Danusia Mój ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Danusia Mój ogród cz.4

Post »

Iwonko, to masz fajnie, moja rehabilitacja przełożona, jak dobrze pójdzie to na jesień.
Szałwię mogę pokazać teraz, a kwiatki jak się rozwiną. Tutaj widać tylko mały fragment.

Salvia officinalis ?Icterina? ? Gold Variegated ? szałwia lekarska, odmiana złota
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Danusiu okazała kępa szałwii ;:63 , a ja dostałam w tym roku szałwię variegatę ale ciemno zieloną.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu, sąsiadka atakuje mnie z tą ciemnozieloną, w ramach rewanżu, ale nie mam pojęcia gdzie ją posadzę. Teraz jak piszę to pomyślałam sobie że pod czerwonym klonem rósł posłonek i w tym roku wymarzł, może tam bym wsadziła, też powinna ładnie się rozrosnąć. Ma ładny kolor liści.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Danusiu,dużo niebieskości masz w ogrodzie,ja też lubię ten kolor,i masz piękne róże,czy do tego syropu z płatków róż to mam wybierać najbardziej pachnące róże i czerwone? ,już nie mogę się doczekać ,kiedy zrobię ten syrop ,bo myślę ,że super smakuje,pozdrawiam i miłego weekendu życzę :wit
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marta u mnie niebieskości z przypadku tak jak fiolety i różowe kolory.jakoś tak wyszło.
Do syropu wybieram róże pachnące, kolor jest nieistotny. Po dodaniu soku z cytryny każdy sok z płatków będzie miał piękny kolor.
Syrop jest pyszny, konfitura zresztą też. Zerwij kilka płatków, skrop cytryną, dodaj cukier, lekko ugnieć w słoiku, wystaw na słońce. Przy tych upałach jak rano nastawisz to wieczorem będziesz miał próbkę tego co zamierzasz zrobić. Jestem pewna że jak spróbujesz to nabierzesz rozmachu.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

DANUSIU u mnie róże już prawie przekwitły ale to co kwitnie zbiorę, zanim to jeszcze zapytam czy w ostatniej fazie przekwitania mam te płatki zebrać, nie ma znaczenia jak róża :?: obecnie w donicy kwitnie mi Alchymist i pięknie pachnie.

:?:
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Krysiu ja zbieram jak się płatki ładnie otworzą, nie czekam do ostatniej chwili.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jakie masz śliczne kloniki, zwłaszcza ten czerwony na tle parzydła wygląda super ;:138 A jakie oczko wodne--b. mi się podoba ;:138 ;:63 pelargonie ;:224
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mysia
200p
200p
Od: 28 wrz 2014, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu zazdroszczę Ci tego deszczu,u mnie od półtora miesiąca nie było wcale ,dzisiaj grzmiało ,ale spadło kilka kropli

i poszło dalej, ;:174 nawet powietrza nie odświeżyło ,a miałam w cieniu 36 st.,teraz jest 30,mam już dosyć,wszystko oklapnięte

,chociaż codziennie podlewane ;:110 dobrze że mam o wiele ,wiele mniej niż Ty bo chyba już bym się poddała ;:202

Ty kisisz ,suszysz ;:333 ,ja mam wiśnie do roboty i nie wiem ;:185 jak się za nich zabrać ;:222 ;:223

zdrówka życzę i normalnej pogody :wit
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Karolinko ;:196
Mysia, u mnie na szczęście dzisiaj ładnie wieje, słonko świeci, w nocy była ulewa. Da się żyć. Ogrodu nie podlewam. Podlewam tylko skrzynie z warzywami i dwie donice. W skrzyniach mam nawadnianie, więc w razie upałów daję radę.
Ja wiśnie dryluję, zasypuję cukrem i odstawiam na kilka godzin. Potem wiśnie upycham ciasno w słoiczkach,( dżemuwkach) zalewam sokiem. Ponieważ soku zostaje dużo to zlewam do słoików, albo butelek. Takie surowe pasteryzuję ok 15 min. Zimą zlewam sok a wiśnie twarde, chrupiące mam do pączków, deserów, ale za zwyczaj po prostu zjadamy prosto ze słoika.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Danusiu ciekawy sposób zaprawianie wiśni. Takie wiśnie pyszne są do muffinek ;:215
A u nas sucho ;:oj
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marysiu, wreszcie jeden dzień było troszkę chłodniej, przez wiatry. Przez dwie noce ładnie popadało, nie muszę martwić się o podlewanie. Dziś zanosi się na porządny upał. Wszystkie okna mam szczelnie pozasłaniane, pozamykane. W domu jak w piwnicy, ale temperatura dobra.Jak wejdzie się z dworu to jak do klimatyzowanego pomieszczenia.
Pomidory i ogórki mam w skrzyniach to muszę podlewać i to konewką bo zawiązały dużo owoców to muszę dobrze dokarmiać. Już nie mogę się doczekać na pierwszego, dojrzałego.
Wiśnie tak robię od lat, nauczyłam się od babci. Spróbuj jeden słoik tak zrobić, a będziesz mile zaskoczona smakiem, chrupkością owoców i ilością soku jaki pozyskasz.
Takie wisienki są doskonałe do mufinek, do dekoracji tortów, do pączków i do czego tam sobie wymyślisz. Moje dzieci jadły prosto ze słoika jak nie chciałam dać słodyczy.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Danusiu :wit Jak ja Ci zazdroszczę deszczu - u mnie od czwartku ponad trzydzieści stopni w cieniu , wszystko wyschło nawet porzeczki są jak ugotowane , jabłonie małe , jabłka wszystkie na ziemi ;:145 róże liście mają żółte a kwiatki wiszą , wszystko nadaje się do wycięcia ;:223 A miałam zerwać kwiatki róż na syrop - to mi szkoda było a teraz i tak nic z nich :(
Popchnij te chmurki deszczowe do mnie ;:180
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oj Tereniu, współczuję z całego serca braku opadów. Wyobrażam sobie jak wygląda ogród. Ja się zagapiłam i kiwi dziś zaczęło zrzucać owoce. U mnie dwie noce pod rząd były opady, ale i tak to zdecydowanie za mało. Dziś czekam na burzę, albo chociaż jakiś deszczyk. Zrobiło się parno, duszno, może coś spadnie. Teraz z kolei latałam z opryskiwaczem i zabezpieczałam rośliny przed wszelką zarazą. Przy takiej pogodzie to i przędziory i mszyce zaczęły wyłazić, jak spadnie deszcz to jakaś zaraza może się przyczepić. 18 l płynu wypryskałam, a eM chodził z wężem i nawadniał co niektóre rośliny. Rano i wieczorem trochę wychodzę do ogrodu, ale większość czasu spędzam w domu, aż szkoda lata, ale w taki upał inaczej się nie da.

-- Wt 07 lip 2015 21:13 --

No doczekałam się , pada, i bardzo się ochłodziło. Tereniu, jak bym mogła to podesłałaby troszkę.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Danusiu i u mnie dzisiaj troszkę popadało z czego się bardzo cieszę :D ale część kwitków ususzona , nadaje się tylko do wycięcia już nie odżyją .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”