Coś się dzieje z powojnikiem

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
katj
50p
50p
Od: 6 cze 2012, o 15:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Coś się dzieje z powojnikiem

Post »

Od niedawna mam powojnika, który wsadziłam do donicy. Niestety coś zaczęło się z nim dziać. Tak oto wygląda
Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Coś się dzieje z powojnikiem

Post »

To schnięcie dolnych liści i zasychające plamy na górnych świadczy o nadmiernej wilgoci.Ziemia wygląda też na taką mało przewiewną, czarną, mazistą.Powojnik musi mieć dobry drenaż.Czy w tej dużej donicy są otwory i warstwa drenująca? Nie wiadomo też czy przed posadzeniem korzenie były w dobrym stanie, różnie to w szkółkach i sklepach z tym bywa, szczególnie jak dłużej poczekają na klienta.Najlepiej sadzić wiosną gdy zaczynają wegetację, wtedy widać czy korzenie w porządku i pracują.
katj
50p
50p

Post »

Otwory w donicy są, drenaż też w postaci kamyków. Ziemia ogrodowa kupiona w szkółce. Korzenie chyba były ok, ale tak poprzerastały poprzednią zdecydowanie za małą doniczkę, że musiałam ją rozcinać nożycami.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

To może być powód, przerośnięta do granic możliwości bryła korzeniowa.Trzeba dać mu czas, może dopiero w przyszłym sezonie się pozbiera, a ile nie zmarznie w tej donicy.Czasem jednak takie rośliny zbyt długo trzymane w zbyt małej doniczce są 'zamęczone' i na straty niestety :|
katj
50p
50p

Post »

Poczekam do przyszłego sezonu i zobaczę. Mam nadzieję że uda mi się przezimować powojnika.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak trochę przeschnie, to następne podlewanie przez polanie Dithane'm.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”