Ogród Różą malowany

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Różą malowany

Post »

Sommersonne piękna bestia....kolejna w kajecie :uszy
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie Kochani! Wypoczęłam trochę i ...zmęczyłam totalnie nicnierobieniem. Pożarłam (intelektualnie) w ekspresowym tempie z pięć książek, zmroziłam wnętrze straszną ilością lodów i przesypiałam po 12 godzin na dobę. Czysty horror!!! ;:202
Cieszę się, że już jestem w domu Obrazek W ogrodzie robi się trochę smętnie, bo część róż zakończyła pierwsze kwitnienie, a to co zostało zniszczył upał i burze. Na duchu podtrzymuje mnie nadzieja na powtórkę ;:65
Tymczasem...
;:89 UWAGA, UWAGA!!! Sezon cebulowy już otwarty! Można zamawiać w sklepach internetowych tulipany i inne rarytaski Obrazek Oczywiście, ja już ze 200 sztuk zamówiłam, ale to dopiero połowa... Czekam na jeszcze jednego dostawcę, który ma prawdziwe perełki, a swoje podwoje otworzy w sierpniu Obrazek I dobrze - przyjemności należy sobie dawkować ;:108

Sabinko - nifredil ja również nie jestem zachwycona Rhapsody, uważam, że są inne, ładniejsze odmiany w tym kolorze. Moja rapsodia wciąż chorowała, jako pierwsza łapała plamistość, dlatego ją przesadziłam na tył rabaty, gdzie prawie jej nie widać.
Novalis ma zupełnie inny odcień fioletu, jasny, jagodowo-siny. Moje 2 szt. przesadzane już 2 razy, więc nie szaleją zbytnio, za to jak zobaczyłam Novalis u teściowej... to mi szczęka opadła Obrazek. Dała czadu z kwitnieniem w tym roku i tak ogromne klastry kwiatów wyprodukowała, ze nic tylko stać i jęczeć z zachwytu ;:108 Postanowiłam sobie już tych moich nie tykać - niech rosną tam gdzie są, a może też się doczekam takich kwitnień jak u Mamy...

Ewuś - ewamaj66 no i nie odpowiedziałaś... Wątku nie będzie? Buuuu ;:145

Jolu - April nowych fotek tymczasowo brak, czekam aż Celebrytka powtórzy.
Jeżeli o twoją chodzi,to po jedynym kwiatku trudno orzec... Daj jej jeszcze czas. Let's celebrate w ubiegłym roku mnie rozczarowała - miała jakieś pojedyncze, małe kwiatki, w dodatku plamiaste :( Dopiero w tym roku zobaczyłam, że może zachwycić - kolor ma bardziej intensywny, no i kwitnie klastrami Obrazek To na pewno jeszcze nie jest tak jak być powinno, bo przesadzałam ją wiosną, ale sądzę, że już w przyszłym roku może być szał ciał. Kwiaty Let's Celebrate w zasadzie nie są maziaste, to raczej efekt jasnej obwódki i białego rewersu płatków.
Jolu, kupowałaś Let's celebrate u Kamili?

Moni - Alania jesteś bardzo miła, ale prawda jest taka, że moim różom do Twoich tak daleko jak kaczce do pawia, albo osiołkowi do rumaka ;:306 Do tej pory nie zasilałam moich róż, ponieważ to były maluchy. W tym roku zapodałam nawóz z naturalnym guano i magiczną siłę... do pomidorów (taki nawóz jest najlepszy, o czym doniosło kilka odrębnych źródeł ;:108 ).
Czy jestem zadowolona z Perełki? Trudno powiedzieć, zaszczyciła mnie dopiero 1 kwiatkiem... Na pewno brak jej bujności
rabatówek, ale tam gdzie rośnie mi nie przeszkadza - obok niej są krzaczaste i maskują jej wielkokwiatowość Obrazek

Moniko - Soczewka ach... pomarzmy razem... ;:170 Powiem tylko tyle: gdybym umiała sama takie skrzynie zbudować, to już bym je miała, tymczasem czekam na wygraną w Lotto (w które nie gram Obrazek)

Dorotko - dorotka350 Lion's Rose w ubiegłym roku (pierwszoroczniak) podobała mi się średnio. Kwiaty miała jakieś bardziej puste i prawie całkowicie białe. Dopiero w jesiennym kwitnieniu pokazała "szampański" środek. W tym roku za to
dała czadu - to jedna z najbardziej obficie kwitnących moich róż :tan No i każdy kwiatek zasługiwał na swoją nazwę:
"champagne moment". Poleciałam do Twojego wątku, żeby zobaczyć fotki Twoich Lionsów, ale coś mało zdjęć im zrobiłaś...
Znalazłam jedno, a na tej podstawie trudno orzekać. Wstaw więcej fotek, może to nie pomyłka?

Ewa - Ewa7 w zeszłym roku zgodziłabym się z Tobą, w tym roku zmieniłam zdanie - Lion's dał popis w każdej wersji ;:180

Maju - majka411 widziałam Twoją Laduree - nie powiem, grzechu warta ;:167 Planuję ją na rabatę słoneczną (ciągle w sferze marzeń, ale to dobrze, bo jest na co czekać ;:183 ) Sommersonne ma kwiat bardzo pełny, ciężki, dlatego na bardziej wiotkich łodyżkach kwiaty mogą zwisać. Cały urok tej róży to kremowe rewersy płatków - jak dla mnie genialne ;:215 Róża zdrowa, w tym roku bardzo się rozrosła, na szczęście nie wypuszcza długich batów. Z Jasminą nadal bez pomysłu...

Aniu - Annes77 uważam, że Sommersonne jest warta szerszego rozpropagowania, to naprawdę świetna róża ;:108

Czekam jeszcze na kilka kwitnień pierwszoroczniaków np. My girl, Kronprinsesse Mary, Glyndebourne, William Shakespeare,
Tickled Pink, Tea Clipper, Blue Girl, Champagne Celebration, Schloss Ippenburg... Tymczasem w Ogrodziu kwitną spóźnialskie panny:
Andre la Notre - ach jak żałuję, że nie jest rabatówką, ciągle mam niedosyt jego kwiatów:

Obrazek
Artemis:
Obrazek
Bordure Nacree
Obrazek
Guernsey - nareszcie Obrazek
Obrazek
Herzogin Christiana
Obrazek
Lady Romantica
Obrazek
Sharifa Asma Obrazek
Obrazek
Savoy Hotel
Obrazek
Pashmina :D
Obrazek
Największa z pierwszoroczniaków - Angie, szaleje z kwiatami aż miło ;:215 Zasłużyła na małą sesję:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tutaj w duecie ze Stefanią
Obrazek
Druga na liście przebojowych pierwszaków - Granny
Obrazek
I takie tam...
Obrazek
Canova
Obrazek
Annemarie's Dream
Obrazek

Obrazek
Ostrogowiec Coccineus - kwitnie non stop, podobno może tak do października :D Zobaczymy...
Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

A mi się Pashmina najbardziej podoba :;230 choć podobno przereklamowana.
Let's Celebrate kupowałam w sklepie na F... ;:223 I z pewnością pomyłka, półpusta, biało kremowa nijak się nie zmieni w pełną różową, o zupełnie innym kształcie kwiatu ;:188 ;:161
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Elwi dobrze,że jesteś i czarujesz swoimi cudnymi pannami ;:333
Guernsey ciekawa róża,moja mamcia ma ją na balkonie w donicy i jak ją zobaczyłam to padłam z wrażenia ;:167
Czytam,że zamawiasz już cebule...no szybka jesteś ;:303

Miłego dzionka :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Mnie przede wszystkim urzekła Angie podobna do mojej Bordure Champagne i uwielbiam ten kolor i kwiat.Narzekasz Elwi na Rhapsody, a ja jestem z niej bardzo zadowolona .Zakwitła jedna z pierwszych i dopiero dzisiaj ścięłam jej ostatnie kwiaty .Fakt ,że w pierwszym roku raczej była na straconej pozycji jednak pomogła perswazja :wink: i niskie cięcie W ogrodzie wciąż kolorowo, bo kwitną lilie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Elwi, kwiatów Lions Rose było raptem trzy sztuki :( ...nie było jak zrobić więcej zdjęć. Powiem jedno...jestem bardzo rozczarowana ;:222 Ta róża zupełnie mi się nie podoba. Może następne kwiaty będą ładniejsze i zmienię zdanie. Na dzień dzisiejszy ona i Chantal Thomas, to dwie debiutantki, które całkowicie mnie rozczarowały :? A może zrobiłam się już wybredna....?
Sharifa Asma ;:167 zgadzam się. Kwiat prześliczny, pachnący i u mnie ciągle tworzy nowe pąki. Jednak dobrze zrobiłam, że w tym roku postawiłam na Austinki. Żadna z nowości mnie nie zawiodła ;:215
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Cieszę się, że już jesteś zwarta, wypoczęta i gotowa do serwowania nam kolejnych cudnych zdjęć. ;:168
Granny, Sharifa Asma, Guernsey to róże na które ostrzę sobie pazurki, poleruję klawiaturę i koszyki sklepów internetowych. ;:183
No i czekam z niecierpliwością na fotorelację Tea Clipper, bo ją też chcę mieć!
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sądzę, że wygrana w Lotto tu jest nie potrzebna, ale bez męskiej pomocy niestety się nie obędzie. Może się doczekamy :D
Elwi pokazujesz piękne róże.
I niesamowicie skromnie dawkujesz sobie przyjemności :;230 Dwieście cebul i to dopiero poczatek ;:224
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Elu, :wit
Te róże to masz zjawiskowe.Takie dorodne i tak ci obficie kwitną.
Masz dobrą rękę do nich.I takie ładne odmiany. ;:333
Czymś specjalnym je karmisz??
I te lilie , umm to też moje ulubione kwiatuchy ;:173
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Andre le Notre - to również jedna z niewielu wielkokwiatowych, które mnie zachwycają ;:215 Widzę u Ciebie sporo nowości różanych w tym sezonie, Elwirko ;:224
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Wychodzi na to, że warzywa trudniejsze są w uprawie niż róże, sadź więc róże bo te widać że zadowolone. Czas na warzywa jeszcze przyjdzie, ja każdego roku sadzę pomidory których nie jem bo zżera je zaraza, w tym roku przykryję folią, może się uda.

A gdybyś miała wybrać tylko jedną różę, to którą byś wybrała?
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Dzisiaj będzie Narzekanie i Marudzenie (tak, tak, z wielkiej litery, bo to Wielkie Marudzenie Obrazek) Pogoda sprzyja "kwaśnym" nastrojom, a mnie dodatkowo dobijają liliowce - i to co dnia od nowa. Zgodnie z nazwą Daylily, trwają jeden dzień i wkurzają mnie jeden dzień Obrazek.Niestety, kolejnego dnia zakwitają następne i znów wkurzają mnie jeden dzień. Tym sposobem chodzę marudna i kapryśna od tygodnia! Sytuację próbowały ratować niezawodne kolezanki z FO: Kogra, Alania, Georginia, którym serdecznie dziękuję ;:196 Jednak nawet ich perswazje wylatują mi z głowy w obliczu paszczaków rabatowych. Dzisiaj rozkwitł kolejny nabytek z wiosny, miał być fioletowy jest... czerwony ;:202 Żeby różowy, to bym przebolała, ale to jest już chyba piąty czerwony! A wszystkie takie same: bez plamek, bez falbanek - łyse pały!!! Klony jakieś czy co?
Zaczęłam podejrzewać, czy to nie sprawka złego uroku Obrazek: kupuję normalne, a jak wsadzę do ziemi zmienia się w czerwone???
Druga opcja - teoria spiskowa. Wrogie siły (bliżej niesprecyzowane) zakradają się nocą do Ogrodzia, wykopują moje cudne odmiany i podrzucają czerwone. W jakim celu? Tajnym oczywiście ;:183 Bo co by to była za teoria spiskowa bez tajemnicy??? I na pewno biorą w tym udział tajne służby różnych państw, a kosmici chichoczą w tle Obrazek.
Jakkolwiek by było, nie poprawia mi to nastroju. Tera bedzie sesja tych, co są OK, tzn. jeszcze nie zostały podmienione :wink: Czerwonym nie robię zdjęć, mam je w nosie!!!

