Dieta antyrakowa
Dieta antyrakowa
Interesują mnie porady i wymiana zaleceń dotyczących diety antyrakowej i profilaktyki przeciwnowotworowej dotyczącej żywności.
Znacie jakieś porady lub ciekawe źródła wiedzy? Z góry zaznaczam ,ze NIE interesują mnie żadne cudowne tybetańskie korzenie ani chińskie grzyby. Na początek dyskusji do poczytania: dieta antyrakowa
1. JEDZ RÓŻNORODNIE
Stabilny stan zdrowia i skuteczna profilaktyka nowotworowa nie są wynikiem jedzenia pojedynczych antyrakowych produktów spożywczych, jak na przykład tylko brokułów czy pomidorów. Pojedyncza, wyizolowana z pożywienia substancja ochronna, przyjmowana nawet w największej dawce nie zastąpi pełnowartościowego i zbilansowanego odżywiania. Im bardziej zróżnicowane odżywianie, tym lepsze zaopatrzenie organizmu we wszystkie potrzebne mu substancje odżywcze i ochronne, które działają synergicznie ? wzajemnie współdziałają i wzmacniają swoje antyrakowe działanie.
2. SIŁA PRZECIWUTLENIACZY
Jak podkreślają badacze ? ?ilość przeciwutleniaczy w organizmie człowieka jest wprost proporcjonalna do spodziewanej długości życia?. Zanieczyszczone środowisko w którym żyjemy, palenie tytoniu, regularne jedzenie potraw z grilla lub smażonych na głębokim tłuszczu znacząco zwiększa nasze zapotrzebowanie na ochronne przeciwutleniacze. Warzywa i owoce obfitują w ogromną ilość różnorodnych przeciwutleniaczy, które są tak istotne dla ochrony przed rakiem. Rośliny zawierają setki aktywnych związków, określanych pod wspólną nazwą fitoskładników. Wiele z nich, to chroniące przed rakiem antyoksydanty, które naprawiają w naszym organizmie szkody spowodowane przez wolne rodniki . Inne, takie jak selwestrole stymulują nasze mechanizmy odpornościowe i obronne.
3. STAWIAJ NA PRODUKTY SEZONOWE, KTÓRE SĄ NAJZDROWSZE
Poza naturalnym okresem wegetacji wiele gatunków warzyw i owoców można wyprodukować wyłącznie dzięki zastosowaniu dużej ilości środków chemicznych. Kieruj się ofertą sezonową. Zajadaj się truskawkami i szparagami wtedy, gdy jest na nie sezon w naszym kraju i nie musimy sprowadzać ich z odległych regionów. Dojrzewające w sposób naturalny owoce są najlepsze w smaku i mają optymalną zawartość substancji odżywczych i są mniej zanieczyszczone szkodliwymi substancjami.
4. GRAJ W KOLORY
Najwyższy poziom cennych przeciwutleniaczy jest w tych warzywach i owocach, które mają najwięcej koloru i smaku. Fitoskładniki, które są w stanie korygować uszkodzenia genów, gwarantując stabilność DNA - to w przeważającej większości właśnie barwniki owoców i warzyw. Codziennie jedz coś pomarańczowego i coś czerwonego. Stosuj kolorową dietę ? niech każdy posiłek składa się z przynajmniej trzech kolorów. Przygotowując posiłki, staraj się zapełniać jarzynami przynajmniej pół talerza.
CZEKAM I ZAPRASZAM NA WASZE WSKAZÓWKI/RADY
Znacie jakieś porady lub ciekawe źródła wiedzy? Z góry zaznaczam ,ze NIE interesują mnie żadne cudowne tybetańskie korzenie ani chińskie grzyby. Na początek dyskusji do poczytania: dieta antyrakowa
1. JEDZ RÓŻNORODNIE
Stabilny stan zdrowia i skuteczna profilaktyka nowotworowa nie są wynikiem jedzenia pojedynczych antyrakowych produktów spożywczych, jak na przykład tylko brokułów czy pomidorów. Pojedyncza, wyizolowana z pożywienia substancja ochronna, przyjmowana nawet w największej dawce nie zastąpi pełnowartościowego i zbilansowanego odżywiania. Im bardziej zróżnicowane odżywianie, tym lepsze zaopatrzenie organizmu we wszystkie potrzebne mu substancje odżywcze i ochronne, które działają synergicznie ? wzajemnie współdziałają i wzmacniają swoje antyrakowe działanie.
2. SIŁA PRZECIWUTLENIACZY
Jak podkreślają badacze ? ?ilość przeciwutleniaczy w organizmie człowieka jest wprost proporcjonalna do spodziewanej długości życia?. Zanieczyszczone środowisko w którym żyjemy, palenie tytoniu, regularne jedzenie potraw z grilla lub smażonych na głębokim tłuszczu znacząco zwiększa nasze zapotrzebowanie na ochronne przeciwutleniacze. Warzywa i owoce obfitują w ogromną ilość różnorodnych przeciwutleniaczy, które są tak istotne dla ochrony przed rakiem. Rośliny zawierają setki aktywnych związków, określanych pod wspólną nazwą fitoskładników. Wiele z nich, to chroniące przed rakiem antyoksydanty, które naprawiają w naszym organizmie szkody spowodowane przez wolne rodniki . Inne, takie jak selwestrole stymulują nasze mechanizmy odpornościowe i obronne.
