Ogród zielonej cz II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej cz II

Post »

Alu część rozwarów za radą Megi przycięłam i są niewysokie, nie pokładają się, a kwitną ładnie. W przyszłym roku wszystkie przytnę wiosną. Niestety deszczu było bardzo niewiele, dalej podlewam z kranu. ;:223

Danusiu witam. :wit Miło, że tak doświadczona ogrodniczka i posiadaczka cudnego ogrodu znalazła coś ładnego u mnie. ;:180 Zapraszam na kwitnienie hortensji, mam ich sporo i dosadzam kolejne. :)

Aniu zabieram się za zrobienie zdjęć w różnych fazach rozwoju róż, wtedy wstawię. Pas ziemi przed cisami jest za wąski na jakieś sensowne nasadzenia. Lilie się pochylają w stronę chodnika, a trawa za szeroko się rozłożyła. Muszę przez zimę zweryfikować niektóre nasadzenia. Generalnie chciałam tam rośliny biało kwitnące. Niestety przetacznik już ma mączniaka. ;:222 Chyba, go wiosną przesadzę, bo klon wypija wodę i składniki odżywcze i przetacznik dodatkowo osłabiony.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu u mnie rozwary się pokładają i są wysokie.Piszesz o ich przycinaniu wiosną. To znaczy kiedy,bo one późno się odbijają?
U mnie w środę popadało . Teraz zimno to szybko ziemia nie wyschnie. :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu jak miały ze 25 cm wysokości, ścięłam im 3-4 cm z góry. Rozkrzewiły się i są zdecydowanie niższe niż pozostałe. Kwitną prawie jednakowo, a nie pokładają się. ;:215 Już miałam je wyrzucić, bo mnie denerwowały leżące na innych kwiatach.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniuwyrzucić takie urocze kwiatuszki? ;:185 Nie lepiej ujarzmić je jakąś podpórką? Ja wszystkie takie "rozlazłe" pakuję w obręcz z drutu i stoją na baczność :wink:
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Soniu,mój rozwar nigdy się nie przewraca,bo ja mam jakąś niższą odmianę i rośnie w kępce,która nigdy nie jest wysoka,u mnie też podlewanie z kranu ,aż się wczoraj inkasent od wody zdziwił ,że tak dużo żeśmy użyli ogrodowej wody,ale trudno ,nic nie ma za darmo ,a deszczu ciągle skąpo,pozdrawiam i miłego dnia życzę ;:196
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kolejna miłość mnie dopadła czosnku główkowate , o suszy mnie wspominam u nas niby kilka dni padało, a trawa jak była sianem tak dalej jest :(
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam. Soniu pięknie masz, tyle kwiatuszków kwitnie. Mam do Ciebie pytanie. W jakich odległościach sadziliście tuje ?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu rozwary mam z nasion, są wysokie, około 90cm i leżą na innych kwiatach. Podpórek nie lubię, bo mam problem z noszeniem ciężkich rzeczy, a denerwowały by mnie zimą w ogrodzie. Teraz kiedy wiem, że przycięte są niższe będę je wiosną skracać o głowę. :wink:

Martuś też mam jeden rozwar kompaktowy, ma ze 35 cm wysokości. Dostałam go w prezencie. Jednak swoich nasadziłam ze czterdzieści na początku ogrodu :;230 i tak jakoś rosną. Oczywiście większość już oddana, zostało dziesięć. Dziś z M położyliśmy kolejne 100 m linii kroplującej na rabatach. Na deszcz się nie zanosi, a podlewanie ręczne zajmowało mi kilka godzin dziennie. Jeśli chcemy mieć rabaty z roślinami, to niestety koszt wody będzie wysoki. ;:108 Jeszcze z 50 m i rabaty będą się same podlewać. ;:215

Paulinko czosnki codziennie oglądam, bardzo je lubię. Muszą być jednak w słonecznym miejscu. Jedną kępkę posadziłam blisko klonu i wyciągają się do światła, bardzo się pochylają, niektóre są blisko ziemi. U nas minął siódmy tydzień bez deszczu, który podlałby ogród, a nie tylko zmył kurz z roślin. ;:202 Z trawy też pozostało siano. Na początku podlewaliśmy, ale na piasku tyle tygodnie bez deszczu, żadna trawa nie wytrzyma.

Martuś Rozana tuje sadziłam co 70 cm, to odległość między pniami. Zależało mi na odizolowaniu się od drogi. Już w przyszłym roku nie będzie prześwitów między nimi. ;:215

Dziś po pracy z linią kroplującą, nawet zdjęć nie zrobiłam, bo noc nas zastała.

