Mój Kwiecisty Zakątek cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój Kwiecisty Zakątek cz.7

Post »

Tadzik....sucho, oj i u mnie....ja już mam pompę i ciągnę wodę z ziemi....kiedyś z sieci brakło to podłączyliśmy węża do domu...i woda była ! to jest plus o którym nie wiedziałam, trzeba by coś teraz wymyślić jak prądu braknie...hihih
Twoja łąka liliowcowa zaczyna...to będzie spektakl!!!! Ale zadziwiła mnie pysznogłówka.....już taaakie pąki !!!!
Żurawki są śliczne ale troszkę problemowe....jak mroziło to przykrywałam i były na wiosnę ładne a teraz co zimy nie było to one dopiero teraz są ładne.....eeeee, wolę hosty, mam ich coraz więcej ;:108
A podpory dla groszku masz takie same jak mamy u mojej mamy :uszy
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
kryzysowa
---
Od: 9 kwie 2014, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie ma lepszego relaksu w niedzielny poranek, jak spacer po takim ;:oj ogrodzie-szkoda, że tylko virtualny, i że spece nie nauczyli się jeszcze przekazywać zapachu drogą elektroniczną, ale to i tak coś! :)
Tadziu ogromny szacunek za ogrom pracy jaki wkładasz w tworzenie tego miejsca i podziw dla efektów ;:180
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tereniu , o warzywka dba ma(ł)żonka . To jej należą się pochwały ;:215 Plewie , jak tylko coś się pokaże. Ostatnie zimy były łagodne , dlatego trytomy są rozrośnięte. Kilka razy też mi marzły. Liliowce już zaczęły , będzie powód do uciechy codziennie , bo codziennie nowy zakwita.
Aniu , czemu nie , zaproszę , jak gąsiorek ''wypracuje'' nektar z winogron :D Jak na razie , jeszcze niewiele liliowców w alejce zakwitło , ale to kwestia kilku dni i będą fotki. ;:333
Graziu , nie mam innej rady na suszę , tylko lać wodę. Jak słyszę porady typu ''nie zaczynaj podlewać , bo cały czas będziesz musiał '' , diabli mnie biorą. Jak nie podlać , jak wszystko pada , a nawet porządnego upału jeszcze nie było. Może są tereny , że podciąga z głębszych warstw , u mnie nie chce, nic na to nie poradzę. Jakbym nie odlał , pewnie miałbym miejsca na nowe nasadzenia :D Woda z ziemi tez dobra , ale zimna . U mnie dodatkowo ma znaczną ilość minerałów. Jak polejesz po liściach , kamień widać . Sadzonka włożona do wody , po 2-3 dniiacch ma biały nalot. Nie za bardzo nadaje się do podlewania. Z bajorka znacznie lepsza.
To pąki pysznogłówki bordowej , a czerwona kwitnie już co najmniej tydzień. To najwcześniej i najdłużej kwitnąca odmiana. Ma piętrowe kwiaty. Jak każde rośliny , żurawki tez wypadają . Kilka liliowców też straciłem. Szczególnie te nowe są wrażliwe. Właśnie ten co wieczorem wstawiłem ''wrócił'' do mnie. Była spora kępa ,po poprzedniej zimie tylko jeden marny pęd został. Teraz są dwa i ma kwiat. W groszku ''stoją'' gałęzie z czarnej porzeczki :D Ma się gdzie zaczepić , a podpórki po sezonie posłużą do ogniska na pieczenie ziemniaków :D
Hostunie to i ja mam , na pewno nie tyle co Ty , ale coś tam rośnie. Za mało mam cienia , na słońcu nie mają szans w upalne dni. Do tej pory mało je pokazywałem , no to plejada moich Host. Większość bez nazw , ale mnie to szczególnie nie przeszkadza.

Patriot
Obrazek

Gold Standard
Obrazek

Wide Brim
Obrazek

Atlantis ?
Obrazek

Grandiflora , ma najładniejsze kwiaty.
Obrazek

Beeg Daddy
Obrazek

Blue Angel , tego Blue nie za wiele , ma zbyt dużo słońca .
Obrazek

Moja duma Captain Kirk , bardzo piękna hosta .
Obrazek

NN duża , żywotna .
Obrazek

Gold ??? dalej nie pamiętam

Obrazek

NN
Obrazek

Undulata , czyli falista
Obrazek

Podobna do niej , NN , nieco mniejsza i jaśniejsza.

