Zawsze za krótkie lato cz. 26

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Zawsze za krótkie lato cz. 26

Post »

Witam Was przywrócona światu, bo nad ranem solidna burza przeszła nad moją wsią i niestety prąd zabrała. Jednak koło 10 naprawili i w ogrodzie podlane, a rośliny nawet nie ucierpiały, dodatkowa korzyść nie muszę stać w ogrodzie i lać wody, mogę lać ją w przenośni tutaj :;230

Marysiu to tak jak i u mnie, ja się bardzo cieszę bo to przecież zupełnie inne podlewanie. Róża to Burgund i popatrz jak wygląda po burzy ....niesamowita! Mam do Ciebie prośbę kwitną liliowce z ubiegłorocznych darów i oczywiście bez imion, jeżeli któryś poznajesz a znasz nazwę to proszę o pomoc ;:168 a oto róża!

Obrazek

Iwonko rozumiem Cię i jesteś całkowicie usprawiedliwiona ;:196 Rehabilituj się bo zdrowie najważniejsze :D
Mam dla Ciebie jeszcze inną lilię

Obrazek

Ale już nie wiem czy Mapira czy Dimension ;:oj

Ewuniu nareszcie mi podlało! przeszła gigantyczna chmura nad ranem przed 6. Było ciemno a na tej ciemnej chmurze była jeszcze jedna jakby kolorowa i jak była nad moim ogrodem to ogromne drzewa gięła jak trawki ;:202 Na szczęście szkód nie ma, a jedynie na tarasie zrobiło przemeblowanie, za to ogród napity :D
Moje pierwsze ogórki rok temu (też byłą susza) to były piłeczki pingpongowe ;:306 z ogonkiem!
Mam dla Ciebie mojego faworyta wśród liliowców 'Shuffle the Deck'

Obrazek

Asiu z krzewami owocowymi to już tak jest z latami najlepiej owocują, czasem i po 7 - 8 latach, ale warto czekać ;:333 i warto sadzić dużo, bo po latach można część zlikwidować jako mniej atrakcyjne. Np przy ogrodzeniu rządek krzewów owocowych kolorowo, ozdobnie i praktycznie :D Nie dziwię się chłopcom ja najwięcej owoców zjem z krzaka ;:306 I jeżynę wypatrzą, a borówkę amerykańską to dzieci zjadają najchętniej często ledwo się zaczerwieni ;:306
Ja kupowałam maleńkie krzaczki po 5 zł o OBI posadziłam i za 4 lata mam kilogramy borówek....do zebrania :;230 ale mrożę i całą zimę jak znalazł ;:215
Dla Ciebie mam inne liliowce bezimienne, ale śliczne!

Obrazek Obrazek

Aniu a u mnie prądu przez 4 godziny nie było, ale przynajmniej się wyspałam ;:19 bo cisza w domu i we wsi jak makiem siał ;:306 Ja często dodaję do dżemów takich mniej albo za bardzo charakterystycznych (np. czarna porzeczka, aronia) płatki róży albo plasterki imbiru! pyszne spróbuj może Tobie też posmakuje. Z agrestu na ogół nic nie robiłam, bo go było mało (zjadałam na pniu) albo trochę sobie mroziłam. Placek taki ucierany z olejem i wrzucony agrest był bardzo dobry. W tym roku trzeba było na szybko zebrać to zrobiłam (robię) dżem. Robię kilka dni, bo nie smażę na otwartym ogniu tylko w piekarniku, dzięki temu garnki mam nie przypalone ;:306
Dla Ciebie kolejna lilia!

Obrazek

Trzy razy w międzyczasie traciłam łączność, bo ciągle wyłączają u nas prąd więc najpierw odpowiadam, a potem będą nowości :lol:
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cóż to za piękne kolory lilii ;:oj no i nieodmiennie róże ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kolekcja lilii imponująca :).
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, jak już wiesz, uwielbiam lilie. ;:173
Widzę, że Ty też je lubisz, a już ta błękitna liliowo nakrapiana - oryginalna w swoim majestacie. No, cudowna! ;:77 Na złoty medal.
A tak na boczku - czy znasz może jej imię? Zdradzisz?
Zachorowałam na taką lilię i jedyne lekarstwo .... znasz, oczywiście ...... zakupić! ;:204
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Shuffle the Deck obłędny . ;:138 Czy to pająk :?:
Ten z pierwszej fotki też przypadł mi do gustu ,czy to ten sam .
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

