Monika,czy możesz mi podać na PW swój przepis na drożdżówkę?monika pisze:robię najlepszą drożdżówkę na świecie![]()
Chleb żytni domowy na zakwasie
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3475
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Elbląg
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Aniu a nie doczytałaś, że robię ją na oko?
Ale obiecuję, że jak będę robić to spiszę ile, co i jak jeśli Ci zależy i tu umieszczę http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=405


Ale obiecuję, że jak będę robić to spiszę ile, co i jak jeśli Ci zależy i tu umieszczę http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=405

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Ja też poproszę przepis na najlepszą drożdżówkę na świecie 

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Witam 
Teraz jest wspaniały sezon na wypieki drożdżówki, a do tego świeże owoce
Ja właśnie wpadłam w ich wypiek i pozwalam sobie zaprosić chętnych po świetny przepis
na moim "apetycznym" wątku - rewelacyjny smak i zawsze wychodzi
W przyszłym tygodniu i Ja upiekę chlebek żytni, mniam...
Pozdrawiam Ania

Teraz jest wspaniały sezon na wypieki drożdżówki, a do tego świeże owoce

Ja właśnie wpadłam w ich wypiek i pozwalam sobie zaprosić chętnych po świetny przepis
na moim "apetycznym" wątku - rewelacyjny smak i zawsze wychodzi

W przyszłym tygodniu i Ja upiekę chlebek żytni, mniam...
Pozdrawiam Ania
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- TomekD
- 200p
- Posty: 281
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Poznania
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Trafiłem tutaj przypadkiem po lekturze wątków pomidorowych i czytam z zainteresowaniem.
Moje chleby właśnie wyszły z piekarnika i stygną:

(kliknij na obrazku aby powiekszyć)
Minęło 5 lat z okładem od kiedy piekę czysto żytni chleb na zakwasie.
Na początku eksperymentowałem.
Przepisów jest mnóstwo, wyszło mi jednak że im mniej składników a więcej ciepliwości tym jest smaczniej.
Na dzisiaj składniki to mąka, woda, sól i własny 5-letni zakwas oraz dużo poświęconego czasu.
Do tego siemię lniane po połowie zmielone i druga połowa pełne ziarna.
Zwykle piekę 3 bochenki, jeden bez przypraw, drugi z kminkiem, trzeci z kolendrą.
Proporcje: 400g mąki żytniej 720, 400g zakwasu (hydracja 100%), 100g siemienia lnianego.
Piekę w keksówkach 30x12 cm.
Zakwas prowadzę metodą 3 fazową no i tutaj trzeba na to wszystko poświęcić 24h.
Nie ma zmiłuj - albo będzie smacznie albo szybko i byle jak.
Pozdrawiam piekarzy amatorów a tych którzy jeszcze nie próbowali zapewniam że warto spróbować
Moje chleby właśnie wyszły z piekarnika i stygną:

(kliknij na obrazku aby powiekszyć)
Minęło 5 lat z okładem od kiedy piekę czysto żytni chleb na zakwasie.
Na początku eksperymentowałem.
Przepisów jest mnóstwo, wyszło mi jednak że im mniej składników a więcej ciepliwości tym jest smaczniej.
Na dzisiaj składniki to mąka, woda, sól i własny 5-letni zakwas oraz dużo poświęconego czasu.
Do tego siemię lniane po połowie zmielone i druga połowa pełne ziarna.
Zwykle piekę 3 bochenki, jeden bez przypraw, drugi z kminkiem, trzeci z kolendrą.
Proporcje: 400g mąki żytniej 720, 400g zakwasu (hydracja 100%), 100g siemienia lnianego.
Piekę w keksówkach 30x12 cm.
Zakwas prowadzę metodą 3 fazową no i tutaj trzeba na to wszystko poświęcić 24h.
Nie ma zmiłuj - albo będzie smacznie albo szybko i byle jak.
Pozdrawiam piekarzy amatorów a tych którzy jeszcze nie próbowali zapewniam że warto spróbować

pozdrawiam, Tomek
- Manuela
- 100p
- Posty: 163
- Od: 6 mar 2015, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Tak mnie zainspirowało, że robię zakwas na chlebek. Czy wyjdzie? Zobaczymy 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
- Manuela
- 100p
- Posty: 163
- Od: 6 mar 2015, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
- BozenaX
- 200p
- Posty: 267
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie/okol. Szczecinka
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Mnie zainspirowało 8 lat temu. Każda sobota to pieczenie chleba. Nawet wybudowaliśmy piec chlebowy w ogrodzie. Za około 3 tygodnie będę mogła w nim coś upiec. Już nie mogę się doczekać.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Bożena a możesz pochwalić się tym piecem - marzy mi się taki 