Obrazek

Jeszcze nie wszystkie , 4 miniaturki i kilka których na fotkach nie mam , w tym 5 nowych nabytków , które jeszcze w doniczkach.
Ta niewielka , otoczona żurawkami , to Color Festiwal , bardzo piękna , zmienia barwy , stąd nazwa. Na wiosnę kolor jasny to biały , no może lekko kremowy , jak temperatura wzrasta , przechodzi w żółty.
Obrazek

Kasiu , witam w wirtualnym ogrodzie :D
Nic prostszego , zapraszam na realne odwiedziny ,choć zapewniam , że jeszcze roboty jest sporo , nie do końca jest tak , bym mógł powiedzieć , ze ogród jest w każdym miejscu ładny. Pracuję nad tym od kilku lat , mam pomoc ,a nawet w niektórych pracach zostałem wyeliminowany ;:306 ;:306 Np. układanie kamoli przejął syn a warzywa żona . Idzie im to znakomicie , więc się  nie wtrącam , niech robią sami. Dla mnie tez roboty wystarcza ;:7 ;:7 Jak to w bylinowym ogrodzie , tego nigdy nie brak. Zapachu nie prześle , choć nad tym pracują , może lepiej , by tego nie zrobili , bo znowu co zepsują. :D
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

:wit Tadziu
Tych żurawek to już sporo nazbierałeś i widzę że dopiero się rozkręcasz...Hosty też ładne ja też mam kilka ale chwilowo trafiły na taką rabatę- poczekalnię może kiedyś wymyślę dla nich jakieś dobre miejsce. Ostróżki śliczne i liliowiec też już nie mogę się doczekać tego pokazu kwiatów i alejki liliowcowej.
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Chętnie bym Tobie podesłał trochę tych deszczowych chmur.
Godzinę temu przestało lać i pokazało się słońce.
Fotek nie komentuje.Podziwiam i milczę. ;:215
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

iwonko , z żurawkami to się już rozkręciłem , mam już pewnie setkę . Na tej rabacie jest równo 50 , pewnie coś jeszcze małego wcisnę. Bo miejsca nie przybywa. A w ''wylęgarni'' znowu korzonki następne puszczają. To od naszych miłych Forumek, teraz to już same rarytaski ;:108 ;:108 ;:215 Coś koło 20 odmian kupiłem w tym roku , kilka mam ''naszych '' od Froszczki , może nie tak atrakcyjne , ale wytrzymałe, duże i ładnie nazwane , Azja , Afra , Anna i jeszcze kilka. Jak trochę podskoczą , zrobię im sesję.
Jurku , przyjmuję każdą deszczowa chmurkę , bywały dni , kiedy słońca nie było , ale deszczu także. Teraz też coraz więcej ''baranków'' zbiera się , ale nic z tego nie popada. Możesz milczeć , wpadaj czasami , za kilka dni będzie już festiwal liliowcowych kolorów. ;:215
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

U mnie też susza Tadziu i mimo, że owocków pełno na krzaczkach to małe wysuszone. Czy posłałes mi malinoostrężnicę bo cosik w tym roku mi owocuje a nie wiem co to :). Nie mam fotki . Podoba mi się hostowisko i Beeg Daddy
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Jakie cudne hosty. ;:138
Tadziu ja muszę swoje pokazać to mi je podpiszesz. :;230
U mnie lało i lało, wczoraj zaś wieczorem burza i ulewa dziś o 16.00 piękne gorące słoneczko.
Dobrze że masz pomocników ja nie mam więc sadze tak by chwast nie miał słoneczka. :;230
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ewuś .Susza u mnie też , ale właśnie przed chwilą zaczął padać cichy , spokojny deszcz . Właśnie deszcz nie deszczyk , tylko jak długo będzie z chmury lalo się . Żeby te straty nadrobić ze dwie doby by musiał taki padać. Wysłałem Ci malinę czarną Bristol. Ma długie pędy i czarne owoce o smaku jeżyny . Czy to ona???
Kasiula , masz szczęście do deszczy , właśnie przestało padać ;:223 ;:223 Aż 5 minut polało ;:161 ;:161 Jak będę znało odmiany , to pomogę . W hostach nie jestem tak dobry , Moje odmiany to standardy , łatwo je odróżnić. Ale dawaj , może choć kilka rozpoznam. ;:333 Nie zawsze miałem pomocników , teraz łatwiej na pewno. ;:108
stokrotka1805
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 22:22

Post »

