Pomidory-choroby i szkodniki cz.13

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
alusiam
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 cze 2015, o 19:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13

Post »

Dzięki :)
Krystian77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 cze 2015, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Pomidory zwijają liście do góry

Post »

Witam

Od ponad tygodnia pomidory zwijają liście do góry. Najbardziej zwijają listki- bycze serce oraz chyba krakowski. Co może być przyczyną zwijania??? Co zrobić żeby wróciły do normalnego stanu>???

http://images70.fotosik.pl/1009/a7870fa2569322e7.jpg
http://images68.fotosik.pl/1009/1e24221c6e445f41.jpg

http://images66.fotosik.pl/1009/33f0e037cc5ab317.jpg

Dzięki za wszystkie odp.

Pozdrawiam

Za duże zdjęcia- proszę zapoznaj się z Regulaminem forum.Mod/jokaer.

Dodam że jak dopiero wczoraj postanowiłem zastosować nawóz do warzyw w granulkach widoczny na zdjęciach. Podsypałem tylko te pomidory które najbardziej zwijają listki, ale doczytałem gdzieś że to może być przenawożenie i nie wiem czy dobrze zrobiłem.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 29 cze 2015, o 21:44 przez jokaer, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączenie postów
wodny111
100p
100p
Od: 29 maja 2015, o 18:14

Post »

Mam serdeczną prośbę o pomoc w zidentyfikowaniu, co dolega moim pomidorom. Na niektórych zwijają się mocno liście i na spodniej ich powierzchni występują drobne jednolite brunatne plamki. Na malinowym warszawskim są tylko te plamki, liście nie zwijają się. Choroba atakuje krzaki od dołu, górne części krzaków są wolne od plamek. Plamki nie są "na wylot", tzn. górna strona liścia nie ma przebarwień. We czwartek opryskiwałem Curzate Cu, dzisiaj z rozpaczy powtórzyłem ten zabieg bardzo dokładnie.
Pogoda u nas nie rozpieszcza, noce są zimne.
Usiłowałem odnaleźć coś tutaj na Forum i nie tylko, ale nie trafiłem na właściwy trop
Pozdrawiam
Glogu22
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 mar 2015, o 10:45

Post »

Czy wygląd stożków wzrostu spowodowany jest złą pogodą? (duże zachmurzenie/niezbyt wysoka temperatura)
Stożki najpierw zaczęły się rozjaśniać, a teraz dołączyły do tego fioletowe przebarwienia + skręcanie się nowych liści.
Objawy widoczne są najbardziej na największych sadzonkach (San Marzano), inne odmiany wyglądają trochę lepiej.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Paulina1991
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 cze 2015, o 20:11

Post »

dyrydyry7

Nie było tych fioletowych przebarwień z jasnymi obwódkami przy wsadzeniu w miejsce docelowe. Pojawiły się niedawno. Dzisiaj zrobię zdjęcie całych krzaków i tych dolnych liści. Dosyć intensywne jest to na odmianach malinowych pomidorów (ożarowski, retro), więc może te zaprezentuje :).

A czym spowodowane mogły być te brązowe, nieregularne plamy na zielonych owocach maskotki? Nie zrobię tego zdjęcia, bo zerwałam chore pomidory i odpukać na kolejnych nie obserwuje już tego może ten cały Amistar zahamował to coś ?

Dzisiaj wstawię fotki.

