Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, tulipany i hortensje. 15

Post »

Herbatki Clipper czytam, że są zdrowe i ekologiczne. A te dwie herbaciane filiżaneczki są niezwykłe. Też chcę takie!!!
Proszę o zdjęcie róży w całości, wielkość, szerokość itp. Oj czuję że się złamię i znowu zacznę robić listę na wiosenne zakupy.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj, Wandeczko i pozwól, że się wtrącę z wyjaśnieniem dla Alicji.

Tea Clipper
to nie herbatka, a żaglowiec do transportu herbaty z Chin.
Klipry herbaciane to najszybsze i najpiękniejsze żaglowce w historii. Ich sylwetki pod ogromnymi piramidami żagli stały się inspiracją malarzy i pisarzy. Herbaciany kliper był ostatnim handlowym statkiem żaglowym. Wyparły go parowce.

Pozdrawiam Ciebie i Alicję - Jagi
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Wandziu ,piszesz ,że Geranium Patrycja towarzyszy hortensji ,i bardzo dobry pomysł...pewnie zastosuję takie połączenia...Zestawienia masz bardzo fajnie przemyślane...kwiaty się znakomicie uzupełniają....Róże Kent tez u mnie rosną od wiosny,ale po ostatniej suszy przystopowała ,zakwitła ,ale pędów nie wypuściła...może się coś zmieni po ostatnich deszczach,dotyczy to również innych róż ,które to bidule ,przekwitły i czekam na kolejne przyrosty... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wandziu czy Tea Clipper trzyma sztywno kwiaty? Bardzo mi się podoba ta róża ;:108 , a ponieważ szukam czegoś w podobnym kolorze, to zbieram informacje. Napisz, co o niej sądzisz?
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Wandziu przepiękne widoczki, róże wspaniale u Ciebie kwitną!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

April, to nie jest carex elata Jolu, tylko zwykła Hakonechloa. Wiosną ją dzieliłam, dlatego kępki są stosunkowo małe. Elatę mam gdzie indziej i po zimie jakoś marnie wygląda.
Aneczka, widzę, że Tea Clipper zdobyła wasze uznanie. To faktycznie udana austinka, bo ma sztywne pędy w przeciwieństwie do innych odmian. Kolor delikatny, wszędzie pasuje.
Marzena77, róża Gartenspass należy do powtarzających rabatówek, więc jest godna uwagi, jeśli ktoś lubi dwukolorowe odmiany. :D
123katex, róże same w sobie są piękne to i pięknie wychodzą na zdjęciach :D Niedługo zaczną hortensje, więc też zapraszam.
A_nie, nie mam zbyt dużo zdjęć Tea Clipper, znalazłam tylko takie. Tutaj jest w ostatniej fazie kwitnienia, sięga mi do biustu, właściwie to już przekwita, a więc nie jest jakby podobna do siebie:
Obrazek

JagiS, dziękujemy za wyjaśnienie. Ja nawet nie przypuszczałam, że nazwa tej odmiany z czymkolwiek ma związek. A w ogóle nazewnictwo róż to bardzo ciekawa dziedzina. Właściwie należałoby sprawdzać konotacje każdej z odmian. Może wtedy inaczej byśmy patrzyli na te urocze kwiaty.
Alionuszka, wiesz, to zestawieie Bodziszka Patricia z hortensją jest dobre, lecz ma swoje ale... Ja mam ten bodziszek zestawiony z Limelight, jednak te hortensje kwitną dość późno, akurat gdy Patricia staje się już niewyględna. Lepiej byłoby wybrać wcześniej kwitnącą odmianę. Na przykład White Dome albo Prim'White Dolprim. Wtedy kwitnienia by się zgrały.
kropelka, dzięki, pozdrawiam weekendowo :D
Dorotka, gdybyś mnie spytała o różę Tea Clipper w zeszłym roku, odpowiedziałabym, że właśnie zamierzam ją wyrzucić. Po trzech latach nadal rosła marnie, kwitła pojedynczymi kwiatami, które po dwóch dniach się obsypywały. Dzisiaj Ci powiem, że to piękna róża, jedna z ładniejszych, Jakby w ogóle nie ta sama. Długie, sztywne pędy, kwiaty bogate wielkie, ale nie opadające. Trzymają się długo, cieszą oko. Jeśli zechcesz poczekać cierpliwie na efekty, kup ją sobie, bo warto.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Jak to Wandziu ujęłaś:
wanda7 pisze: właściwie to już przekwita, a więc nie jest jakby podobna do siebie:
[/img]
... ale nadal jest śliczna. I chyba już wiem, że chciałabym ją u siebie. ;:224
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