U nas rano też zrobiło się ciemno, że światła trzeba było włączać. Licząc na deszcze szybko poszłam posypać nawozem róże i hortensje, bo z powodu suszy leżały cały czas w pudełku. A tu kilka kropelek i niebo się rozpogodziło.
Mam kilka krzaków porzeczek i agrestów. W tym roku, nawet mają dość sporo owoców. Chciałam już je wyciąć, bo przez 4 lata więcej było z nimi problemów (chore liście, mszyce, gąsienice). W tym roku uganiają się pod owocami, albo się przestraszyły eksmisji albo to efekt braku majowych przymrozków, które do tej pory zawsze u mnie były.
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Marysiu lilię 'Lankon' mam tylko dwie łodygi zżarły ślimaki i 'Kush Maye, też obżarły ;:134
Pięknie zaczynają kwitnienie liliowce na cokół zasługuje Shuffle the Deck jest śliczny ;:138
Deszczyk nam dzisiaj ogrody podlał to wszystko zaraz nabierze wigoru ;:215
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Karolinko jest tyle pięknych lilii że ja mam tylko skromne co nieco :D

Asiu wiesz że teraz kolekcja to wielkie słowo, powiedzmy że mam parę przedstawicielek. Mam również nowe lilie od forumek i te dopiero pokażą swoje piękno :D

Lucynko nie wiem ale chyba chodzi Ci o tą lilię? jeżeli tak to jest Lancon

Obrazek

Już kiedyś miałam kilka lilii, ale niesamowity grad zniszczył rośliny i potem parę lat nie kupowałam, aż do czasu wejścia na FO. Teraz gromadzę je od nowa :D

Jolu tak to pająk od naszego forumowego Emila. Zakupiłam kilka ładnych liliowców, ale potem okazało się że to co kupiłam jako drogie odmianowe są inne to zaprzestałam dalszego kupowania. To już wolę wymiany tylko te kupione muszą się rozrosnąć :D
Nie wiem o którym z pierwszej fotki piszesz?

Alicjo warto mieć krzewy owocowe, a może Twoje osiągnęły swoją dojrzałość i już będą na nich owoce. Wszystkie owoce mają swoje lata i wtedy spadają ceny na rynku i potem nikomu nie opłaca się zbierać czy uprawiać :;230 U mnie więcej rośnie tych krzewów których owoce lubimy, ale po jednym jest z każdego ;:215
Może jeszcze Ci podleje, bo u mnie wygląda że jak to się mówi zaciągnęło się :D

Marysiu moich lilii jakoś ślimaki nie jedzą, ale ostatnio posmakowały im np. chryzantemy i to niestety te uszczknięte ;:14 Liliowce zawsze były moją miłością, więc czekam szczególnie na te nowe (prezenty) :uszy Trochę się ochłodziło to może kwiaty nie przekwitną tak szybko ;:222

Parę dzisiejszych fotografii ;:180

Radość moja dzisiaj była ogromna jak okazało się, że uratowałam mojego Mozarta ;:138

Obrazek

I inne
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy ktoś potrafi rozpoznać hortensję po kwiatku, bo mam ją rozmnożoną z patyczka ;:180

Obrazek

Dziękuję za uwagę i życzę dobrej nocy!
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Floks już kwitnie u Ciebie Marysiu ;:oj
Mój leniuszek jeszcze nie zaczęła ale godecja zaczyna z grubej rury.
Muszę zrobić fotki...
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Chodziło mi o tego .
Obrazek

Hortensja wygląda na drzewiastą Annabell ,albo drzewiastą Grandiflorę .Nie potrafię zapamiętać ,która z nich ma bardziej płaskie kwiatostany .
;:223
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

A jak chodzi o lilię Lancon to kojarzy mi się ona z bajką z dzieciństwa...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aguś zrób koniecznie ;:168 nie mam godecji. A floks ten jeden a inne jeszcze nie, więc może jest wczesny?
A z którą bajką?

Jolu tak to ten sam ;:333 Hortensja bardzo mocno rośnie ma drugi rok i jest sporą 60 -70 cm rośliną :D Może jeszcze pokaże za jakiś czas, dziękuję ;:180
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Marysiu, a Ty masz liliowce ode mnie? Bo nie pamiętam. :;230 W tym roku muszę znowu wykopać, bo niektóre kępy są przeoogromne. Jak zrobię im zdjęcia, to pokażę w swoim wątku i napiszę które z nich są w nadmiarze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu posyłałaś mi minionego lata na pewno ale które nie pamiętam, bo parę osób mi wysyłało. Ja też wtedy posyłałam i był straszny ruch w interesie :;230 Na liliowce jestem zawsze chętna i z tego co widzę to moje też będzie można już uszczknąć :tan Jak Ci się coś spodoba to pisz proszę ;:180
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

;:oj śliczny liliowiec dla mnie , dzięki Maryś . ;:196
czekam na moje co w zeszłym roku posadziłam nie wiem jakie i to czekanie jest cudowne.
Lilie nie wytrzymały patelni, szybko zwiędły. A dzięki FO nauczyłam się rozróżniać lilie od liliowców dla mnie to było wszystko jedno lilie he, he.
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”