Ogród zielonej cz II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej cz II

Post »

Soniu spacerek odbyłam .
Powojniki i lawenda mnie urzekła i to w takiej ilości. ;:215 Lilli też masz sporo. To i zapachy w ogrodzie muszą być cudne.
Czytam,że nadal podlewasz. Nic Ci nie popadało? U mnie były deszcze,ale już bardzo sucho i też podlewanie to codzienność. ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Olu jest tak upalnie i sucho, że na części ogródka tylko nawadnianie kropelkowe daje radę. Włączam na 4 godziny, ale tam gdzie nie mam inna metoda się nie sprawdza. ;:222 Wakacjusze się cieszą, a my. ;:145 Sprawiedliwie byłoby nocą deszcz, a w dzień słońce. :D

Alu dzięki, ;:196 Lilie pachnące dopiero zaczną się rozwijać, ale lawenda pięknie pachnie. Niestety od 27 maja nie spadł deszcz. Najgorsza skarpa od południa, podlewam tylko z węża, a to nic nie daje bo woda spływa. Muszę spulchnić glebę, bo tu nasypane gliny i zrobiła się skała. Mam tam posadzone młode rośliny i tylko jakąś małą drapaczką to mogę zrobić, a to 25 m długości i 1,5 szerokości. ;:202
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

niebieski zawilec piękny.
Ja tez je lubię :)
Lilie jak kwitną i róże o jest wyjątkowo pięknie, prawda??
Moje jeżówki mniej są rozwinięte.
Ostróżki jednoroczne ślicznie wygladają.Siałaś je.Czy juz same się wysiewają?
Sporo ich masz ;:108 ;:108
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

A dlaczego ja jeszcze nie mam niebieskiego zawilca? I kolejne chciejstwo gotowe ;:306
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu, a co to za pęcherznicą te liście na ciemnych łodyżkach?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu zawilce sadzę co roku, nie przeżywają zimy. ;:174 Jakoś marnie rosną, z kilkunastu posadzonych, chyba pięć rośnie, a dwa kwitnie. Ostróżki jednoroczne to samosiejki z kilku podarowanych sadzonek. Rosły sobie spokojnie, bo rabata do przeróbki wiosną. Coraz więcej lilii kwitnie i róże Pink Peace zaczynają powtórnie. Znowu trafiły na upały i kwiatami długo się nie nacieszę, szybko przypala im płatki. ;:222

Obrazek

Małgosiu sadzę zawilce ze względu na piękny kolor, ale nie chcą się zadomowić, kwitną też słabo. ;:160

Zuza za pęcherznicą rośnie języczka. Nie mam pojęcia jaka, bo dostałam jesienią malutką sadzonkę. Ta rabata jest przechowalnią, bo to wąski pasek koło kompostownika za garażem. Rosną tam rośliny, z którymi nie wiem co zrobić lub nie wiem jak się nazywają.

Upał dziś niesamowity. Znowu tylko podlewanie w ogrodzie. Czeka mnie wsadzanie kilku nabytków, ale lepiej im w doniczkach w cieniu. Trawa kanarkowa na skarpie nawet przyzwoicie wygląda, mimo upałów.

Obrazek

Jeżówki na rabacie przed radykalnie ciętymi cisami.

Obrazek

Rabata przed wysokimi miskantami zarosła byle czym i nie straszy gołą glebą.

Obrazek

Marketowa róża będzie miała sporo kwiatów. Jak zakwitnie muszę wstawić do identyfikacji.

Obrazek

Dwuletnia Anabelka na pniu nisko zwiesza kwiaty.

Obrazek

Fasolka kwitnie, będzie kolejna własna jarzynka.

Obrazek

Borówki dostały ochronę, bo szpaki były szybsze od nas.