wanda7 pisze:wagabunda, widziałam twoją Pastellę i życzę jej jak najlepiej. A może dokupisz jej bliźniaczkę do towarzystwa?
Wandziu, taki mam plan, zachwyciła mnie Twoja pastellowa rabata i już dumam, gdzie u siebie mogłabym stworzyć coś podobnego :lol:
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

wagabunda, fajnie, że nie zamierzasz pozostawić Pastelli samotnie. W ogóle jedna rabatówka to żaden efekt. Nauczyło mnie tego doświadczenie i teraz kupuję co najmniej dwie sztuki, a najczęściej trzy.

To może dzisiaj na początek Ballerina ?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przekwitające szałwie też mają swój urok
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Artemis
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To na razie tyle. Zmykam do prasowania, bo już mi się góra tego aż pod sufit zgromadziła :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wandziu ja powrócę do muchówki na liliowcach.
Przyjechała do nas wraz z odmianami sprowadzanymi ze Stanów.
Niestety nic na nią nie działa, żaden oprysk, nawet systemiczny - najczęściej żle zastosowany.
Jedynie można ją ograniczyć przez obrywanie i miażdżenie zdeformowanych pąków kiedy zaczynają rozkwitać.
Właśnie w nich mieszczą się larwy muchówki, które potem wylatują i znowu składają jaja przed zimą na szyjkach korzeniowych.
Robię tak od kilku lat i widzę wyrażne zmniejszenie populacji. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Wandziu, pewnie masz rację, z tym, że pojedyncze róże nie wywierają takiego efektu, jak te sadzone w grupie, ale niestety, tym razem budżet bardzo mnie ograniczał. Na wiosnę nadrobię :;230

PS- masz prześliczne poidełko ;:215
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Róże pięknie teraz dopełniają ogród ;:180 . A ja mam pytanie - masz kilka klonów japońskich. Jak szeroko rosną ich korony i czy pod nimi można coś sadzić :?:
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

R. Ballerina jest urocza z tymi drobnymi kwiatami. ;:333
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Przepięknie wygląda Twoja Ballerina.
Akurat ta róża trafiła ostatnio na moją listę chciejstw.
Patrząc na Twój egzemplarz, jej zakup został ostatecznie przesądzony.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Bardzo dziękuję Wandziu za zdjęcie. Zbliżenia są uroczę, ale szersze spojrzenie na róże bardziej praktyczne.
JagiS pisze:Witaj, Wandeczko i pozwól, że się wtrącę z wyjaśnieniem dla Alicji.

Tea Clipper
to nie herbatka, a żaglowiec do transportu herbaty z Chin.
Klipry herbaciane to najszybsze i najpiękniejsze żaglowce w historii. Ich sylwetki pod ogromnymi piramidami żagli stały się inspiracją malarzy i pisarzy. Herbaciany kliper był ostatnim handlowym statkiem żaglowym. Wyparły go parowce.

Pozdrawiam Ciebie i Alicję - Jagi
Jaga, Clipper to także seria ekologicznych herbatek, które można kupić np. w Almie chociażby taką. Stąd moja uwaga. Już doczytałam, że nazwa tej róży została nadana,by uczcić setną rocznicę śmierci Fredericka Horniman'a handlarza herbaty. Zgodzisz się ze mną, że sportretowane przez Wandę dwa kwiaty przypominają dwie filiżanki herbaty?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”