Staw problemy i pytania

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
kemi100
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lip 2012, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Staw,oczko 100m?

Post »

Miałby to być staw nad którym bym się relaksował i rybki łapał.Nie ma to być oczko ozdobne tylko staw. I z tego co wiem to pozwolenia nie trzeba mieć bo nie będzie miał dopływów z kanałów czy rzek,jezior państwowych ,tak mi mówił znajomy co wykopał staw na podwórku tylko u niego to inna bajka bo ma podmokły teren.
kemi100
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lip 2012, o 12:20

Re: Staw,oczko 100m?

Post »

Witam ponownie!
Po rozmowach z ojcem dowiedziałem się właśnie że na podwórku mam studnie zabetonowaną która z 20 lat temu funkcjonowała i zawsze była tam woda. Czy jak bym zastosował pompę ze studni do stawu i wodę z dachów i oczyszczalni ekologicznej jak już wspomniałem to wody by starczyło w stawie ?
damiano398
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 mar 2015, o 19:53

Staw problemy i pytania

Post »

Mam staw 5,5x17,5 i max głębokość 1,5m łącznie z warstwą mułu mam tam tylko 1 grążela chyba tak to się nazywa. Moje pytania brzmią
Jak dopowietrzyć staw w najtańszy sposób ?
Jakie rośliny posadzić ?
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Re: Staw problemy i pytania

Post »

Lilie wodne ,pałki ,sit.rośliny pływające(rdestnica).
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

magda1975 pisze:Lilie wodne ,pałki ,sit.rośliny pływające(rdestnica).
Nigdy bym na to nie wpadł ;:222 moim zdaniem moczarka i rogatek. Roślina posiadająca liście na powierzchni wody nigdy jej nie dotlenia. Tylko w pewnym momencie moczarkę i rogatek naprawdę trudno opanować - potrafią być ekspansywne że trzeba się sporo natrudzić aby uwolnić lilie z tych powrozów.
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić!
Moja wizytówka - zapraszam
maro18
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 gru 2013, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lilie wodne być może nie dostarczają bezpośrednio powietrza do wody, ale przez zacienienie ograniczają utratę tlenu w upalne dni i dają schronienie rybą. Ponadto zacienienie pewnej powierzchni ogranicza procesy eutrofizacji.
Dawid89
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2025, o 15:24

Jak poprawić przejrzystość wody w naturalnym stawie?

Post »

Dzień dobry,

Mam staw o powierzchni trochę ponad 1000 m² i głębokości maksymalnej ok. 3 m (średnio ~1,5 m). W stawie żyją ryby (nie wiem dokładnie jakie, bo nie jestem pierwszym właścicielem). Staw był odmulany jakieś 3-4 lata temu. W tym roku dołożyłem napowietrzanie – 2 dyfuzory rurowe po 75 cm, które pracują codziennie po 4 godziny rano i 4 godziny wieczorem. Woda nie ma brzydkiego zapachu, ale jest mało przejrzysta. Zależy mi, żeby poprawić jej jakość i przejrzystość (oczywiście nie musi być kryształowa, ale obecnie jest dość słabo).

Zastanawiam się, co mogę zrobić w rozsądnym nakładem pracy i pieniędzy:
  • Rośliny – myślę o dosadzeniu roślin, tylko nie wiem, czy typowe rośliny podwodne będą się rozwijać przy obecnej słabej przejrzystości.
  • Preparaty do wody – np. Aquabiotyk, ale nie mam pojęcia, czy takie środki faktycznie działają.
  • Rybostan – ryb jest sporo i na pewno obciążają biologicznie staw. Rozważam ograniczenie ich liczby, ale nie wiem, czy istnieje jakiś rozsądny i bezpieczny sposób (chemiczny raczej nie wchodzi w grę?).
  • Filtracja – myślę o własnoręcznie wykonanym filtrze bagiennym. Z pompą w granicach 10–15 tys. l/h byłoby to wykonalne. Nie wiem tylko, czy przy takiej powierzchni miałoby to zauważalny efekt.
Nie mam w tym dużego doświadczenia, dlatego będę wdzięczny za wszelkie rady i wskazówki od osób, które znają się na temacie.
Na zdjęciu staw w obecnej postaci.

Pozdrawiam!

Obrazek

Zdjęcie za duże jak na wymogi forum.
§ 3.7
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 640x480 pix lub 800x600. :idea:
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szwagier na stawie wykopanym na glinie posadził od strony płd-zach trzcinę ale woda nadal jest mętna bo trzyma kaczki.
Czystą wodę można mieć w stawach kąpielowych powstałych na wyrobiskach.
Naturalne oczka wodne posiadają dno muliste i tu można tylko ograniczyć mętność powodowaną przez glony.
Z ryb wyłapałbym karpie, a na ich miejsce wpuściłbym trochę szczupaków.
Większość rośliny oczyszczających wodę jest bardzo ekspansywna a niektóre, np. grzybień gnijąc dają dużo biomasy.
Więcej o korzyściach wynikających z wprowadzenia roślin wodnych jest na https://www.stawykapielowe.com/info/ros ... pielowego/
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Dawid, dosadzenie roślin typu pałka wodna, tatarak, mozga, manna mielec, czy trzcina powinno poprawić jakość wody. Tylko czy aby ten staw nie jest wyścielony folią? Jeśli jest folia, to pałka, czy trzcina są w stanie przebić folię swoimi kłączami - wtedy potrzebne pojemniki, albo osobne bagienko z płytką wodą.
Rośliny będą przerabiać nawóz od ryb w biomasę, ale tę biomasę trzeba skosić w zimie i wyeksmitować poza staw. Podobnie ma się sprawa z filtrem bagiennym - biomasę trzeba by wykorzystać poza stawem, np. jako ściółkę w ogrodzie.

Zmniejszenie ilości ryb i wprowadzenie drapieżników w to miejsce, to dobra opcja, żeby poprawić przejrzystość wody. Zaproś znajomych wędkarzy, to może odłów ryb nastąpi całkiem bezkosztowo i bezproblemowo :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”