3. STAWIAJ NA PRODUKTY SEZONOWE, KTÓRE SĄ NAJZDROWSZE
Poza naturalnym okresem wegetacji wiele gatunków warzyw i owoców można wyprodukować wyłącznie dzięki zastosowaniu dużej ilości środków chemicznych. Kieruj się ofertą sezonową. Zajadaj się truskawkami i szparagami wtedy, gdy jest na nie sezon w naszym kraju i nie musimy sprowadzać ich z odległych regionów. Dojrzewające w sposób naturalny owoce są najlepsze w smaku i mają optymalną zawartość substancji odżywczych i są mniej zanieczyszczone szkodliwymi substancjami.
4. GRAJ W KOLORY
Najwyższy poziom cennych przeciwutleniaczy jest w tych warzywach i owocach, które mają najwięcej koloru i smaku. Fitoskładniki, które są w stanie korygować uszkodzenia genów, gwarantując stabilność DNA - to w przeważającej większości właśnie barwniki owoców i warzyw. Codziennie jedz coś pomarańczowego i coś czerwonego. Stosuj kolorową dietę ? niech każdy posiłek składa się z przynajmniej trzech kolorów. Przygotowując posiłki, staraj się zapełniać jarzynami przynajmniej pół talerza.
CZEKAM I ZAPRASZAM NA WASZE WSKAZÓWKI/RADY
-
- 50p
- Posty: 77
- Od: 27 lip 2012, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: DIETA ANTYRAKOWA
Mario, Poczytaj o diecie wg Dr Joanny Budwig. Może Cie zainteresują jej wskazówki. Z mojego doświadczenia - siemię lniane nie jest złe 

Pozdrawiam
Barbara

Re: DIETA ANTYRAKOWA
Kawa naturalna zawierająca przeciwutleniacze / nie wiem jak inne ale Krounnug się szczycił tym i była informacja na opakowaniu.
Czerwone wino gronowe a także same owoce winorośli to samo.Oczywiście nie stosujemy chemii jeżeli sami posiadamy winorośle.Nawożenie ekologiczne.
Bo inaczej mija się z celem sypiąc azotany .
Czerwone wino gronowe a także same owoce winorośli to samo.Oczywiście nie stosujemy chemii jeżeli sami posiadamy winorośle.Nawożenie ekologiczne.
Bo inaczej mija się z celem sypiąc azotany .
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Re: Dieta antyrakowa
Ja też czytałam dużo o diecie dr. Budwig! Stosowanie pasty dr Budwig pomaga w walce z rakiem.
Samo jedzenie pasty nie wystarczy - należy zacząć zdrowo się odżywiać - wyeliminować z pożywienia inne tłuszcze, konserwanty.
Samo jedzenie pasty nie wystarczy - należy zacząć zdrowo się odżywiać - wyeliminować z pożywienia inne tłuszcze, konserwanty.
- corazonbianco
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1645
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wschodnie Mazowsze
Re: Dieta antyrakowa
Łatwo dostępne produkty o dużym potencjale antyrakotwórczym to: brokuły, jarmuż, kurkuma, czosnek, wszelkie zioła przyprawowe typu oregano, szałwia, majeranek, sumak (przyprawa).
Z ziół - wiązówka błotna, glistnik jaskółcze ziele, jemioła, pączki brzozy, szczodrak, kwiat dziewanny.
Polecam książkę "Naturalne substancje przeciwnowotworowe" Stefan Ball.
Z ziół - wiązówka błotna, glistnik jaskółcze ziele, jemioła, pączki brzozy, szczodrak, kwiat dziewanny.
Polecam książkę "Naturalne substancje przeciwnowotworowe" Stefan Ball.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Re: Dieta antyrakowa
Przede wszystkim nie jeść żadnych słodyczy.Cukier zakwasza organizm, a w takim środowisku chętnie rozwijają się nowotwory. Walczymy z tym "gadem" 2 lata. W tej chwili jest ok. Oby tak dalej.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Dieta antyrakowa
Można pisać wiele, bo papier wszytko przyjmie.
Najważniejszy jest umiar i niejedzenie produktów przetworzonych, te ostatnie są najbardziej szkodliwe dla organizmu.
A na koniec należy pić miksturę z kapsaicyny i cieszyć się życiem.
Najważniejszy jest umiar i niejedzenie produktów przetworzonych, te ostatnie są najbardziej szkodliwe dla organizmu.
A na koniec należy pić miksturę z kapsaicyny i cieszyć się życiem.
Re: Dieta antyrakowa
To prawda ale zażywając kapsaicynę,należy chronić wątrobę np. ostropestem.
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Dieta antyrakowa
Masz rację, ostropest plamisty jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem, leczy wątrobę, ale miksturę z kapsaicyny pije się w b.małych ilościach i do tego po jedzeniu , a nie na czczo.
Re: Dieta antyrakowa
A co jeszcze oprócz ostropestu jest dobre na wątrobę?
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2303
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: W-wa
Re: Dieta antyrakowa
Wymieniać zioła można by było długo, najważniejsze jest to co napisałem wcześniej.
Re: Dieta antyrakowa
mam gynostemmę,ale nie bardzo wiem jak ją stosować.Jezli masz jakieś przepisy,to proszę podaj.
- annodomini
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1573
- Od: 13 sty 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Słupska
Re: Dieta antyrakowa
Rano szklanka wody z sokiem z cytryny. Później mielony ostropest z sokiem pomidorowym. Po roku różnych prób, doszedłem do tej mieszanki. Dwie łyżeczki ostropestu na szklankę soku. Nie śmierdzi, nie zmienia smaku pomidorów. Dwie szklanki na dzień. Ja stosuję przy śniadaniu i do kolacji. W ciągu dnia, oliwa z lekkim pieczywem. Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego chorują na raka, kilka razy rzadziej niż my. Jedzą cytrusy, pomidory, używają dużo oliwy (dobrej).
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam