Ewo mąż mi skubnął Phantoma. Wygląda na to, że jest żywa! Tzn jest na bank! Tylko ostatni "górny segment" -ten od kwiatu jest suchy. Czyli nad tym co wypuszcza, ma jeszcze 3 poziomy uśpionych oczek. Kazałam mu oskubać, te co wyłażą niżej. I niech się dzieje wola nieba!
...mówisz, że odbije?
Od 3 lat moja hortensja kyushu rośnie w formie drzewiastej. Nic nie robiłem tylko zakupiłem sadzonkę z jednym grubym pędem przy podstawie i jak dotąd cały czas tak rośnie powiększając go z roku na rok . Gdy z czasem zacznie wypuszczać odrosty obok to będę je wycinał. Nic jej nie przycinam.
Witam.Mam hortensję bukietową Sundae Fraise posadzoną w maju.Ma ona tylko 3 pędy około 1 metra wysokości.Na jednym pędzie są już pąki kwiatowe.Mam wielką ochotę poprowadzić ją w formie drzewiastej.Mam pytanie do bardziej doświadczonych czy ta odmiana nadaje się do prowadzenia w tej formie?
Nie wiem czy ta konkretnie odmiana, ale ja wyprowadziłam na pienną Pinky Winky, uznawaną za dobrą na pienną.Jednak nie jestem zadowolona, po kilku latach bardzo osłabła w porównaniu z drugą, która rośnie w formie krzewu.Zdecydowałam się na to dlatego, że posadzona została w miejscu gdzie nie mogła się mocno rozrastać na boki.Wiosną bardzo późno startowała, teraz ma małe listki i kwiatostany.
Sunday frise się nie nadaje bo to miniatura, pinky winky trudno się wyprowadza bo należy do odmian o średniej sile wzrostu. Na drzewkowate wybiera się gatunki o dużej sile wzrostu. Przy odmianach niższych pień musi być krótszy max 80 cm
Dziękuje za informacje.Sunday Frise to miniaturka w takim razie jaka będzie jej wysokość ,bo teraz ma juz dużo ponad metr i tylko 3 gałazki.Jak w przyszołści ją przyciąć żeby mieć ładny krzaczek.
Ja zaczynam wyprowadzać na pienieczku Pink Diamond, to pierwszy rok po przycięciu. Chudzinka. Ale ta moja na razie ma kształt talerza czy parasola i nie rośnie w górę jak wasze.