Wysiałem dziś łącznie 80 sztuk sałat, które mają nie wybijać w pędy kwiatowe. Wymieniona już Królowa Lata oraz coś co sam znalazłem Liściowa Redin. Ta Redin będzie u mnie dość wartościowa, bo przez jej kolor pominę pewnie jakieś robaczki Darmowe mięsko
Pytanie natury technicznej, mam też wysianą sałatę Traper - lactuca sativa L. var. Capitata, czy to jest to samo co Królowa Lata - lactuca sativa var. Capitata bez L. ?
Tak, to to samo Ta literka L przy nazwie łacińskiej mówi o tym, że to Karol Linneusz nadał sałacie nazwę systematyczną. A słowo capitata - odnosi się oczywiście do 'głowiasta'
Ja na maiko jeszcze czekam. Pierwsza partie mi wiatr z parapetu pociągnął. Erwidika mi smakuje i w przeciwieństwie do A. Gele nie robi się gorzka. Bardzo ciekawie zapowiada mi się tez Kado. A ta Bronze Beauty jest super !
Dominiko- ale piękne te sałaty Najbardziej podoba mi się Maiko- wprost oczu nie można od niej oderwać Zresztą pozostałe też piękne,a jak jeszcze do tego smaczne Mnie chyba byłoby szkoda wyrywać takie sałatki do jedzenia.
Dzięki Emilko, czyli już już się nie nadaje do zrywania, nie zrywać jej?. A, albo jak ją zrywać? Jaka jest w smaku? Do tej pory uprawiałam tylko Justynę bo mi bardzo smakuje, czy ta Dębolistna jest twarda?