Dzięki za pomoc,
Paulina
Awatar użytkownika
Luka85
100p
100p
Od: 8 lip 2012, o 22:32

Post »

Witam
Wchodząc dziś do tunelu foliowego i widząc moje pomidor, nogi się pode mną ugieły. Wszystkie wyglądały jak ugotowane, pomimo tego,że do tej pory były to zadbane i dorodne krzaki,pomidory uprawiam kilka lat i nigdy czegos takiego nie widziałem. Myśle,że moze przyczyną był skok temperatury po okresie chłodu,ale dziś wielkiego upału nie było jeszcze a foila dobrze wietrzona(drzwi z obu stron). Co o tym sądzicie?
Zapraszam do Siebie
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=101110" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Łukasz
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pochwal się chociaż zdjęciem Twojej uprawy i czy przypadkiem zbyt mocno nie nawoziłeś, a tak to niegrzecznie, już przeszło dwa lata Cię tu nie było.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

Glogu22 pisze:Czy wygląd stożków wzrostu spowodowany jest złą pogodą? (duże zachmurzenie/niezbyt wysoka temperatura)
Stożki najpierw zaczęły się rozjaśniać, a teraz dołączyły do tego fioletowe przebarwienia + skręcanie się nowych liści.
Objawy widoczne są najbardziej na największych sadzonkach (San Marzano), inne odmiany wyglądają trochę lepiej.
Próbuje dość do tego od miesiąca dlaczego pomidory maja w tym roku niebieski odcień wierzchołków,też tak mam, ale myślę że jest to przenawożenie stosowałeś obornik pod pomidory lub zasilałeś saletrzakiem na początku uprawy,przeczytałem że może być to słaby pobór miedzi przez za duże stężenie azotu i fosforu, muszę spróbować, zobaczę co będzie.
palians
100p
100p
Od: 18 lip 2010, o 23:39
Kontakt:

Post »

Moje też mają pozwijane gałęzie, ze dwie to takie prawie flaki zwiędnięte. Wiatry, teraz skok temperatury, przy przenawożeniu azotem, tak mi się wydaje, że to od tego.
micho66
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 cze 2015, o 20:18

Jaja ?? w pomidorach

Post »

Witam ,jestem nowy na forum i niedoświadczonym działkowcem.Wiem, że powinienem przejrzeć posty zanim zapytam(i to zrobiłem), ale odpowiedzi nie znalazłem.Mam problem z pomidorami w gruncie.W ciągu 2 dni pokazały mi się jakby gnidy ,tj białe(prawie przeźroczyste) kulki mocno przytwierdzone do liści. I te krzaki zaczynają zwijać liście i usychać.Kilka dni wcześniej widziałem na krzakach jakieś muchówki. Może to ich jaja?. Czy ktoś miał może podobny problem???? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Sprawdż dokładnie czy nie masz czarnej mszycy na łodygach i liściach. Też tak miałam, ale już po problemie.
javier
200p
200p
Od: 15 sie 2014, o 19:47

Post »

Tak jak zapowiedzialem dolanczam zdjecia moich pomidorow.Doradzcie mi co sie dzieje,po pomimo ze maja duzo kwiatow to one usychaja.Niektore maja juz male pomidorki i boje sie ze i one beda chorowc. Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Paulina1991
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 cze 2015, o 20:11

Post »

A o to i zdjęcia.

Maskotka: na niej były brązowe plamy na zielonych pomidorach, zerwałam je. A liście zmienione nie wiem czy dobrze zrobiłam ale również usunęłam. Spryskane Amistar . Wydaje mi się, że od tych 2 dni nic nowego się nie wydarzyło.
Obrazek
i pojedynczy zmieniony liść
Obrazek
Obrazek

A to malinowy
Obrazek
Obrazek

Plus jakieś trąbkowanie liści mi się zaczęło od wczoraj'
Obrazek
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te zmiany na liściach to jak dojrzałam objawy niedoboru magnezu -tak często jest na starszych liściach. Co do zwijania w trąbkę liści, to zaobserwuj, czy tak jest cały czas, czy tylko jak jest bardzo gorąco i słonecznie. To może być obrona pomidora przed wypromieniowywaniem wody z liści ;:oj .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Goshia
500p
500p
Od: 11 paź 2013, o 09:38

Post »

Witam, czy to jakaś choroba?

Obrazek Obrazek

I czy można ucinać wierzchołki, gdy nie ma już miejsca w folii?

Obrazek
Pozdrawiam, Gosia:)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”