Najładniejszy wg mnie - Big Smile:
Obrazek

Obrazek
Border Music po deszczu jakby ożył, chociaż kolory dalej nieprawidłowe
Obrazek
I jakiś pomyłkowy, czerwonawy, ale nie do końca
Obrazek
Jedyny pretendujący do koloru fioletowego - kolejny NN
Obrazek
Niezawodny od lat El Desperado za 5 zł:
Obrazek

Jolu - April Pashmina jest wyjątkowo fotogeniczna ;:108 Czy przereklamowana? Dla mnie nie, ale gusty są różne. Ja w każdym bądź razie nie rozczarowałam się jak ją zobaczyłam. Natomiast lekko rozczarowałam się Herzogin Christianą - ma mało kwiatów i w dodatku wszystkie wiszą głową w dół. Nie zniechęcam się, w końcu to jej pierwszy rok...
Z Celebrytką masz wszystko OK. Jeżeli kupowałaś w F... to jest to Celebrating Life, a nie Let's Celebrate. To dwie różne
róże, różnych hodowców. Celebrating Life zakwitła mi jednym kwiatkiem i to tak beznadziejnym, że nawet zdjęcia nie zrobiłam Obrazek. Kładę to na karb tego, że musi się ukorzenić i zaaklimatyzować. Poza tym upały i susza nie sprzyjały roślinom. Dla Ciebie odgrzebane zdjęcie Let's Celebrate z pierwszego rzutu i oczywiście Pasminka Obrazek
Obrazek

Obrazek

Aniu - Annes77 z Guernsey jestem bardzo zadowolona, mimo że jest u mnie inna niż u Majki411. Generalnie jestem zadowolona z nowych nabytków i nawet udało mi się skomponować je tak, że nie będę nic zmieniać na nowej różance Obrazek Cebule już zamawiam, bo ja taka niecierpliwa jestem :wink: Dla Ciebie jedna z moich ulubienic - Lacre:
Obrazek

Obrazek

Jadziu - Jakuch Angie to jak na pierwszoroczniaka fenomen ;:215 Tak obficie kwitnie, ładnie się krzewi,cudownie pachnie, że zasługuje na szersze rozpropagowanie. Rhapsody daję szansę na rehabilitację, może w przyszłym roku zmienię o niej opinię. Dla Ciebie bujne klastry Rosenstadt Freising
Obrazek

Obrazek

Dorotko - dorotka350 poczekaj, nie skazuj jej jeszcze na wygnanie Obrazek. Ja w zeszłym roku też byłam nią rozczarowana, za to w tym roku dała popis. Najbardziej szampańskie kwiaty są przed pełnym rozkwitem, później bieleją. Dla Ciebie odkurzone jej zdjęcia:
Obrazek

Obrazek

Aniu - aneczka1979 Granny bierz w ciemno - to super rabatówka Obrazek. Właściwie nie wiem czemu jej wcześniej nie kupiłam... ;:223 Może dlatego, że zdjęcie w sklepie było takie sobie? Fotorelacja Tea Clipper to jeszcze nie tak prędko, na razie panna się ukorzenia i rozrasta, żadnych pączków nie zauważyłam, niestety :( Dla Ciebie Aniu Wedding Bells :wink: :
Obrazek

Obrazek

Monika - Soczewka nie natrząsaj się, bo jestem przerażona czekającymi mnie wydatkami Obrazek. Niestety, jak chcę, żeby był efekt,
to muszę mieć między 300 a 400 cebulek ;:108 Tej jesieni idę w inny styl kolorystyczny - biało-kremowo-żółty. Ciekawe czy taka kompozycja przypadnie mi do gustu... Tymczasem dla Ciebie róże w tejże wersji kolorystycznej - młodziaki Kronprinssese Mary i Lady Romantica
Obrazek

Obrazek

Aniu - anabuko1 dziękuję za miłe słowa ;:196 róże jeszcze nie wszystkie spełniają moje oczekiwania, ale czekam spokojnie, bo to młodziaki. Staram się nie karmić roślin nawozami sztucznymi, bo przestraszyłam się informacji, że po kilku latach tak wzrasta zasolenie gleby, że jest ona praktycznie do wymiany. Dlatego nawozy sztuczne dawkuję bardzo oszczędnie - trochę Azofoski na wiosnę, czasem trochę nawozu do pomidorów, poza tym tylko naturalny obornik lub humus. Lilie uwielbiam i właśnie kilka z nich dla Ciebie:
Obrazek

