Olu trawy się dobrze ukorzeniły od ubiegłego roku i zdominowały liatry, które posadziłam między nimi. Nie wiem czy zakwitną. Pewnie czeka mnie przesadzanie wiosną.

Rodzina szpacza, która ma u mnie swoje terytorium, codziennie szuka pożywienia na rabatach. Kora i gleba rozgrzebana, szczególnie przy kostce.

Już nawet przestałam codziennie dokładnie sprzątać. Dojrzałe borówki już z jednego krzaka zjadły. Reszta dla nas.

Dla Ciebie drobnolistny miskant Beauty Queen z jeżówką.
Krysiu zagapiłam się wiosną i nie zaplotłam hortensji gałązek, żeby kwiaty były wyżej. Próbowałam to zrobić dwa tygodnie temu, ale już mocno zdrewniałe i nie chciałam połamać. Będzie pewnie w takiej formie.

Też wychodzę z założenia, że takie eksperymenty nic nie kosztują, można się pobawić. Anabelka na pniu cały czas kwitnie, żadna gałązka się nie złamała, a kwiaty nie są tak duże, jak u formy krzaczastej.
Paulinko może jednak domieszać lawendzie trochę lepszej ziemi, jak się ukorzeni dobrze z pewnością będzie kwitła corocznie.

Siatkę kupiłam już w zeszłym roku. M tylko z profili aluminiowych zrobił słupki i naciągnął sznurek, żeby siatka nie opadała między nimi. Na razie się ciesz, jak dojrzeją i ptaki się dowiedzą w jeden dzień zjedzą. Może masz nornice, jak ja.

Posadziłam z pięćdziesiąt lilii, kilka zjadły, ale reszta kwitnie. Lawenda i lilie dla Ciebie.
Aniu u mnie lawenda wszędzie. Jak mi się udało wysiać i jeszcze ukorzenić ze ścinków, to w większości powędrowała na rabaty. Ja już nie mogę się doczekać na koniec eksperymentu z doniczką na pędzie hortensji.

U mnie też werbena kwitnie, mam na każdej rabacie i w truskawkach.
Martuś w ubiegłym roku szpaki w jeden poranek zjadły większość dojrzałych borówek.

W tym nie chcę się dzielić. Lawendę sadź, masz duże doświadczenie, z pewnością przygotujesz jej dobre stanowisko, a ona odwdzięczy się kwitnieniem. Ja uwielbiam przechodzić koło niej, każde dotknięcie powoduje, że rozsiewa piękny zapach. Jeżówek coraz więcej kwitnie.
Alba
Hot Papaya
NN
Marysiu wszyscy moi sąsiedzi, jeśli mają borówki, to zakładają siatki. Sarny piękne zwierzęta i wiedzą co dobre, niestety ogrodnikom nie musi się to podobać. Pęcherznica musi być na pniu, bo rabatka za garażem ma tylko 50 cm szerokości. Mam pełno własnych siewek, to eksperymentuję. Jak się nie sprawdzi, to wykopię, będzie miejsce na coś innego.

Borówki smakują ptakom tylko dobrze dojrzałe, może jeszcze się nie dowiedziały, że u Ciebie już takie są.
Mam dość upału. U nas apelują o niepodlewanie ogródków, bo straszna susza.

Nie wyobrażam sobie co będzie, jak nie spadnie deszcz, już kilka roślin straciłam. Dziś ładnie wybarwione czosnki główkowate w roli głównej. Trzmiele je kochają, są ich dziesiątki na jednej kępce.
Marketowe róże.
Kleome ciernista
Złocienie pod klonem najładniej kwitną, mają trochę cienia i z Red Baronem na czerwonej rabacie.