Cztery pory roku w moim ogrodzie. Rok 2014 i 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie 2014 rok

Post »

Geniu. Nie ma za co przepraszać. Mówią,że do 3 razy sztuka. Trzy razy trafiliśmy na dobra pogodę a niełatwo tak trafić,bo to przecież nie z dnia na dzień. Plenerowe spotkania przy deszczowej pogodzie - jakoś sobie nie wyobrażam.

Tadziu. Wszystko się pomieszało w tym roku, nawet sprawdzone niegdyś zaklęcia nie pomagają :wink: Wyobrażam sobie jak wygląda sytuacja u Ciebie i u wszystkich co mają piach w ogrodzie. To tak jakby lał wodę w niezmierzona otchłań. U nas na odwrót. Woda spływa jak po kaczce jest tak twardo niemal skała i nawet gdyby przeszedł ulewny deszcz to mógłby więcej szkody przynieść niż pożytku,bo wszystko spłynęłoby w niższe partie ogrodu. Instaluj ten wąż jak najszybciej,może on będzie tym właściwym zaklęciem. Tylko czy wystarczy Ci wody w bajorku
Na naszej lipie był brzęk niesamowity. To lipa szerokolistna i ma większe kwiaty a że ze wszystkich stron jesteśmy otoczeni pasiekami to zleciało się masę pszczół.

Eliszko, Dziękujemy ale nie skorzystamy, kto chciałby moknąć ale jakbyś swoja mocą skierowała deszcz do nas bylibyśmy wdzięczni :wink:

Krysiu. Nie obiecuję, bo w ub.roku bardzo dużo rozprowadziłem nawet od znajomych. Po tej suszy nie sądzę by się bardzo rozmnożył więc będzie tylko na własne potrzeby.
Miło mi,ze lubisz ?przebywać? w naszym ogrodzie. Pewnie nic się nie zmieni najwyżej właściciel w najgorszym wypadku zginie z powierzchni posesji, bo nie wykluczam tez takiej możliwości.

Co raz więcej Liliowców rozkwita
Obrazek

Obrazek

Pierwsze kwiaty Lilii
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jeżyna bezkolcowa
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie będzie podłoże jak Mączlik zje Kapustę
Obrazek

Obrazek

Zadbany ogród naszej sąsiadki Ewy (Ewciak)

Obrazek
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Bardzo lubię oglądać warzywniaki,moje jarzynki dużo mniejsze,ale u mnie wszystko pózniej,buraczki dynia i ogórki po gradzie to jak po wojnie,a kapusty nie okopujecie?Dziękuję za radę co do jagody kamczackiej,przy najbliższej okazji dokupię jej towarzyszkę :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Janusz :) Wbrew wszystkiemu udało mi się pospacerować po Waszym ogrodzie. Jak miło przypomnieć sobie te wszystkie zakątki, chociaż od spotkanie trochę czasu już upłynęło i dziś prawie wszystko wygląda nieco inaczej. Tylko niezwykły ład i porządek pozostał niezmienny. Chylę czoła. :)
Przepiękne róże ;:138, ale mnie zauroczył fragment ogrodu z ostróżkami.
U mnie też kwitną pierwsze liliowce, ale susza straszna na naszych piaskach i wszystko szybko przekwita.
Serdecznie pozdrawiam. :)
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko. Nie bardzo wiem w jakim celu okopujesz kapustę. U nas tego nikt nie czyni ale wiem,że w niektórych regionach Polski tak robią. U mnie bardzo zaatakował kapustę mączlik. Opryskiwałem 3 razy z mizernym skutkiem. Jest go tyle,że w życiu coś podobnego nie widziałem. Więcej nie będę opryskiwał, najwyżej nie będzie podłoże :wink: Trucizny też nie mam zamiaru spożywać.

Kłaniam się Marysiu.
Czas nieubłaganie ucieka, Już prawie połowa roku za nami. Tylko patrzeć jak zaczną nadciągać mgły zwiastujące jesień ale na razie cieszmy się tym co mamy.
Myślałem,że tylko na lubelszczyźnie taka susza choć w niektórych miejscach też trochę popadało Nie zazdroszczę Ci takiej suszy i to jeszcze na piaszczystych ziemiach. Już przeszło do codziennych zajęć lanie wody od świtu a i w ciągu dnia też trochę podgrzaną.
Ostróżki co roku cieszą oczy swoimi olbrzymimi kwiatami. Muszę zebrać je wszystkie porozrzucane po ogrodzie w jedno miejsce, będzie ładniejszy efekt ale to już wiosną
Pozdrawiamy również serdecznie K.J.
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Witaj Januszu! Chciałabym zapytać co to za roślina?

Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

JANUSZU ja zadaję to samo pytanie co Halinka.

Zobacz jak mi kwitnie Sprekelia

Obrazek
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, Krysiu .... to pokrzywka inaczej Koleus Blumego w twkiej ciekawej wersji

Krysiu. Pięknie kwitnie. Ciekawy jestem czy w donicy powtórzy kwitnienie, bo u mnie w gruncie kwitnie dwa razy. Szkoda,że tak krótko kwitnie ale warto czekać na taki kwiat.
halinkab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2015, o 14:00

Post »

Dziękuję za odpowiedź! No widzisz nie poznałam jest bardzo dekoracyjna :D
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Ja Januszu na zarazę pryskałam warzywa i tak częściowo zaraza poraziła groszek cukrowy,fasolkę szparagową ;:223 właśnie u nas okopuje się kapustę by była bardziej labilna u nasady i nie wywracała się gdy już główki się zawiążą :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

JANUSZU jak dobrze, że pokazalam bo ja po przekwitnięciu bym ją próbowała przygotować na czas spoczynku zimowego. W takiej sytuacji co zrobić :?: podkarmić ją, jeżeli tak to czym :?:
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja podziwiam wzorowy warzywnik. ;:333

Na czwartym zdjęciu to chyba jest lilia trąbkowa, prawda?
Ja od dwóch sezonów zamawiam, po pierwszym zakupie okazało się, że mam nie trąbkową i na dodatek żółtą, a płaciłam za taką, jak u Ciebie.
Ciekawe, czy teraz zakwitnie wreszcie właściwa odmiana. Już niedługo się okaże.

Fajnie, że jeszcze kwitną u Was te wysokie czosnki.
U nad wysokie przekwitły, ostatnio widziałam, że kwitł tylko czosnek Krzysztofa.

No i Wasze ismeny tak pięknie zakwitły. ;:oj
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko. To znowu coś nowego atakuje groszek i fasolkę. U nas czysto na tych warzywach , tylko mszyca jest na koprze i buraczkach no i ten wredny mączlik na kapuście. Tak domyślałem się, że kopczykowanie to pewnie po to,by nie wywracała się kapusta z główką.

Krysiu. Specjalnie się nie rozczulaj nad nią, powinna zakwitnąć i bez zasilania. W doniczce na pewno ma lepszą ziemię niż w gruncie ale jak podlejesz z raz czymś do roślin kwitnących to powinno wystarczyć. Na zimę wyjmij z doniczki i lekko osusz. Przechowuj bez przykrycia w chłodnym miejscu.

Dario. Dziękujemy. Pomimo suszy jakoś wszystko rośnie tylko te szkodniki są dokuczliwe.
Tak to lilia trąbkowa o silnym zapachu. Czosnki są w fazie przekwitania ale te pompony długo jeszcze będą zdobiły ogród
Ismeny późno sadziłem dlatego dopiero zaczynają kwitnąć. Krzysztofa czosnki mam tylko dwa może jeszcze się rozmnożą ale przez tę suszę to bardzo wątpliwe.
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Janusz jak miło pochodzić po Twojej działce. Tak pięknie ze smakiem urządzona. Te ogromne zadbane uprawy kwiatowe i warzywne. Ta gama i łany kwiatów. A róże aż pachną jak ogląda się ich fotki. Jestem pełna szacunku i podziwu dla Ciebie , Twojego trudu i miłości włożonej w każdą roślinkę / bo to widać po ich urodzie/ ;:180 ;:303
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Januszu jak zwykle jestem pod wrażeniem Waszego ogrodu, tyle ciekawych roślin i odmian, że nie sposób spamiętać, róże przepiękne Lincoln ujął me serce, zdjęcia z lotu ptaka ekstra i warzywnik do pozazdroszczenia, ogólnie wszystko dużo większe niż u nas, szczególną uwagę zwróciłam na czosnek giganteum, czy on tak późno kwitnie? Po moich choć podobnych pozostało już tylko wspomnienie a dokładniej mówiąc suszki, super komponuje się z Alinką ;:108
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Janusz u mnie też zielsko na potęgę rośnie ,niby rabatki obsadzone na max i tak jakaś chwaścor się uchowa ,no ale coś za coś .Różom chyba sprzyja ta pogoda bo gdzie nie spojrzę a także u siebie widzę przepiękne kwitnienia szkoda tylko że nadchodzą teraz upały bo wątpię aby róże wyszły bez uszczerbku z tej spiekoty :D
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”