Tadziu, mnie się Twoje pergole podobają ;:oj Potrzebuję takich kilka, choć moje różyce jeszcze niewielkie.
Chętnie kupiłaby, gdyby były w sprzedaży, najlepiej wysyłkowej. Mnie nie było w domu przez dwa tygodnie,
a ogród wygląda jak dzicz. Sporo pracy mnie teraz czeka :wit
Pozdrawiam Lidka
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Oglądam Tadziu Twoje rabaty i oczom nie wierzę ... susza a mimo to jest bogato i pięknie.
Wiem ... wiem ... ile pracy wkładasz bo sama tez podlewam i złoszczę się bo nigdy takie dostarczanie wody do gleby nie będzie = z opadem deszczu. Roślinki tez o tym wiedzą i po deszczu inaczej rosną. Rabata z hostami i rozrasta sie powoli , ja tez juz na nie "choruję" a zurawki ... po prostu mam bo dostałam od naszych wspaniałych forumowiczów.
Warzywniak masz spory , nawet nie widziałam o tym , zawsze swoje na talerzu inaczej smakują. Nasze ogórki już pięknie kwitną choć siane były 3 razy - turkuć bawił się za dnia korzonkami a nocą przekąsił górną zieloną cześć na deser ... ;:306
Trzeba było sposobem podejść "szkodnika "
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

A jaki to sposób macie na szkodnika bo u mnie plaga. :evil: :wit
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

To dobry czas dla host :D Hostowisko może młode, ale ani się nie obejrzysz a będą na prawdę spore. Takie właśnie miałam przemyślenia na temat moich, gdy 2,5 godziny stałam z szlauchem w moim ogródku. Szkoda, że nocami deszczyk nie może popadać...
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Lidziu . nie wiedziałaś , że ogrodomaniacy na wczasy nie jeżdżą ??? Dlatego chwastowisko masz teraz ;:306 ;:306 Dasz sobie rade , sucho , i jeszcze nie szybko popada, motyczka i do likwidacji . Niestety , nie produkujemy na sprzedaż , teraz zmiana zawodów była i na kamieniarzy przekwalifikowani :D Na razie krawężniki , w perspektywie skalniak . Ale nie zapeszam ;:333
Krysiu , hosty u mnie mają ciężko , ale staram się i dogadzam im. Od długiego czasu systematycznie podlewam i niektóre nawet w słońcu nieźle wyglądają. Żurawek znowu przybyło , 22 krótkopędy do ukorzenienie od Halinki , to już coś około 50 odmian w tym roku . Będzie jeszcze co najmniej tyle. ;:215 Warzywniak , domena żony i nie chce mnie wpuścić , chyba że w maliny :;230 :;230 Mamy kilka odmian , od żółtych do czarnych. Właśnie zaczęły dojrzewać. Coś się też pomieszało jeżynom. Zaczęły razem z malinami , zawsze znacznie później. ;:oj Suszy nie widać , tyle wody co wylaliśmy , musi być dobrze. Wiem , że to nie to co deszcz, ale woda z bajorka o wiele lepsza od kranówy , ciepła i tańsza .Turkuci nie mam , wystarczą nornice i pędraki.
Joleczku , witam :D Nie wiem , jaki sposób na turkucie ma Krysia , to jej patent. Popytaj , może zdradzi :?: :wink:
Aniu , moje hosty w większości są dorosłe, na piasku nie będą tak duże jak na dobrej ziemi. Tylko jedna , siewka sprzed lat rośnie niesamowicie , mimo iż już 3 razy była przesadzana. Ta też rośnie bardzo szybko , dwulatka , wiosną przepołowiona , już ma takie wymiary jak w poprzednim roku.
Teraz czas liliowców , pokaże kilka z nich. Szpaler jeszcze ''ubogi '' , mało kwiatów zakwitło , jeszcze kilka dni potrzebuje na ''eksplozję'' ;:215

Obrazek

Nowy nabytek , wielki pająk , aż 26 cm. Myślę , że na więcej go stać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Inne takie kwieciste.
Niedawno posadzona jeżówka .
Obrazek

Ostróżki
Obrazek

Obrazek

Ostróżka Coral Sanset , nie rzuca na kolana , ale to pierwsze kwiaty , zobaczymy co dalej.Obrazek

Gipsówka pełna , różowa mgiełka.
Obrazek

Obrazek

Kilka migawek różanych.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Tadziu dawno mnie tutaj nie było ale podglądam Cię w innym 'odbiciu' i jestem cały czas na bieżąco ;:oj
Liliowce masz piękne ;:333 'String Bikini' i nowy pajączek pokazany bez nazwy ;:215
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”