiada już duże, ładnego kształtu pomidorki w postaci perfekcyjnych sakiewek.
Pozdrawiam, Jurek
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

mizuba pisze: Przeżyło 11 roślin, w tym Sakiewka Chudziaka. Rośnie dobrze i posiada już duże, ładnego kształtu pomidorki w postaci perfekcyjnych sakiewek.
Mam nadzieję , że smakiem też Cię nie zawiedzie :)
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zeszłego roku sakiewka Chudziaka ładnie rodziła w gruncie. Zaryzykowałam w tym sezonie i posadziłam w tunelu. Nie żałuję. Pięknie wiąże każde piętro na dwupędowym krzaku :D
Dzisiaj w tym gąszczu zwróciłam na nią uwagę i jestem z niej zadowolona.
Awatar użytkownika
aniag78
200p
200p
Od: 7 sie 2013, o 22:07

Post »

Powiedzcie mi, czy to jest na 100% San Marzano? Kilka pomidorów straciło fiszki podczas wiosennego zerwania folii. Nie przypominam sobie, żebym w tym miejscu posadziła Marzano, ale to chyba jedyny pomidor o takim kształcie jaki u siebie miałam.
Obrazek

U siebie mam Apricot Brandywine, wiąże bardzo ładnie, pomidorki rosną jak na drożdżach. Nie zaobserwowałam odpadania kwiatów, czy owoców u pomidorów z liściem ziemniaczanym, za to u odmian o liściach zwykłych kilka odpadło (chociaż na taką ilość krzaków to pikuś).
Kwiat jest uśmiechem rośliny.
Peter Hille
Niedaleko stoi dom...
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Ja posadziłam Brandywine Apricot w donicy 20l na balkonie i drugi krzak w gruncie. Zanim zaczęłam pryskać roztworem Borasolu, obydwa krzaki potraciły grona na dw?ch piętrach, teraz owoce zawiązują się w 100%.
Czy takie puste grona należy usunąć?

Pozdrawiam
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

aniag78 u mnie tak wygląda więcej pomidorków np. Cream Sausage (ale on ma dość specyficzny wygląd krzaka). Nie wiemy jakie miałaś zasiane.
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Aniag a sadziłaś S. Roman? Ten czerwony podłużny z paskami. Wydaje mi się ze miałaś jego nasiona zamawiane z jakiejś strony.
Awatar użytkownika
aniag78
200p
200p
Od: 7 sie 2013, o 22:07

Post »

Paula Romana nie wysiałam, przed samym wysiewem młodzian mi gdzieś nasiona zapodział.
Alyaa Chodzi właśnie o to, że o takim kształcie posadziłam tylko San Marzano. Jednak nie wydawało mi się, że po tej stronie tunelu go sadziłam. Pytam na wszelki wypadek, bo zdażyło mi się, że nasiona w paczce były pomieszane (Oxheart z pewnej polskiej firmy z 5 nasion wyrosły 3 różne pomidory :shock: ).
Kwiat jest uśmiechem rośliny.
Peter Hille
Niedaleko stoi dom...
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Pomidor Oslinye Ushi właśnie skosztowany.Celowo napisałem skosztowany a nie zjedzony.Smak jego to smak dawnych odmian płaskiej malinówki-przepyszny. ;:oj Pełny w środku z niedużą ilością galaretki. Zostaje u mnie na następne lata. ;:215 Szkoda tylko że tak mało go wsadziłem. ;:185
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Magda_K
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 mar 2013, o 16:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bohun dojrzewa - zebrałam po 1 sztuce z kilku krzaków w gruncie 11. lipca :)
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”