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Piękną masz tą rabatę z tymi wysokimi trawami.
Szpaczki chcą ci pomagać w zbiorach ;:306 dobrze że im zabroniłaś.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witaj Soniu ;:196
Ładnie się zapowiada Twoja Limelight na pniu. Czy planujesz dopleść z tych nowych pędów trochę pnia na podwyższenie ?
Moje bedą miały trzeci sezon - lubię takie zabawy, doświadczenia bo materiał własny więc strat jakby co nie będzie ale doświadczenia zostaną. Chciałabym aby te małe "hortensjowe drzewka" miały o 50% mniejsze kwiaty niż krzewy normalnie prowadzone bo normalnych rozmiarów wyglądają czasami nienaturalnie czyli mniejsze kwiaty a więcej sztuk na krzewie ... ;:131
Rabata ze strzyżonymi bukszpanami i mnie wpadła w oko - kompozycja wyjątkowo udana.
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Ach ta Twoja lawenda Soniu, moje nie wiele urosły, a mieszkam z 500m od piaskowni, więc piaski u mnie to codzienność, ale chyba się Lawendzie nie podobają..... ;:222

Patent z siatką na szpaki, chyba sobie podkradnę, widziałam u sąsiadki jak kradły czereśnie, w kilka dni nic nie było, a czereśnie nie zdążyły urosnąć. Póki co borówki zielone na krzakach niezmiennie.

Ciągle się zastanawiam czemu u mnie wszystkie lilie się zbuntowały i żadna się nie pokazała :(
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu uwielbiam lawendę, a Ty masz jej pod dostatkiem :D
Spróbuję ukorzenić hortensję Twoim sposobem.Dzisiaj jak pojadę na działkę i nie zapomnę włożę do doniczki pęd.
Werbena kwitnie u mnie,ale cudna jest...

Pozdrawiam serdecznie :D
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

witaj Soniu,ja też zakładam siatki na borówce,bo nic by nie zostało,,w tym roku borówki zatrzęsienie ,ale i w tamtym zebrałam 50 kg,lawenda cudna ,ale może i u mnie będzie lawendowa rabata bo zlikwidowali piaskownicę i został taki kwadracik z piaskiem i tak wymyśliłam ,że tam będzie lawenda,ale teraz boję sie przesadzać na te upały ,jeżówki takie u Ciebie pospieszne ,u nie jeszcze im daleko do kwitnienia,pozdrawiam i miłej niedzieli ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U mnie siatki na róże pozakładali sąsiedzi przy głównej alejce przed sarnami...Jednego dnia zdjęli a rano nie mieli ani jednego pąka na różach żółtych,których mają kilku metrowy szpaler obok same czerwone i ich nie ruszyły...Pewnie to sarny-daltonistki były...także pąki lilii zjadają równo...Aż się boję co u mnie zastanę po 2 dniach nieobecności...Rozwiesiłam kolorowe szeleszczące reklamówki...u jednej z sąsiadek pomagają niby... ;:7 Pęcherznicę też zaplotłam ub.lata i derenia ...więcej miejsca i ciekawszy pokrój rośliny osiągają.W sobotę "nasz" pies intensywnie kopał u sąsiada i później martwy kret leżał w trawie...chyba na zawał zszedł ...bo pies z pewnością nic mu nie zrobił... ;:306
Ale grzeją nam z niebios ;:oj ;:oj ...
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu trawy się dobrze ukorzeniły od ubiegłego roku i zdominowały liatry, które posadziłam między nimi. Nie wiem czy zakwitną. Pewnie czeka mnie przesadzanie wiosną. ;:160 Rodzina szpacza, która ma u mnie swoje terytorium, codziennie szuka pożywienia na rabatach. Kora i gleba rozgrzebana, szczególnie przy kostce. ;:222 Już nawet przestałam codziennie dokładnie sprzątać. Dojrzałe borówki już z jednego krzaka zjadły. Reszta dla nas. :) Dla Ciebie drobnolistny miskant Beauty Queen z jeżówką.

Obrazek

Krysiu zagapiłam się wiosną i nie zaplotłam hortensji gałązek, żeby kwiaty były wyżej. Próbowałam to zrobić dwa tygodnie temu, ale już mocno zdrewniałe i nie chciałam połamać. Będzie pewnie w takiej formie. ;:218 Też wychodzę z założenia, że takie eksperymenty nic nie kosztują, można się pobawić. Anabelka na pniu cały czas kwitnie, żadna gałązka się nie złamała, a kwiaty nie są tak duże, jak u formy krzaczastej. ;:215

Obrazek

Paulinko może jednak domieszać lawendzie trochę lepszej ziemi, jak się ukorzeni dobrze z pewnością będzie kwitła corocznie. ;:108 Siatkę kupiłam już w zeszłym roku. M tylko z profili aluminiowych zrobił słupki i naciągnął sznurek, żeby siatka nie opadała między nimi. Na razie się ciesz, jak dojrzeją i ptaki się dowiedzą w jeden dzień zjedzą. Może masz nornice, jak ja. ;:202 Posadziłam z pięćdziesiąt lilii, kilka zjadły, ale reszta kwitnie. Lawenda i lilie dla Ciebie. :)

Obrazek

Obrazek

Aniu u mnie lawenda wszędzie. Jak mi się udało wysiać i jeszcze ukorzenić ze ścinków, to w większości powędrowała na rabaty. Ja już nie mogę się doczekać na koniec eksperymentu z doniczką na pędzie hortensji. ;:65 U mnie też werbena kwitnie, mam na każdej rabacie i w truskawkach. ;:306

Obrazek

Martuś w ubiegłym roku szpaki w jeden poranek zjadły większość dojrzałych borówek. ;:174 W tym nie chcę się dzielić. Lawendę sadź, masz duże doświadczenie, z pewnością przygotujesz jej dobre stanowisko, a ona odwdzięczy się kwitnieniem. Ja uwielbiam przechodzić koło niej, każde dotknięcie powoduje, że rozsiewa piękny zapach. Jeżówek coraz więcej kwitnie.

Alba

Obrazek

Hot Papaya

Obrazek

NN

Obrazek

Marysiu wszyscy moi sąsiedzi, jeśli mają borówki, to zakładają siatki. Sarny piękne zwierzęta i wiedzą co dobre, niestety ogrodnikom nie musi się to podobać. Pęcherznica musi być na pniu, bo rabatka za garażem ma tylko 50 cm szerokości. Mam pełno własnych siewek, to eksperymentuję. Jak się nie sprawdzi, to wykopię, będzie miejsce na coś innego. :D Borówki smakują ptakom tylko dobrze dojrzałe, może jeszcze się nie dowiedziały, że u Ciebie już takie są. :)

Mam dość upału. U nas apelują o niepodlewanie ogródków, bo straszna susza. ;:202 Nie wyobrażam sobie co będzie, jak nie spadnie deszcz, już kilka roślin straciłam. Dziś ładnie wybarwione czosnki główkowate w roli głównej. Trzmiele je kochają, są ich dziesiątki na jednej kępce.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Marketowe róże.

Obrazek Obrazek

Kleome ciernista

Obrazek

Złocienie pod klonem najładniej kwitną, mają trochę cienia i z Red Baronem na czerwonej rabacie.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu, czosnki ślicznie wyglądają na rabacie ;:108 takie fajne kuleczki ;:333
Lilie już u Ciebie kwitną, ja wciąż czekam Obrazek
BQ od Ciebie chyba się zadomowiła i powoli zwiększa swoje wymiary ;:215 Jak myślisz doczekam sie w tym roku kwiatostanów czy dopiero w przyszłym?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ale fajne masz potargane złocienie ;:333
I już sobie obiecałam, że zakupię sobie krzaczek Anabell i będę ją w drzewko formowała. Strasznie mi się podoba taka forma.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”