Ogród Andzi cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogród Andzi cz.3

Post »

Lady-r ;:167 deszcz popadał ale niewielki...teraz jest bardzo sucho. Wieczorem trzeba biegać z konewką i niektóre rośliny podlewać.
Żylistek, języczki, leszczynowiec są w opłakanym stanie...deszcz jest potrzebny na siłę.
Madziagos ;:167 skalniak wyłożony jest agrotkaniną, tkanina ogranicza nieco chwasty...mchy, skrzyp, kończyna rosną sobie w najlepsze. Odchwaszczać trzeba wszystko co jakiś czas.
Mariolko ;:3 nie jest tak źle jak piszesz, róże pięknie Ci kwitną...pamiętaj tylko o kopczykowaniu na zimę. Na wiosnę jak coś umarznie to obetniesz, z pod kopczyka na sto procent wyrosną nowe pędy.

Dorotko ;:196 krople na różach to deszcz. Róże są też podlewane dodatkowo konewką, żeby jak najmniej zmoczyć liście. Na tych z marketu, widać brązowe plamy...nie jest tragicznie ale plamy są widoczne. Miedzian coś tam przyhamował ale niewiele.

Madziu ;:167 skalniak też jest pracochłonny ciągle coś jest do usunięcia, chwasty oczywiście rosną...najważniejsze :wink: kawałek jest poprawiany...potrzebuję nowych roślin ;:108 na razie brak czasu na wyjazdy...z internetu boję się zamawiać, wolę naocznie zobaczyć jak jakaś roślina wygląda.

Kilka migawek z ogrodu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Róża z Flor...miała być Nina Renaissance jest całkiem coś innego.
Obrazek

Obrazek
Marketowa NN
Obrazek
Marketowa Sylvia zgodna z opakowaniem.

Obrazek

Obrazek
Marketowa NN
Obrazek
Marketowa Mister Lincoln
Obrazek
Flor...AUScot...miała być biała jest inna ładniejsza ;:215
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piszesz o bundzie czy ini? Jeśli to pierwsze to jestem w szoku. Napisz do nich, na pewno przyślą to co miało być. Nie robią z tym żadnego problemu.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A u mnie w tym roku nowa róża z dobrej firmy niby się przyjęła, bo puściła liście, a potem je zwinęła i zaschła. ;:202 Teraz na innej starszej zżółkły liście do połowy coś ja tracę cierpliwość na te piękności. :twisted:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ślicznie u ciebie w ogrodzie :)
Aniu, ja też we Florib.. kupowałam Ninę Rennaisance i wszystko jest, jak miało być. To porządna firma, a pomyłki zdarzają się wszędzie. Czy to nie jest przypadkiem Red Leonardo da Vinci?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu ;:196 róż nie będę reklamować...pomyłki się zdarzają, pozytywne. Tymi różami jestem zachwycona, dwie jeszcze nie kwitną...czekam z niecierpliwością na kwiaty.

Lady-r ;:167 jestem zaskoczona że róża padła, inne rośliny widać że wspaniale Ci rosną. Nie mam dużo róż, w przeciągu kilku lat padła tylko róża szczepiona na pniu...umarzła, wyskoczył niespodziewany przymrozek taki jednodniowy -15*C. Miniaturkę też uśmierciłam z własnej winy, rosła zagłuszona przez większe rośliny...z braku światła, wody i przewiewnego stanowiska uschła. Pozostałe jakoś dają radę, w tym roku...rosną jak szalone.

Wandziu ;:167 pod tą nazwą figurowały dwie róże, jedna biała druga taka jak na foto...zamówiona była biała, przysłali tę drugą. Z czego też bardzo się cieszę, jest śliczna.

Obrazek

Obrazek
Aparat uchwycił na tej fotografii oryginalny kolor.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Coś innego....
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Szkoda że to pomyłka a nie zamówiona celowo róża. Jest tak piękna że chętnie bym ją zakupiła gdybym znała nazwę. Faktycznie trafiła Ci się piękna pomyłka. Jest w kolorze który ostatnio bardzo mi przypadł do gustu.
Lilie prześliczne, liliowiec też. A to różowe kwitnące to krzew Mojżesza?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu ;:196 Krzew Mojżesza rośnie w ogrodzie, kwitnie na biało...o jaka roślinę pytasz, na ostatnich foto są róże i tawułka, lawenda, ostróżka :?:

Bukiety układane na kursie florystycznym...połączone są rośliny ogrodowe, szklarniowe...kwitnący koper z warzywnika...prace mojej córki.

