Orchidea
-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niestety tego Phalaenopsisa w tubie trzeba za każdym podlewaniem wyjmować ze szkła. U mnie rósł dobrze od sierpnia w tym szkle, nic mu nie było, rósł mu nowy liść, korzenie mają się świetnie, bo ostatnio go wyjmowałem z doniczki żeby głebiej osadzić, ponieważ przekwitł i uschł mu pęd, to ze względu na wygodę wyjąłem go ze szklanej tuby, ale jak zakwitnie ponownie to na 100% wróci do tuby, bo to pieknie wyglada i niczemu nie szkodzi 

-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Jolciu, powiem ci, ze większość tych głupich babsztyli zatrudnionych w kwiaciarniach i stoiskach z kwiatami, to najchętniej bym przynajmniej oskubała z owłosienia. Szkody przez nie wyrządzone roślinom są niewyobrażalne. W kwiaciarniach, do których najczęściej wstępuję, to tam zatrudnione damesy mnie pytają o wymagania pewnych sprowadzonych i sprzedawanych okazów. Mimo to, kilka dni temu o malo nie zeszłam na zawał, gdy zobaczyłam, że panienka leje wodą hurtowo, po wszystkich kwiatach, nie bacząc na ich pochodzenie i wymagania, w tym i na storczyki. Tak potraktowane i zalane kupują potem osoby nie zorientowane. O "radach"w kwestii hodowania wole zamilczeć, bo to kompromitacja dla właścicieli kwiaciarni.
Ach zapomnialam widzialam dzisiaj po raz pierwszy vande jest przesliczna ale cos boje sie kupic (byla droga ponad 50 EU a ja nie mam zadnego doswiadczenia) ponoc jest ciezka w utrzymaniu??
Mialam zrobic zdjecie ale nie mialam przy sobie aparatu byla taka wielka gdzies 60 cm niesamowita, normalnie nie chcialam z tamtad odejsc. Nastepnym razem jak jeszcze bedzie obiecuje zrobic zdjecie.
Mialam zrobic zdjecie ale nie mialam przy sobie aparatu byla taka wielka gdzies 60 cm niesamowita, normalnie nie chcialam z tamtad odejsc. Nastepnym razem jak jeszcze bedzie obiecuje zrobic zdjecie.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
no, kiedyś zaczynałam. pierwszą Vandę kupiłam 3 lata temu. obecnie mam 4 Vandy, ale kilka mi zdechło w międzyczasie. w tym roku 2 padły od deszczówki. z dnia na dzień ich korzenie uschły... a to były bardzo zdrowe, ładne Vandy... od tego czasu deszczówki nie używam i pozostałe Vandy żyją.jolcia. pisze:Witaj Storczykowa.
Jasne zgadzam się ale ty kiedys tez zaczynalas jak każdy zreszta.