- TomekD
- 200p
- Posty: 281
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Poznania
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Dawno nie zaglądałem, jak widzę nie tylko mnie dopadło i trzyma
Manuela,
Napiszesz jak się udało ?
BozenaX,
Prawdziwego pieca pozazdrościć. Niestety, sam nie mam warunków aby się pokusić o jego posiadanie.
Za to moi znajomi taki sobie postawili.
Jako że nie mieli żadnego doświadczenia z wypiekiem chleba na początku trochę wspólnie próbowaliśmy go opanować.
Nie chcę krakać, ale będziesz potrzebowała paru prób aby z piecem przynajmniej z grubsza się zaprzyjaźnić - jak mocno i długo nagrzewać, kiedy gotowy do pieczenia.
W sumie to mnóstwo radości i doskonała zabawa, a na tak smacznie spieczoną skórkę jak z takiego pieca w piekarniku nie ma szans.
Już po pieczeniu chleba można upiec w nim mięso - w niskiej temperaturze i długo (moje drugie kuchenne uzależnienie). Takie sous-vide retro. Kto nie próbował, nie wie co go omija

Manuela,
Napiszesz jak się udało ?
BozenaX,
Prawdziwego pieca pozazdrościć. Niestety, sam nie mam warunków aby się pokusić o jego posiadanie.
Za to moi znajomi taki sobie postawili.
Jako że nie mieli żadnego doświadczenia z wypiekiem chleba na początku trochę wspólnie próbowaliśmy go opanować.
Nie chcę krakać, ale będziesz potrzebowała paru prób aby z piecem przynajmniej z grubsza się zaprzyjaźnić - jak mocno i długo nagrzewać, kiedy gotowy do pieczenia.
W sumie to mnóstwo radości i doskonała zabawa, a na tak smacznie spieczoną skórkę jak z takiego pieca w piekarniku nie ma szans.
Już po pieczeniu chleba można upiec w nim mięso - w niskiej temperaturze i długo (moje drugie kuchenne uzależnienie). Takie sous-vide retro. Kto nie próbował, nie wie co go omija

pozdrawiam, Tomek
- BozenaX
- 200p
- Posty: 267
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie/okol. Szczecinka
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Mój piec został ukończony kilka dni temu. Brakuje jeszcze zadaszenia. Teraz czas na wygrzewanie Zdjęcia wstawię jak trochę przy nim posprzątam, a będzie to dzisiaj (sprzątanie). Tomku, zdaję sobie sprawę z tego że będę go musiała "wyczuć" ale jestem uparta i mogę poświęcić kilka bochenków. Na początku zacznę od pieczenia pizzy, mięsa i chleba drożdżowego. Obok pieca jest wędzarnia, jutro pierwsze wędzenie: schab, boczek udka. Do tej pory wędziliśmy w beczce 200 l. Wędzarnia nie ma jeszcze drzwi, stolarz wziął wymiary i cisza. Zrobimy na jutro prowizoryczną zasłonę z płyty Zdam relację.
- BozenaX
- 200p
- Posty: 267
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie/okol. Szczecinka
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Nie posprzątałam, ale w chwili wolnej na śniadanie w pracy, podjechałam do domu i zrobiłam kilka zdjęć:
Tak jak pisałam budowa nie zadaszona, ale piec zaczynam osuszać od jutra, wędzenie tez jutro. Dyfuzor dymu już zrobiony. Myślę że będzie ok. Trzon pieca ma wymiar 80x60 cm
http://naforum.zapodaj.net/e92be997b5f5.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/700763602fb9.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/97cc40c17a8c.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/de6a7654a286.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/87054dccdae8.jpg.html
Pozdrawiam Bożena.
Tak jak pisałam budowa nie zadaszona, ale piec zaczynam osuszać od jutra, wędzenie tez jutro. Dyfuzor dymu już zrobiony. Myślę że będzie ok. Trzon pieca ma wymiar 80x60 cm
http://naforum.zapodaj.net/e92be997b5f5.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/700763602fb9.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/97cc40c17a8c.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/de6a7654a286.jpg.html
http://naforum.zapodaj.net/87054dccdae8.jpg.html
Pozdrawiam Bożena.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Piec świetny - taki właśnie mi się marzy.
Trzymam kciuki za pierwsze wędzenia. Czekam na relację

Trzymam kciuki za pierwsze wędzenia. Czekam na relację

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2518
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Jeśli na ostatnim zdjęciu to są drzwiczki do paleniska to sa one zdecydowanie za małe by prawidłowo wędzić w wędzarni 

- TomekD
- 200p
- Posty: 281
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Poznania
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
To chyba drzwiczki pieca tylko są.
Może się mylę, ale chyba piec i wędzarnia Bożeny to wspólna zabudowa jednak nic więcej ich nie łączy. Wydaje mi się że trudno byłoby technicznie połączyć akurat te dwa w jedno - inne wymagania.
Na zdjęciach może tylko brakuje widoku dolnej części gdzie palenisko wędzarni ?
Może się mylę, ale jak będzie obiecana relacja to pewnie się wyjaśni - czekamy
Może się mylę, ale chyba piec i wędzarnia Bożeny to wspólna zabudowa jednak nic więcej ich nie łączy. Wydaje mi się że trudno byłoby technicznie połączyć akurat te dwa w jedno - inne wymagania.
Na zdjęciach może tylko brakuje widoku dolnej części gdzie palenisko wędzarni ?
Może się mylę, ale jak będzie obiecana relacja to pewnie się wyjaśni - czekamy

pozdrawiam, Tomek