Kocham runiankę japońską, która zarosła rabatkę z rododendronem i hortensją, żaden chwast się nie przebije.

Obrazek

Szałwia omszona po ścięciu ponownie zaczyna kwitnienie.

Obrazek

Odętka została zdominowana przez derenia, ale i tak zakwitnie.

Obrazek

Rojniki notorycznie podkopywane przez nornice, jakoś sobie radzą.

Obrazek
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Soniu, faktycznie bardzo ładnie rozrosła Ci się runianka.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu bardzo ją lubię, bo cały rok jest zielona, bardzo wczesną wiosną kwitnie na biało. To rabata przy wejściu, więc zawsze dobrze wygląda.
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Kłosowce takie wysokie?
Wszystkie nasadzenia masz zaplanowane!
Trochę się bałam,ale przycięłam hortensję teraz,żeby miała pień.Jest krzywa,ale jest.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja będę jesienią sadzić tuje. To może też dam na taką szerokość.
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Soniu, nie mogę się napatrzeć na te ostróżki jednoroczne, ale mają piękny kolor ;:oj Podziwiam Chopina, ja miałam kiedyś 5 krzaczków, dwa oddałam i podziwiałam u koleżanek bo u mnie nie chciały rosnąć, ale biedaczki rosły między świerkami i bzem :roll: Dopiero w tym roku przesadziłam bez i Chopin mi się odwdzięczył pięknym kwitnieniem. Perowskia nie lubi przesadzania, ale możesz łatwo ukorzenić przyginając i zakopując gałązkę, ja bym zostawiła, ładnie tu pasuje
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko kłosowce mam pierwszy raz, sama siałam. W zależności od miejsca mają od 60 do 120 cm. Miła jesteś, ale z tym planowaniem to ciężko. :) Na drugim zdjęciu rabata pod oknami od zachodu, od wiosny usiłuję ją zagospodarować, ale dalej straszy. :oops: Ja też dziś dwom tegorocznym hortensjom bukietowym zaplotłam po trzy gałązki i posadziłam do gruntu. Eksperymenty nic nie kosztują. Jak masz krzywy pień, to przywiąż mocny bambus, wyprostuje się, a koronę zawsze da się skorygować wiosennym cięciem.

Obrazek Obrazek

Martuś jak chcesz szczelną zasłonę, to co 70cm, ale jak ma być tylko ładny szpaler, to może być nawet 100cm. Po dziesięciu latach na Twojej dobrej ziemi też się złączą.

Ula ostróżki jednoroczne są ładne bardzo krótko. ;:174 W tym roku szczególnie szybko się osypały, bo nie padało siedem tygodni. Chopin szykuje się do ponownego kwitnienia. ;:215 Widzisz, że minimum opieki i już się odwdzięczył pięknymi kwiatami. ;:138 Perowskia bardzo mała, może uda mi się wykopać z całym korzeniem. Chyba świerk ją zdominuje, nie przewidziałam, że serbski tak szybko rośnie. ;:223 Chciałabym ją posadzić z drugiej strony białych jeżówek.

Obrazek

Bardzo lubię ażurowe kwiaty kleome, szkoda, że jest jednoroczna.

Obrazek

Obrazek

Anabelka drugi miesiąc kwitnie, a Vanilka zaczyna.

Obrazek

Obrazek

Lilie azjatyckie nadal kwitną.

Obrazek

Obrazek

Juki też trzymają się dzielnie.

Obrazek

Siewki miniaturowej szałwii zakwitły, niestety wylądują w kompostowniku.

Obrazek

Hibiskusy już zapączkowane.

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Witaj Soniu ! Hibiskusy u mnie też zapączkowane , runianka u mnie w słońcu od kilku lat i niewiele urosła :oops: ..Tam mi pasowała ale chyba ją przesadzę w końcu pod drzewko niech się wykazuje...
Nareszcie nam pada ;:333 Tylko znowu uziemiona w domu będę albo upał albo deszcz...a w międzyczasie rozpoczęłam reorganizację wejściowej rabaty... :roll: No i Vanilka Ci już zakwitła ;:oj u mnie jeszcze nie... ;:185 Czekam! ;:65 Perowskię przesadziłam kolejny raz jesienią , przeżyła zimę ale nie rośnie... ;:oj Taka dola ogrodnika... ;:oj Raz tak raz siak! ;:190
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”