Marzeno tych środków jest sporo,starsze to amistar, brawo biosept,i inne ale mamy juz nowsze takie jak falkon ,dithane, można je łączyć.Najlepiej to trzeba pamiętać aby nie zostawiać starych liści na zimę liście liliowca mocno przyciąć na zimę,starać się zarażone liście palić nie na kompost, a wczesną wiosną już kiedy wychodzą nowe sadzonki te środki stosować.Dobrymi srodkami tez są previcur i biosept.wczesną wiosną kiedy jeszcze nie wyszły to nawet miedzianem i to mocnym bym opryskał.Rdza to grzyb z rodziny workowców -cladosporium gracile,i na takie szukaj w necie informacji.Niestety dziś te środki bardzo szybko się zmieniają ale na plus.Dithane neo tec to środek działający na kilka sposobów i nie ma aż takiej konieczności zmiany na inne bo grzyb się uodparnia na dany środek po kilku opryskach.Tadeusz
No to i ja wstawię swoje...
Prawdopodobnie Something Wonderful
Summer Wine
kolor podobny do Summer Wine, kwiaty duże, ale ma jasne smugi wzdłuż płatków i jaśniejsze centrum
Jeden z moich ulubionych - kolor jasny, lekko cytrynowy. Barwa na żywo jak róża Pilgrim, śliczny Kwiaty ma nieduże, na smukłych, wysokich łodyżkach, obficie kwitnie. Ktoś wie jak się nazywa?
Moi Drodzy dziś przepięknie zakwitły siewki.Niestety nie miałem czasu aby wcześnie pojechać i zrobić fotki.Grzejące słońce bardzo szybko wypaliło te najpiękniejsze ciemne.No ale pozostałe szalały.Miałem dziś gości.Ania55 i Mila chciały koniecznie zobaczyć siewki więc pojechaliśmy na drugi koniec miasta.Kilka fotek.Na pierwszej siewka po Hemanie.
Przepiękne są Wasze siewki, aż miło się je ogląda i do nich wzdycha
U mnie kwitnienie właśnie się rozpoczęło, ale na pewno jeszcze długo potrwa, wiele liliowców dopiero robi pąki...będzie co pokazywać.