Obrazek

Obrazek

Jeszcze jeden układany na okrągło...fajna technika, bukiet postawiony na stole stoi równo nie przewraca się...nie potrzebny jest flakon ;:224

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aniu cudne bukiety robi Twoja Córka. ;:167
Kto by pomyślał, że zwykły koper można użyć do dekoracji. Zaciekawiły mnie bukiety, jak mówisz bez flakonu. ;:oj
Napiszesz o tym coś więcej?
Róże masz piękne i zdjęcia także. Twój aparat bardzo ładnie kolor czerwony uchwyca, ja mam z tym problemy. :)
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu piękne bukiety ;:63 Ja się cieszę jak koper urośnie obok róż,to super dodatek i nie pozwalam wyrywać do ogórków ;:oj
Pomyłkowa róża bardzo ładna,ciekawe jak się nazywa :uszy
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Sąsiadko u Ciebie nie widać suszy-podlewasz?
My wczoraj podlewaliśmy żurawki już drugi raz ale dzisiaj nareszcie zebrało się i pada.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taju ;:167 nie wiem czy potrafię dobrze wytłumaczyć, ale spróbuję :oops:
Po pierwsze kwiaty powinny mieć mniej więcej jednakową wysokość, trzeba je od dołu oczyścić z liści...liście zostawione gniją w wodzie.
- przygotować coś nierozciągliwego do związania
-ostry sekator...nożyczki się nie nadają miażdżą pędy
-bazową roślinę, musi być sztywna...w bukiecie posłużyła lilia

Obrazek

Obrazek
Bukiet układa się trzymając w dłoni
prosty gruby pęd to lilia, powinna być z prawej strony...z lewej strony po kolei dokłada się kwiaty...
Obrazek
łodygi na dole nakładane są na siebie pod minimalnym skosem...
Obrazek

Obrazek
Przypominam kwiaty kładzione są tylko z lewej strony...
Obrazek
Hi, hi słuchał wykładu z wielką uwagą...

Obrazek

Bukiet trzeba solidnie związać...na ok. 2 cm szerokości...sznurek nie spełnił zadania trzeba było poprawić wstążką...są specjalne taśmy , nie wiem dokładnie jak się nazywają...coś podobnego do taśmy klejącej...

Obrazek

uciąć równo u dołu...
Obrazek
potem ścisnąć dłonią dolną część i postukać kilka razy z blat jak coś wystaje za dużo od dołu zostanie wyrównane...
taki wyszedł :wit sam powinien stać, oczywiście potem trzeba go postawić do wody
Obrazek
Co do koloru czerwonego, też nie wychodzi taki jak powinien.

Ania róża to angielka nazywa się AUScot.

Jolka ;:167 podlewam, ale nie wszystko...kwiaty róż utrzymują się tylko przez trzy dni...popadało, dokładnie to zwilżyło tylko liście...jest coraz gorzej. Rośliny lubiące wodę usychają na pniu, lilie mimo podlewania też usychają...hortensje, róże, różaneczniki, klemki trzeba też podlewać...nie za wiele się to zdaję, wyglądają coraz gorzej.
Żurawki u Ciebie nie mają najlepiej...słonko z tego co pamiętam do nich dociera...plus świerki, makabra...Jolka podlewaj, szkoda by było żeby uschły ;:185
Kilka foto z ogrodu, kochani floksy, ostróżki dopadła szara pleń...płakać się dosłownie chce :| Róż codziennie są podlewane, kwiaty szybko przekwitają.
Obrazek

Obrazek

Ratibida
Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, jaki fajny kurs florystyczny. Dziękuję, ja również z wielką uwagą odczytałam :uszy
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Aniu dziękuję bardzo. ;:196 Skomplikowane to, żeby dobrać kwiaty, żeby bukiet się nie przechylał. Tylko, że ja myślałam, że one zupełnie w wazonie nie będą. :oops: Moje floksy podsychają od dołu, a na liliowcach żółkną liście.
Dobrze, że w końcu popadało i ochłodziło się. A u Ciebie popadał spokojny deszczyk? :)
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, świetne te bukiety :) U mnie też sporo roślin upały zniszczyły. Najbardziej ucierpiały... domowe. Upaliło mi fiołki afrykańskie, padły surfinie na balkonie :(
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”