Obrazek

Moni - Alania w tym sezonie zrozumiałam Twój dystans do wielkokwiatowych ;:108. Są piękne, ale kwiatów jest zdecydowanie za mało...
Mam sporo nowych róż i jestem w większości zadowolona. Są i porażki, ale ponieważ to pierwszoroczniaki z wiosny, to
z opinią się wstrzymam do przyszłego roku Obrazek. Dla Ciebie jedna z moich ulubienic Obrazek Stephanie Baronin zu Guttenberg czyli Stefa z Gutenberga :;230 (mam nadzieję, że Jagis nie czyta - nie chcę się narazić ;:170 )
Obrazek

Obrazek

Uleńko - lawenda Ty to jak gruchniesz, to od razu z kałacha ;:163 I co ja mam odpowiedzieć? Jedna róża... Daj mi czas do namysłu, OK? Na razie mam 6 typów: Cream Abundance, Tea Clipper, Eglantyne, Alexandra Princesse de Luxemburg, Eden Rose i You're Beautiful.
Tymczasem dla Ciebie fotki jednej z nich czyli Oli Luksemburskiej:
Obrazek

Obrazek

A na dobranoc dam Wam po oczach ognistą, krwistą, soczystą, przepaścistą... czerwienią. Wiem, wiem, że to kolor niezbyt popularny na FO, szczególnie dla róż, ale wierzcie mi - takiej świecącej czerwieni ze świecą szukać.
Jest pod każdym względem N I E S A M O W I T A ! Tadam, przedstawiam GRANDE AMORE:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Elwirko, Stephanie to i moja faworytka ;:108 Herzogin Christiana potrzebuje czasu - u mnie drugi ro, kwiaty ma sztywne, ładny krzaczek, kwitnie dobrze, kwiatów sporo. Teraz ma przerwę - zobaczymy jak długą ;:224 Będziesz zadowolona ;:108
Liliowce masz piękne - nie narzekaj ;:196 Ten czerwony nie bardzo, bo ja nie lubię czerwieni i sama gromadzę jedynie białe, różowe, lila, ale ... zawsze możesz się z kimś wymienić :wink:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Aniu - Annes77 z Guernsey jestem bardzo zadowolona, mimo że jest u mnie inna niż u Majki411.

Elwi cześć ;:196
w tym sezonie moje Guernsey miały takie samie kwiaty jak w ubiegłym roku, ale zauważyłam, że kwiaty mają delikatne pastelowe kolory jak jest mniej ostrego słonka.
Jak przyszła fala upałów, to moje w końcowej fazie kwitnienia również dostały tych charakterystycznych rumieńców.
Pashminka jest idealną modelką :;230
Tej jesieni idę w inny styl kolorystyczny - biało-kremowo-żółty.

Zmieniasz kolorystykę w ogrodzie ;:oj
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Elwi pisze:
Druga opcja - teoria spiskowa. Wrogie siły (bliżej niesprecyzowane) zakradają się nocą do Ogrodzia, wykopują moje cudne odmiany i podrzucają czerwone. W jakim celu? Tajnym oczywiście ;:183 Bo co by to była za teoria spiskowa bez tajemnicy??? I na pewno biorą w tym udział tajne służby różnych państw, a kosmici chichoczą w tle Obrazek.
Jakkolwiek by było, nie poprawia mi to nastroju.

Normalnie jakbym Chmielewską czytała! ;:180 Jak bum cyk cyk! Uwielbiałam te jej teorie spiskowe i detektywistyczne zapędy. ;:215

Aż strach się przyznać ale w tym sezonie zdecydowanie więcej czasu spędzam w różanych ogrodach jak w clematisowych. ;:oj Czy to już..?
Wedding Bells jest warta upchnięcia w jeżówki. Koniecznie! :wink:
A Granny biorę w ciemno, tak samo Guernsey, Pashminę, Tea Clipper, Stephanie Baronin zu Guttenberg i Alexandra Princesse de Luxemburg. :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”